ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

A program fertőzést észlelt

A fertőzések számos különböző ponton keresztül juthatnak be a rendszerbe, például weboldalakról, megosztott mappákból, e-mailen keresztül vagy cserélhető eszközökről (USB-eszközökről, külső lemezekről, CD, DVD vagy hajlékonylemezekről stb.).

Szokásos viselkedés

A fertőzések észleléséhez az ESET NOD32 Antivirus az alábbi módszereket használhatja:

Valós idejű fájlrendszervédelem

Webhozzáférés-védelem

E-mail védelem

Kézi indítású számítógép-ellenőrzés

Ezek mindegyike a szokásos megtisztítási módot használja, megkísérli megtisztítani a fájlt, és áthelyezi a karanténba, vagy megszakítja a kapcsolatot. A képernyő jobb alsó sarkában lévő értesítési területen megjelenik egy értesítési ablak. Az észlelt/megtisztított objektumokról a Naplófájlok című fejezetben tájékozódhat bővebben. A megtisztítási szintekről és viselkedésről a Megtisztítási szintek című fejezetben olvashat bővebben.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_01

Fertőzött fájlok keresése a számítógépen

Ha a számítógép fertőzés jeleit mutatja, azaz működése lelassul, gyakran lefagy stb., ajánlatos elvégeznie az alábbiakat:

1.Nyissa meg az ESET NOD32 Antivirus programot, és kattintson a Számítógép ellenőrzése ikonra.

2.Kattintson Optimalizált ellenőrzés hivatkozásra (további információért lásd: Számítógép ellenőrzése).

3.Az ellenőrzés végeztével a naplóban megtekintheti az ellenőrzött, a fertőzött és a megtisztított fájlok számát.

Ha csak a lemez egy bizonyos részét kívánja ellenőrizni, kattintson az Egyéni ellenőrzés hivatkozásra, és a víruskereséshez jelölje ki az ellenőrizendő célterületeket.

Megtisztítás és törlés

Ha nincs előre meghatározva, hogy a valós idejű fájlrendszervédelem milyen műveletet hajtson végre, a program egy riasztási ablakban kéri egy művelet megadását. Rendszerint a Megtisztítás, a Törlés és a Nincs művelet közül választhat. A Nincs művelet megadása nem javasolt, mivel ez megtisztítatlanul hagyja a fertőzött fájlokat. Kivételnek számít az a helyzet, ha az adott fájl biztosan ártalmatlan, és a program hibásan észlelte azt fertőzöttnek.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_AND_USER_INTERACTION_01

Megtisztítást akkor érdemes alkalmazni, ha egy fájlt megtámadott egy olyan vírus, amely kártékony kódot csatolt a fájlhoz. Ilyen esetben először a fertőzött fájlt megtisztítva kísérelje meg visszaállítani annak eredeti állapotát. Ha a fájl kizárólag kártékony kódból áll, akkor a program törli azt.

Ha egy fertőzött fájl „zárolva” van, vagy azt éppen egy rendszerfolyamat használja, annak törlése rendszerint csak a feloldás után történik meg (ez általában a rendszer újraindítása után megy végbe).

Visszaállítás a karanténból

A karantén az ESET NOD32 Antivirusfő programablakából érhető el az Eszközök > Karantén elemre kattintva.

A karanténba helyezett fájlok vissza is állíthatók az eredeti helyükre:

Erre használja a Visszaállítás funkciót, amely a helyi menüből érhető el, azután hogy jobb gombbal az adott fájlra kattintott a Karanténban.

Ha a fájl kéretlen alkalmazásként van megjelölve, akkor kiválasztható a Visszaállítás és kizárás az ellenőrzésből lehetőség. Lásd a Kivételek című részt is.

A helyi menüben megtalálható a Visszaállítás megadott helyre menüpont is, mellyel a törlés helyétől különböző mappába is visszaállíthatók a fájlok.

A visszaállítási funkció nem áll rendelkezésre bizonyos esetekben, például írásvédett hálózati megosztáson található fájlok esetén.

Többszörös fertőzés

Ha a számítógép ellenőrzése után maradnak megtisztítatlan fertőzött fájlok (vagy az Automatikus megtisztítás szintje a Mindig rákérdez értékre van állítva), megjelenik egy riasztási ablak, amely a kérdéses fájlokon végrehajtandó műveletek kiválasztását kéri. Először válassza ki a fájlokon végrehajtandó műveleteket (ezeket a listában szereplő fájlok mindegyikéhez külön kell beállítani), majd kattintson a Befejezés gombra.

Tömörített fájlokban lévő fájlok törlése

Az alapértelmezett megtisztítási szint használata esetén a program csak akkor törli a kártevőt tartalmazó teljes tömörített fájlt, ha kizárólag fertőzött fájlokat tartalmaz. Más szóval a program nem törli a tömörített fájlokat abban az esetben, ha azok ártalmatlan, nem fertőzött fájlokat is tartalmaznak. Az automatikus megtisztítással járó ellenőrzés végrehajtásakor körültekintően kell eljárni, ekkor ugyanis a program a tömörített fájlt a benne lévő többi fájl állapotától függetlenül akkor is törli, ha csak egyetlen fertőzött fájlt tartalmaz.