ESET onlinehjälp

Sök Svenska
Välj ämne

Virus

Ett datorvirus är ett stycke skadlig kod som läggs till befintliga filer på din dator. Virus har fått sitt namn efter biologiska virus, eftersom de sprider sig mellan olika platser på ungefär samma sätt. Termen ”virus” används ofta felaktigt som namn på alla typer av hot. Denna användning försvinner gradvis och byts ut mot den mer korrekta termen ”skadlig kod” (skadlig programvara).

Datorvirus angriper huvudsakligen körbara filer och dokument. I korthet fungerar ett datorvirus så här: efter körning av en infekterad fil, anropas den skadliga koden och körs innan det ursprungliga programmet körs. Ett virus kan infektera alla filer som den aktuella användaren har skrivbehörighet till.

Hur aktiva och allvarliga datorvirus är varierar. Vissa av dem är extremt farliga eftersom de avsiktligt kan ta bort filer från en hårddisk. Å andra sidan finns det virus som inte orsakar någon verklig skada. De är endast avsedda att irritera användaren och demonstrera författarnas tekniska kunskaper.

Om datorn infekterats med ett virus och det inte går att rensa, skicka det till ESET Research Lab för undersökning. I en del fall ändras infekterade filer i en sådan grad att rensning inte är möjlig och filerna måste bytas ut mot rena kopior.