ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Számítógép ellenőrzése

A kézi indítású víruskereső a vírus- és kémprogramvédelem fontos része. Használatával ellenőrizheti a számítógépen lévő fájlokat és mappákat. Biztonsági szempontból fontos, hogy a számítógép-ellenőrzések futtatása ne csak akkor történjen meg, ha fertőzés gyanítható, hanem rendszeres időközönként, a szokásos biztonsági intézkedések részeként. Ajánlott a rendszer alapos és rendszeres ellenőrzése a Valós idejű fájlrendszervédelem által a lemezre íráskor nem észlelt vírusok kiszűrése céljából. Ilyen akkor történhet, ha a Valós idejű fájlrendszervédelem ki van kapcsolva az adott időben, a keresőmotor elavult, illetve a lemezre íráskor a program nem ismeri fel vírusként a fájlt.

SCANNER_MAIN

A Számítógép ellenőrzése lap kétféle ellenőrzési lehetőséget kínál. A Számítógép ellenőrzése gyorsan átvizsgálja a rendszert; nincs szükség a vizsgálati paraméterek megadására. Az Egyéni ellenőrzés (a További ellenőrzések csoportban található) lehetőség esetén választhat az adott helyeket kijelölő, előre definiált ellenőrzési profilok közül, illetve kijelölhet ellenőrizendő célterületeket is.

Az ellenőrzési folyamatról Az ellenőrzés folyamata című fejezetben olvashat bővebben.


note

Alapértelmezés szerint az ESET NOD32 Antivirus megpróbálja automatikusan megtisztítani vagy törölni a számítógép ellenőrzése során talált kártevőket. Bizonyos esetekben, ha nem hajtható végre művelet, interaktív figyelmeztetést kap, és ki kell választania egy megtisztítási műveletet (például törlés vagy figyelmen kívül hagyás). A megtisztítási szint módosításához és részletesebb információkért lásd a Tisztítás című részt. A korábbi ellenőrzések áttekintéséhez tekintse meg a Naplófájlok című részt.

ICON_SCAN A számítógép ellenőrzése

A számítógép ellenőrzésével gyorsan elindítható a számítógép átvizsgálása, és felhasználói beavatkozás nélkül megtisztíthatók a fertőzött fájlok. A számítógép ellenőrzésének előnye az egyszerű használhatóság, amely nem igényli az ellenőrzési beállítások részletes megadását. Ez az ellenőrzés a helyi meghajtókon lévő összes fájlt ellenőrzi, és automatikusan megtisztítja vagy törli az észlelt fertőzéseket. A megtisztítás szintje automatikusan az alapértelmezett értékre van állítva. A megtisztítás típusairól a Megtisztítás című témakörben olvashat bővebben.

Használhatja az Ellenőrzés húzással funkciót egy fájl vagy mappa ellenőrzéséhez manuálisan. Ehhez húzza a fájlt vagy mappát, vigye az egérmutatót a megjelölt területre, közben tartsa lenyomva az egér gombját, majd engedje fel. Ezután az alkalmazás az elõtérbe kerül.

A További ellenőrzések csoportban az alábbi ellenőrzési lehetőségek állnak rendelkezésre:

ICON_CUSTOM_SCAN Egyéni ellenőrzés

Az egyéni ellenőrzéshez megadhatja az ellenőrzési paramétereket, többek között az ellenőrizendő célterületeket és a módokat. Az Egyéni ellenőrzés előnye a paraméterek részletes konfigurálásának lehetősége. A beállított paraméterek a felhasználó által definiált ellenőrizési profilokba menthetők, ami az ugyanazon beállításokkal végzett gyakori ellenőrzések során lehet hasznos.

ICON_REMOVABLE_SCAN Cserélhető adathordozók ellenőrzése

A számítógép ellenőrzéséhez hasonlóan gyorsan elindíthatja az aktuálisan a számítógéphez csatlakoztatott cserélhető adathordozók (például CD/DVD/USB) ellenőrzését. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha egy USB flash meghajtót csatlakoztat egy számítógéphez, és ellenőrizni szeretné, hogy nem tartalmaz-e kártevőt, vagy nem jelent-e más miatt fenyegetést.

Az ilyen típusú ellenőrzéseket úgy is elindíthatja, hogy az Egyéni ellenőrzés elemre kattint, a Cserélhető adathordozók elemet választja az Ellenőrizendő célterületek legördülő listában, majd az Ellenőrzés gombra kattint.

ICON_REPEAT_SCAN Utolsó ellenőrzés megismétlése

Lehetővé teszi az előzőleg elvégzett ellenőrzés gyors elindítását a korábbi beállításokkal.

Az ellenőrzést követő művelet legördülő menüben megadhatja, hogy az ellenőrzés után milyen művelet menjen végbe automatikusan:

Nincs művelet – Az ellenőrzés befejezését követően nincs végrehajtandó művelet.

Leállítás – A számítógép kikapcsolása egy ellenőrzés befejezését követően.

Újraindítás szükség esetén – A számítógép csak akkor indul újra, ha erre szükség van az észlelt kártevők megtisztításához.

Újraindítás – Az összes program bezárása és a számítógép újraindítása egy ellenőrzés befejezését követően.

Szükség esetén az újraindítás kényszerítése – A számítógép csak akkor indul újra, ha erre szükség van az észlelt kártevők megtisztításához.

Újraindítás kényszerítése – Az összes nyitott program bezárásának kényszerítése a felhasználói interakcióra való várakozás nélkül és a számítógép újraindítása az ellenőrzés befejezése után.

Alvó állapot – A munkamenet mentése és a számítógép alacsony energiájú állapotba állítása, hogy gyorsan folytathassa a munkát.

Hibernálás – Mindent, ami a RAM-on fut, áthelyez egy adott fájlba a merevlemezen. A számítógép kikapcsol, de a legközelebbi indításakor az előző állapotot állítja vissza.


note

Az Alvás vagy Hibernálás művelet elérhetősége a számítógép operációs rendszerének Bekapcsolás és alvó állapot beállításaitól, illetve a számítógép/laptop funkcióitól függ. Vegye figyelembe, hogy az alvó állapotú számítógép továbbra is egy működő számítógép. Az alapfunkciók akkor is futnak és elektromos áramot használnak, amikor a számítógép csökkentett energiával működik. Az akkumulátor üzemidejének meghosszabbításához (például az irodán kívüli utazás esetén) javasoljuk, hogy használja a Hibernálás lehetőséget.

A kiválasztott művelet a futó ellenőrzések befejeződése után fog megkezdődni. A Kikapcsolás vagy az Újraindítás kiválasztása esetén a megerősítésre szolgáló párbeszédpanel megjeleníti a 30 másodperces visszaszámlálást (a Mégse gombra kattintva deaktiválhatja a kikapcsolást).


note

Javasolt legalább havonta egyszer ellenőrizni a számítógépet. Az ellenőrzés ütemezett feladatként konfigurálható az Eszközök > Feladatütemező elemre kattintva. Heti számítógép-ellenőrzés ütemezése