ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Potencijalno nepoželjne aplikacije

Grayware ili potencijalno neželjena aplikacija (PUA) široka je kategorija softvera čija namjera nije nedvosmisleno zlonamjerna poput drugih vrsta zlonamjernih programa, kao što su virusi ili trojanci. Međutim, takvi programi mogu instalirati dodatne neželjene programe, promijeniti rad digitalnog uređaja ili provesti aktivnosti koje korisnik nije dopustio ili koje ne očekuje.

Kategorije koje se mogu smatrati graywareom uključuju: softver koji prikazuje oglase, omotače za preuzimanje, različite alatne trake preglednika, softver s varljivim ponašanjem, bundleware, trackware, proxyware (aplikacije za dijeljenje interneta), rudare kriptovaluta, čistače registra (samo u operacijskim sustavima Windows) ili druge vrste graničnog softvera, softver koji upotrebljava nedopuštene ili nemoralne poslovne postupke (iako se doima zakonitim) i softver koji je krajnji korisnik procijenio nepoželjnim kada je postao svjestan toga što će softver učiniti ako mu se dopusti instalacija.

Potencijalno nesigurna aplikacija legitimna je (i može biti komercijalna) aplikacija koju bi napadači mogli zloupotrijebiti. Korisnici ESET-ovog softvera mogu uključiti ili isključiti detekciju takvih vrsta aplikacija.

U nekim će situacijama korisnik možda ocijeniti da su prednosti potencijalno neželjene aplikacije veće od rizika koji predstavlja. ESET iz tog razloga takvim aplikacijama dodjeljuje kategoriju manjeg rizika u odnosu na ostale vrste zlonamjernog softvera poput trojanskih softvera ili crva.

Upozorenje – pronađena je potencijalno nepoželjna aplikacija

Postavke

Softverski programi otvorenog koda

Čistači registra

Potencijalno neželjen sadržaj


example

Ilustrirane upute

Da biste skenirali i uklonili potencijalno nepoželjne aplikacije (PNA) u ESET-ovim Windows programima za kućne korisnike, pogledajte naš članak u ESET-ovoj bazi znanja.

Upozorenje – pronađena je potencijalno nepoželjna aplikacija

Kada se otkrije potencijalno neželjena aplikacija, možete odlučiti koju ćete radnju poduzeti:

1.Očisti / prekini vezu: ova opcija prekida radnju i sprečava ulazak potencijalno nepoželjne aplikacije u vaš sustav.
Vidjet ćete opciju Prekini vezu za obavijesti o potencijalno nepoželjnim aplikacijama tijekom preuzimanja s web stranice i opciju Očisti za obavijesti o datoteci na disku.

2.Zanemari: ova opcija omogućuje ulazak potencijalno nepoželjne aplikacije u sustav.

3.Izuzmi od otkrivanja: da biste otkrivenoj datoteci koja se već nalazi na računalu dopustili da se ubuduće pokreće bez prekida, kliknite Napredne opcije, a zatim označite potvrdni okvir uz stavku Izuzmi od otkrivanja i kliknite Zanemari.

4.Izuzmi potpis od otkrivanja: da biste svim datotekama prepoznatima prema određenom nazivu otkrivanja (potpisu) ubuduće dopustili pokretanje na računalu bez prekida (iz postojećih datoteka ili preuzimanjem s interneta), kliknite Napredne opcije, označite potvrdni okvir uz stavku Izuzmi potpis od otkrivanja i kliknite Zanemari. Ako se neposredno nakon toga prikažu dodatni prozori otkrivanja s identičnim nazivom otkrivanja, kliknite Zanemari da biste ih zatvorili (svi su dodatni prozori povezani s otkrivanjem do kojeg je došlo prije nego što ste izuzeli potpis od otkrivanja).

PUA_INTERACTIVE

Postavke

Prilikom instalacije ESET-ovog proizvoda možete odlučiti hoćete li aktivirati otkrivanje potencijalno nepoželjnih aplikacija na dolje prikazan način:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Upozorenje

Potencijalno nepoželjne aplikacije mogu instalirati adware, alatne trake ili mogu sadržavati druge neželjene i nesigurne funkcije programa.

Te postavke u svakom trenutku možete izmijeniti u postavkama programa. Da biste aktivirali ili deaktivirali otkrivane potencijalno neželjenih, nesigurnih ili sumnjivih aplikacija, slijedite ove upute:

1.Otvorite ESET-ov program.

2.Pritisnite tipku F5 da biste pristupili odjeljku Napredno podešavanje.

3.Kliknite Modul detekcije (u starijim je verzijama poznat i kao Antivirus ili Računalo) i aktivirajte ili deaktivirajte opcije Aktiviraj otkrivanje potencijalno nepoželjnih aplikacija, Aktiviraj otkrivanje potencijalno nesigurnih aplikacija i Aktiviraj otkrivanje sumnjivih aplikacija prema vlastitom odabiru. Potvrdite tako da kliknete U redu.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Ilustrirane upute

Detaljnije upute o konfiguriranju programa tako da otkrivaju ili zanemaruju potencijalno neželjene aplikacije potražite u člancima ESET-ove baze znanja:

ESET NOD32 Antivirus / ESET HOME Security Essential / ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security za macOS / ESET Cyber Security Pro za macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Softverski programi otvorenog koda

Softverski program otvorenog koda posebna je vrsta izmjene aplikacije koju upotrebljavaju neke web stranice za hosting datoteka. To je alat drugih dobavljača koji instalira program koji ste željeli preuzeti, ali s dodatnim softverom poput alatnih traka ili adwarea. Dodatni softver isto tako može promijeniti početnu stranicu i postavke pretraživanja vašeg web preglednika. Osim toga, web stranice za hosting datoteka često ne šalju obavijesti prodavaču softvera ili korisnicima koji ga preuzimaju o izvršenim izmjenama i skrivaju mogućnosti za njihovo odbacivanje. Iz tog razloga ESET softverske programe otvorenog koda klasificira kao potencijalno neželjene aplikacije kako bi korisnicima omogućio da sami odaberu hoće li ih preuzeti ili ne.

Čistači registra

Čistači registra programi su koji vas mogu obavijestiti da baza podataka registra Windows zahtijeva redovito održavanje ili čišćenje. Upotrebom čistača registra mogu se unijeti određeni rizici u vaš računalni sustav. Uz to, neki čistači registra iznose tvrdnje o svojim prednostima koje nisu dokazane, ne mogu se provjeriti ili na drugi način potkrijepiti i/ili generiraju zavaravajuća izvješća o računalnom sustavu na temelju rezultata "besplatnog skeniranja". Cilj takvih zavaravajućih tvrdnji i izvješća jest navesti vas da kupite cjelovitu verziju ili pretplatu, obično bez mogućnosti procjene čistača registra prije plaćanja. Zbog toga ESET kategorizira takve programe kao potencijalno nepoželjne aplikacije i pruža vam mogućnost da ih dozvolite ili blokirate.

Potencijalno neželjen sadržaj

Ako je u vašem ESET-ovom programu aktivirano otkrivanje potencijalno nepoželjnih aplikacija, web stranice koje su poznate po promicanju takvih aplikacija ili po zavaravanju korisnika kako bi vršile radnje koje bi mogle negativno utjecati na njihov sustav ili iskustvo pregledavanja na internetu blokirat će se kao potencijalno neželjen sadržaj. Ako primite obavijest da je web stranica koju pokušavate posjetiti kategorizirana kao potencijalno neželjen sadržaj, možete kliknuti "Vrati se natrag" da biste napustili blokiranu web stranicu ili kliknuti "Zanemari i nastavi" da biste dozvolili učitavanje stranice.

PUA_WEB

Dodatne informacije o ovoj temi mogu se pronaći u članku ESET-ove baze znanja.