E-posthot

E-post är en form av kommunikation som har många fördelar.

Dessvärre gör e-postens och internets höga anonymitetsnivå att det finns utrymme för olagliga aktiviteter som skräppost, s.k. spam. Skräppost, eller spam, inkluderar oönskade annonser, bluffar och spridning av skadlig programvara – skadlig kod. Det blir ännu mer besvärligt och farligt för användaren genom att det kostar mycket lite att skicka spam och spammare har många verktyg och källor för att hitta nya e-postadresser. Dessutom är spam mycket svårt att reglera eftersom det finns så mycket och den är så mångskiftande. Ju längre du använder din e-postadress, desto högre sannolikhet att den hamnar i en databas i ett spamprogram.

Några tips för att förhindra spam:

Publicera om möjligt inte din e-postadress på Internet

Ge bara din e-postadress till personer du litar på

Använd om möjligt inte vanliga alias – med mer invecklade alias blir det mindre sannolikt att de hittar dig

Svara inte på spam som har hamnat i din inkorg

Var försiktig när du fyller i formulär på Internet – var extra försiktig med kryssrutor som ”Ja, jag vill ha information om”.

Använd ”specialiserade” e-postadresser, t.ex. en till arbetet, en annan till att skriva till vänner osv.

Ändra din e-postadress regelbundet

Använd en antispamlösning