Nätverksanslutningsprofiler

Profiler kan användas för att styra hur ESET Smart Security Premium Nätverksskydd fungerar för specifika nätverksanslutningar. När du skapar eller redigerar en brandväggsregel, IDS-regel eller regel för skydd mot brute force-attackl kan du tilldela den till en specifik profil eller tillämpa den på alla profiler. När en profil är aktiv i ett nätverksanslutning tillämpas endast de globala reglerna (regler utan angiven profil) och de regler som har tilldelats den valda profilen. Det går att skapa flera profiler med olika regler tilldelade till nätverksanslutningar för att enkelt ändra brandväggens beteende.

Du kan konfigurera profiler och tilldelningar för nätverksanslutningar i Avancerade inställningar > Skydd > Nätverksåtkomstskydd > Nätverksåtkomstskydd.

Tilldelning av nätverksanslutningsprofil – gör att du kan välja om nyligen identifierade nätverksanslutningar automatiskt (välj Auto i listrutan) tilldelas en fördefinierad eller anpassad profil baserat på aktivatorer som har konfigurerats i nätverksanslutningsprofiler eller om du vill bli ombedd (välj Fråga i listrutan) att konfigurera nätverksskydd och tilldela en profil manuellt varje gång en ny nätverksanslutning identifieras.

Du kan också manuellt tilldela en specifik nätverksanslutningsprofil i programmets huvudfönster > Inställningar > Nätverksskydd > Nätverksanslutningar. Håll muspekaren över en specifik nätverksanslutning och klicka på menyikonen three_dots_menu > Redigera för att öppna fönstret Konfigurera nätverksskydd och välja en profil.

Nätverksanslutningsprofiler – klicka på Redigera för att lägga till eller redigera nätverksanslutningsprofiler.

Följande profiler är fördefinierade och kan inte redigeras eller tas bort:

Privat – för betrodda nätverk (hem- eller kontorsnätverk). Datorn och delade filer som lagras på datorn är synliga för andra nätverksanvändare och systemresurserna är tillgängliga för andra användare i nätverket (åtkomst till delade filer och skrivare är aktiverad, inkommande RPC-kommunikation är aktiverad och fjärrdelning av skrivbord är aktiverad). Vi rekommenderar att du använder den här inställningen när du kommer åt ett säkert lokalt nätverk. Den här profilen tilldelas automatiskt till en nätverksanslutning om den är konfigurerad som ett Domän- eller Privat-närverk i Windows.

Offentligt – för ej betrodda nätverk (offentligt nätverk). Filer och mappar i systemet delas inte med eller är synliga för andra användare i nätverket och delning av systemresurser är inaktiverad. Vi rekommenderar att du använder den här inställningen vid åtkomst till trådlösa nätverk. Den här profilen tilldelas automatiskt till alla nätverksanslutningar som inte är konfigurerade som ett Domän- eller Privat-nätverk i Windows.

När nätverksanslutningen växlar till en annan profil visas ett meddelande längst ned i högra hörnet av skärmen.