ESET-online-ohje

Valitse aihe

Mainosohjelmat

Mainosohjelmat tarkoittavat mainoksin tuettuja ohjelmistoja. Mainoksia näyttävät ohjelmat kuuluvat tähän luokkaan. Mainosohjelmat avaavat usein automaattisesti mainoksia sisältäviä ponnahdusikkunoita Internet-selaimeen tai muuttavat selaimen aloitussivun. Ilmaisohjelmat sisältävät usein mainosohjelmia, jotka auttavat kehittäjiä kattamaan laatimiensa, useimmiten hyödyllisien, ohjelmistojen kehityskustannukset.

Mainosohjelmat eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta niistä aiheutuu vaivaa käyttäjilleen. Ohjelmat ovat vaarallisia, jos niihin sisältyy vakoiluohjelmien kaltaisia seurantatoimintoja.

Jos käytät ilmaisohjelmistoja, seuraa asennusohjelman toimintaa tarkasti. Asennusohjelma ilmoittaa hyvin todennäköisesti, jos ylimääräinen mainosohjelma asennetaan. Usein mainosohjelman asentaminen voidaan peruuttaa.

Joitakin ohjelmia ei voi asentaa ilman mainosohjelmaa, tai se rajoittaa ohjelman toimintaa. Tämä tarkoittaa, että mainosohjelmat käyttävät usein järjestelmää "laillisesti", koska käyttäjä on sallinut ohjelmien toiminnan. Tässä tapauksessa on parempi pelata varman päälle. Jos tarkistus löytää tietokoneesta mainosohjelmatiedoston, se kannattaa poistaa haitallisen koodin varalta.