ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Spyware

Kategorija obuhvaća sve aplikacije koje šalju privatne podatke bez pristanka ili znanja korisnika. Spyware koristi funkcije praćenja za slanje raznih statističkih podataka kao što su popis posjećenih web stranica, adrese e-pošte s popisa korisnikovih kontakata ili popis pritisnutih tipki.

Autori spywarea tvrde da tim tehnikama žele saznati više o potrebama i interesima korisnika te postići bolje ciljano oglašavanje. Problem je u tome što ne postoji jasna granica između korisnih i zlonamjernih aplikacija te nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da se prikupljeni podaci neće zloupotrijebiti. Podaci koje prikupljaju spyware aplikacije mogu obuhvaćati sigurnosne kodove, PIN-ove, brojeve bankovnih računa itd. Neki autori besplatnih programa svoje proizvode često isporučuju u paketu sa spyware programima radi ostvarenja prihoda ili ponude poticaja za kupnju softvera. Korisnike se često obavješćuje o prisutnosti spyware programa tijekom instalacije neke aplikacije da bi ih se potaknulo na kupnju verzije bez tog dodatka.

Dobro poznati primjeri besplatnih proizvoda koji se isporučuju u paketu sa spyware programima su klijentske aplikacije koje koriste P2P (peer-to-peer) mrežu računala. Spyfalcon i Spy Sheriff (i još mnogi drugi) pripadaju posebnoj potkategoriji spywarea – predstavljaju se kao programi za zaštitu od spywarea, ali su zapravo i sami spyware.

Ako je na računalu otkriven spyware, preporučuje se da ga izbrišete jer postoji velika vjerojatnost da sadrži zlonamjerni kôd.

Kao potkategorija spywarea, keyloggeri se mogu temeljiti na hardveru ili softveru. Keyloggeri koji se temelje na softveru mogu prikupljati samo podatke upisane na jednu web stranicu ili u jednu aplikaciju. Napredniji keyloggeri mogu zabilježiti sve što utipkate, uključujući podatke koje kopirate/zalijepite. Neki keyloggeri kojima su meta mobilni uređaji mogu snimati pozive, bilježiti informacije iz aplikacija za slanje poruka, lokacije ili čak snimke mikrofona i kamere.