Potensielt uønskede programmer

Grayware (eller PUA – et potensielt uønsket program) er en bred kategori av programvare, hvis hensikt ikke er så utvetydig skadelig som med andre typer malware, for eksempel virus eller trojanske hester. Det kan imidlertid installere ekstra uønsket programvare, endre oppførselen til den digitale enheten, eller utføre aktiviteter som ikke er godkjent eller forventet av brukeren.

Kategorier som kan betraktes som grayware, inkluderer: reklamevisningsprogramvare, nedlastingspakker, ulike verktøylinjer i nettleseren, programvare med villedende adferd, bundleware, trackware, proxyware (applikasjoner for Internett-deling), utvinnere av kryptovaluta, renseverktøy for registre (bare Windows-operativsystemer) eller annen borderline-programvare eller programvare som bruker ulovlig eller minst uetisk forretningspraksis (til tross for at det er legitimt) og kan anses som uønsket av en sluttbruker som ble klar over hva programvaren ville gjøre hvis den ble tillatt å installere.

Et potensielt usikkert program er legitim (muligens kommersiell) programvare som angripere kan misbruke. Brukere av ESET-programvare kan slå på eller av deteksjon av denne typen programmer.

Det er noen situasjoner hvor du kan føle at fordelene med det uønskede programmet oppveier risikoene. Av denne grunnen tildeler ESET slike programmer en lavere risikokategori sammenlignet med andre typer skadelig programvare, slik som trojanske hester og ormer.

Advarsel - Potensielt uønsket program funnet

Innstillinger

Programvarepakkere

Registerrengjørere

Potensielt uønsket innhold

example

Illustrerte instruksjoner

For å skanne og fjerne potensielt uønskede programmer (PUA-er) i ESET Windows-hjemmeprodukter, se artikkelen vår i ESET-kunnskapsbasen.

Advarsel - Potensielt uønsket program funnet

Når et potensielt uønsket program oppdages, vil du kunne velge hvilke handlinger du til utføre:

1.Rengjøre/Koble fra: Dette alternativet avslutter handlingen og forhindrer at mulige trusler (PUA) kommer inn i systemet.
Du ser alternativet Koble fra for PUA-varsler når du laster noe ned fra et nettsted, og alternativet Rengjør for varsler for en fil på disk.

2.Ignorer: Dette alternativet tillater PUA-er å komme inn i systemet.

3.Ekskluder fra gjenkjenning: For å la den gjenkjente filen som allerede er på datamaskinen kjøre i fremtiden uten avbrudd, klikker du på Avanserte alternativer og velger avkrysningsboksen ved siden av Ekskluder fra gjenkjenning og klikker på Ignorer.

4.Ekskluder signatur fra gjenkjenningFor å tillate at alle filer kan identifiseres av et spesifikt gjenkjenningsnavn (signatur) for å kunne kjøre på datamaskinen din i fremtiden uten avbrudd (fra eksisterende filer eller nedlastinger fra nett), klikker du Avanserte alternativer, velger avmerkingsboksen ved siden av Ekskluder signatur fra gjenkjenning og klikker Ignorer. Hvis flere gjenkjenningsvinduer med et identisk gjenkjenningsnavn vises umiddelbart etterpå, klikker du Ignorer for å lukke disse (eventuelle ytterligere vinduer er knyttet til en gjenkjenning som oppstod før du ekskluderte signatur fra gjenkjenning).

PUA_INTERACTIVE

Innstillinger

Når du installerer ESET-produktet ditt, kan du velge om du vil aktivere gjenkjenning av potensielt uønskede programmer, som vist nedenfor:

INSTALLATION_DETECTION

warning

Advarsel

Potensielt uønskede programmer kan installere adware, verktøylinjer eller inneholde andre uønskede og usikre programfunksjoner.

Disse innstillingene kan endres i programinnstillinger til enhver tid. For å aktivere eller deaktivere gjenkjennelse av potensielt uønskede, usikre eller mistenkelige programmer, følg disse instruksene:

1.Åpne ESET-produktet.

2.Trykk på F5 for å gå inn på Avansert oppsett.

3.Klikk Deteksjonsmotor (i tidligere versjoner også kjent som Virusbeskyttelse eller Datamaskin) og aktiver eller deaktiver alternativene Aktiver gjenkjenning av potensielt uønskede programmer, Aktiver gjenkjenning av potensielt utrygge programmer og Aktiver gjenkjenning av mistenkelige programmer etter behov. Bekreft ved å klikke OK.

CONFIG_ANTIVIRUS

example

Illustrerte instruksjoner

For mer detaljerte instruksjoner for hvordan konfigurere produktene for å detektere eller ignorere PUA, kan du gå inn på artiklene i ESET-kunnskapsbasen:

ESET NOD32 Antivirus / ESET HOME Security Essential / ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security for macOS / ESET Cyber Security Pro for macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Programvarepakkere

En programvarepakker er en spesiell type programmodifikasjon som brukes av noen nettsteder som tilbyr filhosting. Dette er et tredjeparts verktøy som installerer programmet du ønsket å laste ned, men legger til ekstra programvare, slik som verktøylinjer eller adware. Den ekstra programvaren kan også gjøre endringer på nettleserens hjemmeside og søkeinnstillinger. Nettsteder for filhosting varsler ofte ikke programvareleverandøren eller nedlastingsmottakeren om at endringer har blitt utført, og skjuler ofte måter å velge bort modifikasjoner på. Av slike grunner, klassifiserer ESET programvarepakkere som en type potensielt uønsket program for å la brukere godta nedlastningen eller ikke.

Registerrengjørere

Registerrengjørere er programmer som kan antyde at Windows-registerdatabasen krever regelmessig vedlikehold eller rengjøring. Bruk av en registerrengjørere kan introdusere noen farer for datasystemet. I tillegg gjør noen registerrengjørere ukvalifiserte, uverifiserbare eller ellers ikke-støttede krav om fordelene sine og / eller genererer villedende rapporter om et datasystem basert på resultatene av en "gratis skanning". Disse misvisende påstandene og rapportene forsøker å overtale deg til å kjøpe en fullversjon eller et abonnement, vanligvis uten å la deg evaluere registerrengjørere før betaling. ESET klassifiserer derfor slike programmer som PUA og gir deg muligheten til å tillate eller blokkere dem.

Potensielt uønsket innhold

Hvis PUA-gjenkjenning er aktivert i ESET-produktet, blir nettsteder som har et rykte for å fremme PUA-er, eller som har et rykte for villedende brukere til å utføre handlinger som kan ha negative konsekvenser for systemet eller nettleseropplevelsen, blokkert som potensielt uønsket innhold. Hvis du mottar et varsel om at et nettsted du forsøker å besøke er kategorisert som potensielt uønsket innhold, kan du klikke på Gå tilbake for å navigere bort fra den blokkerte nettsiden eller klikke på Ignorer og fortsett for å la nettstedet bli lastet inn.

PUA_WEB

Mer informasjon om dette emnet finner man i denne ESET-kunnskapsbaseartikkelen.