Adware

Adware er en betegnelse på reklamestøttet programvare. Programmer som viser markedsføringsmateriale, faller i denne kategorien. Adware-programmer åpner ofte automatisk et nytt popup-vindu som inneholder reklame i en nettleser, eller endrer nettleserens hjemmeside. Adware følger ofte med gratisprogrammer, slik at utviklere av gratisprogrammer kan dekke utviklingskostnadene til sine (vanligvis nyttige) programmer.

Adware i seg selv er ikke farlig – brukerne blir bare forstyrret med reklame. Faren ligger i at adware også kan utføre sporingsfunksjoner (som spyware gjør).

Hvis du bestemmer deg for å bruke et gratisprodukt, bør du være spesielt oppmerksom på installasjonsprogrammet. Installasjonsprogrammet vil mest sannsynlig varsle deg om installasjon av et ekstra adware-program. Du kan ofte avbryte installasjonen og installere programmet uten adware.

Enkelte programmer kan ikke installeres uten adware, eller de får begrenset funksjonalitet. Dette betyr at adware ofte får tilgang til systemet på en «lovlig» måte, siden brukeren godtar det. I så fall er det best å være føre var. Hvis det gjenkjennes en fil som er adware på datamaskinen, anbefales det å slette den, siden det er høy sannsynlighet for at den inneholder ondsinnet kode.