Brandväggsregler

Brandväggsregler består av en uppsättning villkor som används för kontroll av nätverksanslutningar, samt de åtgärder som är tilldelade dessa villkor. Genom att använda reglerna för brandväggen kan du definiera åtgärden som vidtas när olika typer av nätverksanslutningar är upprättade.

Regler utvärderas uppifrån och ned och du kan se deras prioritet i den första kolumnen. Åtgärden för den första matchande regeln används för varje nätverksanslutning som utvärderas.

Anslutningar går att dela upp i inkommande och utgående anslutningar. Inkommande anslutningar initieras av en fjärrenhet som försöker upprätta en anslutning till det lokala systemet. Utgående anslutningar fungerar på motsatt sätt – det lokala systemet kontaktar en fjärrenhet.

Om en okänd kommunikation upptäcks, måste du noga överväga att tillåta eller avvisa den. Oönskade, oskyddade eller okända anslutningar utgör en säkerhetsrisk för systemet. Om en sådan anslutning upprättas rekommenderar vi arr du noggrant granskar fjärrenhet och det program som försöker ansluta till din dator. Många infiltreringar försöker ofta att söka upp och skicka privat information eller läsa in andra skadliga program till värddatorerna. Med hjälp av brandväggen går det att identifiera och avsluta sådana anslutningar.

Du kan visa och redigera brandväggsregler i Avancerade inställningar > Skydd > Nätverksåtkomstskydd > Brandvägg > Regler > Redigera.

Om du har många brandväggsregler kan du använda ett filter för att bara visa specifika regler. Om du vill filtrera brandväggsregler ska du klicka på Fler filter ovanför listan Brandväggsregler. Du kan filtrera reglerna baserat på följande kriterier:

Ursprung

Riktning

Åtgärd

Tillgänglighet

Som standard är de fördefinierade brandväggsreglerna dolda. Om du vill visa alla fördefinierade regler ska du inaktivera växlingsknappen bredvid Dölj inbyggda (fördefinierade) regler. Du kan inaktivera dessa regler, men det går inte att ta bort en fördefinierad regel.

note

Klicka på sökikonen ICON_SCAN längst upp till höger om du vill söka efter regler.

Kolumner

Prioritet – regler utvärderas uppifrån och ned och du kan se deras prioritet i den första kolumnen.

Aktiverad – visar om regler är aktiverade eller inaktiverade. Motsvarande kryssruta måste markeras för att en regel ska aktiveras.

Program – det program för vilket regeln gäller.

Riktning – kommunikationsriktning (inkommande/utgående/båda).

Åtgärd – visar kommunikationsstatusen (blockera/tillåt/fråga).

Namn – regelns namn. ESET-ikonen ICON_HELP_PRODUCT representerar en fördefinierad regel.

Antal tillämpningar – totalt antal gånger som regeln har tillämpats.

Klicka på expanderingsikonen ICON_EXPAND för att visa regelinformationen.

DIALOG_EPFW_APP_TREE_RULES_PAGE

Kontrollelement

Lägg tillskapar en ny regel.

Redigeraredigera en befintlig regel.

Ta bort – ta bort en befintlig regel.

Kopiera – skapa en kopia av en vald regel.

UP_DOWN Överst/Upp/Ned/Underst – gör så att du kan justera prioritetsnivån för regler (regler körs uppifrån och ned).