ESET-online-ohje

Valitse aihe

Mahdollisesti ei-toivotut sovellukset

Mahdollisesti ei-toivotut sovellukset (ns. Grayware-ohjelmistot) on laaja ryhmä. Siihen kuuluvat ohjelmistot, jotka poikkeavat muun tyyppisistä haittaohjelmista (kuten viruksista tai troijalaisista) siten, että niiden tarkoitus ei ole yksiselitteisesti olla haitallinen. Nämä ohjelmistot saattavat kuitenkin asentaa tarpeettomia lisäohjelmia, muuttaa digitaalisen laitteen toimintaa tai suorittaa toimia, joita käyttäjä ei ole hyväksynyt tai joita hän ei odota.

Grayware-ohjelmiksi voidaan katsoa esimerkiksi mainostusohjelmistot, latauspaketit, erinäiset selaintyökalurivit, harhaanjohtavasti toimivat ohjelmistot, pakettiohjelmistot, seurantaohjelmistot, välityspalvelinohjelmistot (Internetin jako-ohjelmistot), kryptovaluuttojen louhintaohjelmat, rekisteripuhdistajat (vain Windows-käyttöjärjestelmissä) ja muut haitallisuuden rajoja hipovat ohjelmistot tai ohjelmistot, joissa käytetään lainvastaisia tai epäeettisiä käytäntöjä (vaikka ohjelmistot vaikuttavat muuten asiallisilta) ja joita käyttäjä saattaisi pitää ei-toivottuina, jos hän olisi tietoinen siitä, mitä asennettu ohjelmisto tekee.

Mahdollisesti vaarallinen sovellus on laillinen (mahdollisesti kaupallinen) ohjelmisto, jota hyökkääjät saattavat käyttää väärin. ESET-ohjelmiston käyttäjät voivat ottaa tällaisten sovellusten havaitsemisen käyttöön tai poistaa sen käytöstä.

On tilanteita, joissa käyttäjän mielestä mahdollisesti ei-toivotun sovelluksen edut ovat suuremmat kuin riskit. Tästä syystä ESET määrittää kyseiset sovellukset pienemmän riskin luokkaan verrattuna muunlaisiin haittaohjelmiin, kuten troijalaisiin tai matoihin.

Varoitus – Löytyi mahdollisesti ei-toivottu sovellus

Asetukset

Ohjelmakääreet

Rekisteripuhdistajat

Mahdollisesti ei-toivottu sisältö


example

Yksityiskohtaiset ohjeet

Jos haluat tarkistaa ja poistaa mahdollisesti ei-toivotut sovellukset (PUA) ESETin kotikäyttöön tarkoitetuista Windows-tuotteista, tutustu ESET-tietopankin artikkeliin.

Varoitus – Löytyi mahdollisesti ei-toivottu sovellus

Kun mahdollisesti ei-toivottu sovellus havaitaan, voit päättää, mikä toimenpide suoritetaan:

1.Puhdista/katkaise: Tällä asetuksella lopetetaan toimenpide ja torjutaan mahdollisesti ei-toivotun sovelluksen pääsy järjestelmääsi.
Näet Katkaise yhteys -vaihtoehdon mahdollisesti ei-toivottujen sovellusten ilmoituksille verkkosivustolta ladattaessa ja Puhdista-vaihtoehdon levyllä olevien tiedostojen kohdalla.

2.Ohita: Tällä vaihtoehdolla sallitaan mahdollisesti ei-toivotun sovelluksen pääsy järjestelmääsi.

3.Ohita havaitsemisesta: Jos haluat sallia sovelluksen käytön koneellasi tulevaisuudessa keskeytyksettä, napsauta Lisäasetukset ja valitse sitten vaihtoehdon Ohita havaitsemisesta vieressä oleva Ohita-vaihtoehto.

4.Jätä allekirjoitus pois havaitsemisesta: Jos haluat sallia kaikkien tiettyä havaittua nimeä (allekirjoitusta) vastaavien tiedostojen suorittamisen tietokoneellasi jatkossa ilman keskeytyksiä (niin nykyisistä tiedostoista kuin verkon latauksistakin), valitse Lisäasetukset, valitse Jätä allekirjoitus pois tunnistuksesta ja napsauta Ohita. Jos tämän jälkeen näyttöön tulee lisää havaintoikkunoita, voit sulkea ne napsauttamalla Ohita (muut ikkunat liittyvät havaintoon, joka tapahtui, ennen kuin jätit allekirjoituksen pois havaitsemisesta).

PUA_INTERACTIVE

Asetukset

Kun asennat ESET-tuotettasi, voit päättää, otatko mahdollisesti ei-toivottujen sovellusten havaitsemisen käyttöön alla olevan mukaisesti:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Varoitus

Mahdollisesti ei-toivotut sovellukset voivat asentaa mainoksia ja työkalupalkkeja tai niissä voi olla muita ei-toivottuja ja vaarallisia ohjelmaominaisuuksia.

Voit muokata näitä asetuksia ohjelma-asetuksissasi koska tahansa. Voit ottaa mahdollisesti epätoivottujen, vaarallisten tai epäilyttävien sovellusten havaitsemisen käyttöön tai poistaa sen käytöstä noudattamalla seuraavia ohjeita:

1.Avaa ESET-tuote.

2.Paina F5-näppäintä avataksesi Lisäasetukset.

3.Napsauta Tunnistusohjelma-vaihtoehtoa (aiemmissa versiossa tämä saattoi olla nimeltään Virustentorjunta tai Tietokone) ja ota käyttöön tai poista käytöstä asetukset Ota mahdollisesti ei-toivottujen sovellusten havaitseminen käyttöön, Ota mahdollisesti vaarallisten sovellusten havaitseminen käyttöön ja Ota epäilyttävien sovellusten havaitseminen käyttöön mielesi mukaan. Vahvista napsauttamalla OK.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Yksityiskohtaiset ohjeet

Tarkemmat ohjeet tuotteiden määrittämisestä tunnistamaan tai ohittamaan mahdollisesti ei-toivotut sovellukset on ESET-tietopankin artikkeleissa:

ESET NOD32 Antivirus / ESET HOME Security Essential / ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security for macOS / ESET Cyber Security Pro for macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Ohjelmakääreet

Ohjelmakääre on erityinen sovellusmuunnos, jota jotkin verkkotallennustilaverkkosivut käyttävät. Se on kolmannen osapuolen työkalu, joka asentaa ohjelman, jonka halusit ladata, mutta joka lisää muita ohjelmia, kuten työkalupalkkeja ja mainosohjelmistoja. Ylimääräinen ohjelma saattaa myös tehdä muutoksia verkkoselaimesi kotisivuun ja hakuasetuksiin. Verkkotallennustilaverkkosivut eivät myöskään yleensä ilmoita ohjelman myyjälle tai latauksen vastaanottajalle, että muutoksia on tehty. Ne usein myös piilottavat vaihtoehdot, joilla muunnokset voi estää. Näistä syistä ESET luokittelee ohjelmakääreet mahdollisesti ei-toivotuiksi sovelluksiksi. Näin käyttäjillä on mahdollisuus päättää, hyväksyykö latauksen.

Rekisteripuhdistajat

Rekisteripuhdistajat ovat ohjelmia, jotka saattavat ehdottaa, että Windows-rekisterin tietokannalle on tehtävä huolto- tai puhdistustoimenpiteitä. Rekisteripuhdistajan käyttö voi olla riski tietokonejärjestelmälle. Lisäksi jotkin rekisteripuhdistajat esittävät epäpäteviä, vahvistamattomia tai muutoin perättömiä väitteitä eduistaan ja/tai luovat harhaanjohtavia raportteja tietokonejärjestelmästä ”ilmaisen tarkistuksen” tulosten perusteella. Tällaisten harhaanjohtavien väitteiden ja raporttien tarkoitus on houkutella käyttäjää ostamaan ohjelman täysi versio tai tekemään tilaus siitä, yleensä ilman mahdollisuutta arvioida rekisteripuhdistajaa ennen maksua. Näistä syistä ESET luokittelee tällaiset ohjelmat mahdollisesti ei-toivotuiksi sovelluksiksi ja antaa käyttäjän päättää, sallitaanko tai estetäänkö ne.

Mahdollisesti ei-toivottu sisältö

Jos mahdollisesti ei-toivottujen sovellusten tunnistus on käytössä ESET-tuotteessa, sivustot, jotka tunnetaan mahdollisesti ei-toivottujen sovellusten tyrkyttäjinä tai käyttäjien harhauttamisesta tekemään järjestelmää tai selauskokemusta mahdollisesti haittaavia toimia, estetään mahdollisesti haitallisena sisältönä. Jos saat ilmoituksen, että sivusto on luokiteltu mahdollisesti haitalliseksi sisällöksi, voit siirtyä pois estetyltä verkkosivulta valitsemalla Siirry takaisin tai antaa sivuston latautua valitsemalla Ohita ja jatka.

PUA_WEB

Lisätietoja tästä aiheesta on tässä ESET-tietopankin artikkelissa.