Felsökning

EFDE-fel/-varning

Förklaring

Enligt policyn måste en TPM användas för att kryptera datorn, men det finns ingen lämplig TMP. En TPM 2.0 krävs.

TPM har angetts som obligatoriskt för kryptering i EFDE-konfigurationspolicyn. Om arbetsstationen saknar stöd för TPM 2.0 tillämpar du EFDE-konfigurationspolicyn utan TPM-krypteringsstöd inställt som obligatoriskt. Om TPM 2.0 stöds på arbetsstationen, men felet kvarstår, så undersöker du produktloggarna för mer information.

Policyn anger att Opal måste användas för att kryptera datorn, men en eller flera diskar saknar stöd för Opal 2-protokollet.

Opal har angetts som obligatoriskt för kryptering i EFDE-konfigurationspolicyn. Om arbetsstationen saknar stöd för Opal tillämpar du EFDE-konfigurationspolicyn utan Opal-krypteringsstöd inställt som obligatoriskt. Om Opal stöds på arbetsstationen, men felet kvarstår, så undersöker du produktloggarna för mer information.

Licensen går ut om några dagar och datorn kommer att förlora sitt skydd. När det här sker tas lösenordet före start bort och datorn startas utan att någon autentisering krävs. Förnya licensen för att hålla dig skyddad eller aktivera ESET-säkerhetsprodukten om du redan har en förnyelsenyckel eller en ny licens.

Med den här statusen krävs inte EFDE-inloggning före start, men data på arbetsstationen krypteras fortfarande. Du kan antingen förnya din befintliga licens eller dekryptera arbetsstationen med en dekrypteringspolicy.

Licensen har gått ut eller är ogiltig, så att autentisering före start har inaktiverats.

Utan en giltig licens kvarstår krypteringen på arbetsstationen, men EFDE-inloggning före start krävs inte längre före Windows-inloggningsskärmen. Aktivera produkten med en giltig EFDE-licens eller dekryptera arbetsstationen och avinstallera EFDE-klientprogrammet.

Datorn är inte krypterad och data som inte aktivt används skyddas inte.

Det här är en allmän varning som anger att EFDE-klientprogrammet körs, men att data på arbetsstationen inte är krypterad. Lös felet genom att aktivera och konfigurera EFDE.

Krypteringen på datorn kunde inte starta på grund av ett fel. Se systemloggarna för mer information.

Krypteringsprocessen kunde inte starta. Du hittar mer information om felsökning i programloggarna.

Datorn är redo att börja kryptera, men väntar för närvarande på att ett lösenord före start ska konfigureras.

Det här felet anger att användarinteraktion på arbetsstationen krävs. Det rekommenderas starkt att lösenordet före start ställs in före nästa omstart för att gå vidare i krypteringsprocessen.

Omstart av datorn krävs för att initiera säker start för att kontrollera kompatibiliteten för maskinvara och firmware samt utföra initiering.

När produkten har installerats anger det här felmeddelandet att nästa steg som krävs är att starta om arbetsstationen för att initiera EFDE-läget för säker start. Då kontrolleras, för första gången, om arbetsstationen är kompatibel med EFDE och kan krypteras.

Datorn startades om och säker start lyckades, men krypteringen startades inte korrekt innan systemet startades om igen. Krypteringen startar därför inte. Se systemloggarna för mer information.

Efter att processen för säker start har bekräftat att arbetsstationens maskinvara och firmware är lämplig för kryptering, men arbetsstationen startades om innan lösenordet för EFDE-inloggning före start ställdes in, så avslutas krypteringsprocessen. Detta anges även i arbetsstationsloggarna så här: ”Säker start lyckades tidigare, men resultatet är nu inaktuellt och säker start måste köras igen.”

Du kan initiera utvärderingsprocessen för säker start på tre sätt:

Gå till ESET PROTECT. Klicka på Datorinformation > Varningar > klicka på Krypteringen misslyckades med att starta och välj Försök starta misslyckad kryptering igen.

Gå till ESET PROTECT. Klicka på Policyer och ändra policyns Inställningar:

1.Aktivera ”Aktivera kryptering” för att ta bort den aktuella policyn.

2.Inaktivera ”Aktivera kryptering” för att lägga till en ny policy.

3.Vänta tills klienten EFDE arbetat klart för att återställa läget Säker start.

4.Aktivera ”Aktivera kryptering” för att lägga till den ursprungliga policyn igen.

Avinstallera och installera om klientprogrammet EFDE.

Produkten har installerats eller uppgraderats och du måste starta om datorn innan programvaran fungerar.

Det här felet visas direkt efter att produkten har installerats, ominstallerats eller uppgraderats, och omstart av arbetsstationen krävs innan produkten kan börja fungera igen. Felet ska försvinna när arbetsstationen har startats om.

Presentationsläge är aktiverat

Att aktivera presentationsläget via EFDE-konfigurationspolicyn är en potentiell säkerhetsrisk. Om presentationsläget är aktiverat och en användare går till en webbsida eller ett program som kan vara problematiskt eller osäkert, så kan det blockeras. Användaren kommer dock inte att se någon förklaring eller varning eftersom användarinteraktion är inaktiverad.

note

Du hittar EFDE-klientprogramloggarna på arbetsstationen på den här platsen:

Windows

C:\ProgramData\ESET\ESET Full Disk Encryption\AIS\Logs\Status.html

C:\ProgramData\ESET\ESET Full Disk Encryption\AIS\Logs\efde_ais_<date>.txt

macOS

/library/application support/eset/ESET Full Disk Encryption/ais/logs/efde_ais_<date>.log

/library/application support/eset/ESET Full Disk Encryption/ais/logs/status.html

För att generera loggar för supportteamet behövs verktyget ESET Encryption Diagnostics.