ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Folyamatkivételek

A Folyamatkivételek funkció lehetővé teszi, hogy alkalmazásfolyamatokat zárjon ki a valós idejű fájlrendszervédelmi ellenőrzésből. A biztonsági mentés gyorsaságának, a folyamatok integritásának és a szolgáltatások elérhetőségének fokozása érdekében néhány olyan technikát alkalmaznak a biztonsági mentés során, amelyek köztudottan problémát okoznak a fájlszintű kártevővédelemben. Az egyetlen hatékony módja ennek a két helyzetnek az elkerülésére a kártevőirtó szoftver deaktiválása. Bizonyos folyamatok kizárásával (például a biztonsági mentésre használt megoldás folyamatainak) a kizárt folyamat által végzett összes fájlműveletet figyelmen kívül hagyja és biztonságosnak tartja a rendszer, ezzel minimalizálva a biztonsági mentési folyamattal való ütközést. Azt javasoljuk, hogy körültekintéssel járjon el a kivételek létrehozásakor – a kizárt biztonsági mentési eszköz hozzá tud férni fertőzött fájlokhoz anélkül, hogy erről Ön riasztást kapna. Ez az oka annak, hogy kibővített kivételek csak a valós idejű védelmi modulban adhatók meg.


note

Nem összekeverendő a kizárt fájlkiterjesztésekkel, a HIPS-kiterjesztésekkel, az észlelési kivételekkel és a folyamatkivételekkel.

A Folyamatkivételek funkció elősegíti az esetleges ütközések kockázatának minimalizálását, és fokozza a kizárt alkalmazások teljesítményét, ami pozitív hatással van az operációs rendszer általános teljesítményére és stabilitására. Egy folyamat/alkalmazás kizárása a végrehajtható fájljának (.exe) kizárását jelenti.

A További beállítások > Védelmek > Valós idejű fájlrendszervédelem > Valós idejű fájlrendszervédelem > Folyamatkivételek lapon adhat hozzá végrehajtható fájlokat a kizárt folyamatok listájához.

A funkció a biztonsági mentésre szolgáló eszközök kizárása céljából jött létre. A biztonsági mentésre szolgáló eszköz folyamatának kizárása nem csupán biztosítja a rendszer stabilitását, hanem a biztonsági mentés teljesítményére sincs hatással, mivel a biztonsági mentés nem lassul le, amikor fut.


example

A Szerkesztés elemre kattintva nyissa meg a Folyamatkivételek felügyeleti ablakot, ahol hozzáadhat kivételeket, és tallózással megkeresheti az ellenőrzésből kizárni kívánt végrehajtható fájlokat (például Backup-tool.exe).
Amint hozzáadja az .exe fájlt a kivételekhez, az ESET NOD32 Antivirus leállítja az adott folyamat felügyeletét, és nem ellenőrzi a folyamat által végrehajtott fájlműveleteket.


important

Ha nem használja a tallózási funkciót a végrehajtható fájl kiválasztásakor, akkor manuálisan kell megadnia a teljes elérési útvonalát. Ha nem így jár el, akkor nem fog megfelelően működni a kivétel, és a Behatolásmegelőző rendszer hibákat jelezhet.

Szerkesztheti is a meglévő folyamatokat, illetve törölhet folyamatokat a kivételek közül.


note

A Webhozzáférés-védelem nem veszi figyelembe ezt a kivételt, így akkor is végbemegy a letöltött fájlok ellenőrzése, ha kizárja a webböngésző végrehajtható fájlját. Ilyen módon továbbra is észlelhetők a fertőzések. Mindezt csak példaként említettük – nem javasoljuk a webböngészők kizárását.