Apparaatregels

Bepaalde apparaten kunnen worden toegestaan of geblokkeerd op gebruiker, gebruikersgroep of diverse aanvullende apparaatparameters die in de regelconfiguratie worden gespecificeerd. De lijst met regels bevat verschillende beschrijvingen van een regel, waaronder de naam, het type extern apparaat, de actie die moet worden uitgevoerd wanneer er een apparaat wordt gedetecteerd, en de vastgelegde ernst.

U kunt een nieuwe regel Toevoegen of instellingen van een bestaande regel wijzigen. Geef een beschrijving van de regel op in het veld Naam, zodat deze gemakkelijk te herkennen is. Klik op de schakelaar naast Regel ingeschakeld om de regel in- of uit te schakelen. Dit kan handig zijn als u de regel niet definitief wilt verwijderen.

Toepassen tijdens

U kunt regels beperken met Tijdvakken. Maak eerst het tijdvak. Dit wordt vervolgens weergegeven in het vervolgkeuzemenu.

Apparaattype

Kies het type extern apparaat in het vervolgkeuzemenu (schijfopslag/draagbaar apparaat/Bluetooth/FireWire/...). De typen opslagapparaten worden overgenomen uit het besturingssysteem en kunnen worden weergegeven in Apparaatbeheer in het systeem. Er moet dan wel een apparaat op de computer zijn aangesloten. Opslagapparaten zijn onder andere externe schijven of gewone geheugenkaartlezers die zijn aangesloten met USB of FireWire. Met smartcardlezers worden lezers bedoeld van smartcards met een geïntegreerd circuit, zoals simkaarten of verificatiekaarten. Voorbeelden van scanapparaten zijn scanners en camera's. Dergelijke apparaten geven geen informatie over gebruiker; alleen over hun acties. Dit houdt in dat scanapparaten alleen algemeen kunnen worden geblokkeerd.

Actie

Toegang tot niet-opslagapparaten kan worden toegestaan of geblokkeerd. Met regels voor opslagapparaten kunnen echter de volgende rechten worden geselecteerd:

Lezen/schrijven: er is volledige toegang tot het apparaat mogelijk.

Blokkeren: de toegang tot het apparaat wordt geblokkeerd.

Alleen lezen: alleen leestoegang op het apparaat is toegestaan.

Waarschuwen: elke keer dat een apparaat verbinding maakt, ontvangt de gebruiker een melding of het apparaat werd toegestaan/geblokkeerd, en wordt er een vermelding in het logbestand opgenomen. Apparaten worden niet onthouden, dus er wordt ook een melding weergegeven als hetzelfde apparaat later opnieuw verbinding maakt.

note

Houd er rekening mee dat niet alle rechten (acties) beschikbaar zijn voor alle apparaattypen. Als een apparaat opslagruimte heeft, zijn alle vier de acties beschikbaar. Voor niet-opslagapparaten zijn slechts twee acties beschikbaar (bijvoorbeeld de actie Alleen lezen is niet beschikbaar voor Bluetooth; dit houdt in dat Bluetooth-apparaten alleen kunnen worden toegestaan of geblokkeerd).

Criteriatype

Aanvullende parameters die hieronder worden weergegeven, kunnen worden gebruikt voor het verfijnen van regels om ze nauwkeurig af te stemmen op apparaten. Alle parameters zijn hoofdlettergevoelig en ondersteunen jokertekens (*, ?):

Leverancier: u kunt filteren op leveranciersnaam of -id.

Model: de naam van het apparaat.

Serienummer: externe apparaten hebben doorgaans een eigen serienummer. Bij een cd of dvd is dit het serienummer van het medium, niet dat van het station.

note

Als deze parameters niet zijn gedefinieerd, worden deze velden genegeerd tijdens het zoeken naar overeenkomsten voor de regel. Filterparameters in alle tekstvelden zijn hoofdlettergevoelig en ondersteunen jokertekens (een vraagteken (?) staat voor één teken en een sterretje (*) voor een tekenreeks van nul of meer tekens).

Als de parameters van een apparaat wilt weten, maakt u een regel om dat apparaattype toe te staan, verbindt u het apparaat met uw computer en bekijkt u de apparaatdetails in het logbestand van Apparaatbeheer.

Kies de Ernst van logboekregistratie in de vervolgkeuzelijst:

Altijd : alle gebeurtenissen worden vastgelegd.

Diagnostisch: informatie die nodig is om het programma af te stemmen wordt vastgelegd.

Informatief: informatieve berichten, waaronder berichten over geslaagde updates, plus alle bovenstaande records worden geregistreerd.

Waarschuwing: kritieke fouten en waarschuwingsberichten worden geregistreerd.

Geen: er worden geen logbestanden geregistreerd.

Regels kunnen worden beperkt tot bepaalde gebruikers. Hiervoor voegt u de regels toe aan de Lijst met gebruikers. Klik op Bewerken om de Gebruikerslijst te bewerken.

Toevoegen: hiermee wordt het dialoogvenster Objecttypen: gebruikers of groepen weergegeven, waarin u de gewenste gebruikers kunt selecteren. Gebruikers of groepen weergegeven, waarin u de gewenste gebruikers kunt selecteren.

Verwijderen: hiermee verwijdert u de geselecteerde gebruiker uit het filter.

note

Alle apparaten kunnen worden gefilterd met gebruikersregels (scanapparaten geven bijvoorbeeld geen informatie over gebruikers, maar alleen over aangeroepen acties).

De volgende functies zijn beschikbaar:

Bewerken

Hiermee kunt u de naam van een geselecteerde regel of parameters voor de apparaten erin wijzigen (leverancier, model, serienummer).

Kopiëren

Hiermee kunt u een nieuwe regel maken op basis van de parameters van de geselecteerde regel.

Verwijderen

Als u de geselecteerde regel wilt verwijderen. U kunt ook het selectievakje gebruiken naast een bepaalde regel om dit uit te schakelen. Dit kan handig zijn als u een regel niet definitief wilt verwijderen, zodat u deze in de toekomst weer kunt gebruiken.

Invullen

Regels worden in volgorde van prioriteit vermeld, waarbij regels met een hogere prioriteit boven in de lijst staan. Wanneer u een apparaat selecteert (in de lijst met gedetecteerde apparaten) en op OK klikt, wordt er een regeleditorvenster weergegeven met vooraf gedefinieerde informatie (alle instellingen kunnen worden aangepast).

Regels worden in volgorde van prioriteit vermeld, waarbij regels met een hogere prioriteit boven in de lijst staan. U kunt meerdere regels selecteren en acties toepassen, zoals deze verwijderen of omhoog of omlaag verplaatsen in de lijst door te klikken op Boven/Omhoog/Omlaag/Beneden (pijltjestoetsen).