Scan

Klicka på Genomsökning i programmets huvudfönster för att utföra fil- och mappskanningar på din dator.

Genomsökning på begäran utgör en viktig del av din antiviruslösning och används för att göra genomsökningar av filer och mappar på datorn. Av säkerhetsskäl är det mycket viktigt att genomsökningar av datorn utförs regelbundet som en del av rutinåtgärderna för säkerhet, inte endast när en infektion misstänks.

Vi rekommenderar att du utför regelbundna djupa genomsökningar av systemet för att upptäcka virus som inte fångas upp av Skydd av filsystemet i realtid. Detta kan inträffa om ett hot introduceras när Skydd av filsystemet i realtid är inaktiverat, detekteringsmotorn är inaktuell eller om ett hot inte upptäcktes när det sparades på disken.

scan

scan Genomsök datorn

Klicka på Genomsök nu för att snabbt starta en genomsökning av datorn och rensar infekterade filer utan användaråtgärder. Genomsök datorn är lätt att använda och inte kräver en noggrann konfiguration av genomsökningen. Genomsökningen kontrollerar alla filer på alla lokala enheter och rensar eller tar bort identifierade infiltrationer.

Klicka på pilikonen arrow_icon om du vill visa alternativen Anpassad genomsökning och Skicka ett prov.

custom_scan Anpassad genomsökning

Öppna fönstret för anpassad genomsökning genom att klicka på Genomsök.

Med en anpassad genomsökning kan du ange genomsökningsparametrar som genomsökningsmål, genomsökningsprofil, rensningsnivå och exkluderingar.

custom_scan

Så här lägger du till de anpassade genomsökningsmålen:

Dra och släpp filen eller mappen manuellt genom att klicka på filen eller mappen, flytta muspekaren till det markerade området samtidigt som musknappen hålls nedtryckt och släpp den sedan

Klicka på Bläddra och välj filer eller mappar som du vill genomsöka.

Klicka på menyikonen menu_icon om du vill visa avancerade genomsökningsalternativ:

Välj genomsökningsprofilvälj en genomsökningsprofil och en rensningsnivå för den anpassade genomsökningen.

note

Du kan redigera genomsökningsprofiler med ESET PROTECT On-Prem, ESET PROTECT eller i programreferenser.

Ställa in exkluderingarlägg till filer eller mappar som ska exkluderas från genomsökning.

Information om hur du kör genomsökning på begäran via terminal med hjälp av odscan-verktyget finns i avsnittet Genomsökning på begäran via terminal.

sample_iconSkicka exempel

Med det här alternativet kan du välja en fil som beter sig misstänkt på din dator, eller en misstänkt webbplats online, och skicka den till ESET:s forskningslabb för analys.

Klicka på Skicka för att ange den fil som du vill skicka på analys. Välj först en orsak till överföringen välj sedan filen. Dra och släpp filen eller mappen manuellt genom att klicka på filen eller mappen, flytta muspekaren till det markerade området samtidigt som musknappen hålls nedtryckt och släpp den sedan. Du kan välja att inkludera din e-postadress, vilket gör att vi kan kontakta dig om vi behöver mer information. Du behöver inte inkludera din e-postadress om du aktiverar reglaget Skicka anonymt.

Provet du skickar in måste uppfylla minst ett av följande kriterier:

Provet detekteras inte av din ESET-produkt

Provet är felaktigt identifierat som ett hot

När du klickar på Nästa kommer du till det sista steget där du uppger ytterligare information om provfilen, såsom observerade tecken eller symtom på infektion av skadlig kod och filens ursprung. Att tillhandahålla ytterligare information hjälper våra laboratorier att identifiera och bearbeta prover.

note

ESET godtar inte dina personliga filer (som du vill genomsöka efter skadlig kod) som prov. ESET:s forskningslabb utför inte genomsökningar på begäran för användare.