ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Adware

Adware je skraćenica od advertising-supported software što znači softver koji se financira oglasima. Programi koji prikazuju oglasni materijal pripadaju u tu kategoriju. Adware u web pregledniku često automatski otvara novi prozor koji sadrži oglase ili pak mijenja početnu stranicu web preglednika. Adware se često isporučuje u paketu s besplatnim programima, čime se inženjerima koji razvijaju te (obično korisne) aplikacije pokrivaju troškovi rada.

Adware sam po sebi nije opasan – osim što korisnicima dosađuje oglasima. Opasnost se krije u činjenici da adware ponekad provodi i funkcije praćenja (kao što to radi i spyware).

Ako odlučite koristiti neki besplatni proizvod, posebnu pozornost obratite na instalacijski program. Većina instalacijskih programa obavijestit će vas o instaliranju dodatnog adwarea. Često ćete moći odustati od instalacije adwarea i instalirati samo program koji želite.

Neki se programi ne mogu instalirati ako se ne instalira i adware ili njihove funkcije mogu biti ograničene. To znači da adware često može pristupati sustavu na „legitiman“ način jer su korisnici na to pristali. U takvom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti. Ako se na računalu otkrije datoteka koja spada u adware, preporučuje se obrisati je jer postoji velika vjerojatnost da sadrži zlonamjeran kod.