ESET-onlinehjælp

Søg Dansk
Vælg emnet

Potentielt uønskede programmer

Grayware eller PUA (potentielt uønskede programmer) er en bred kategori af software, hvis hensigt ikke er helt så entydigt skadelig som andre typer malware, f.eks. virus eller trojanske heste. De kan dog installere yderligere uønsket software, ændre funktionsmåden for den digitale enhed eller udføre aktiviteter, der ikke er godkendt eller forventet af brugeren.

Kategorier, der kan anses for at være grayware, omfatter: software, der viser reklamer, overførselswrappere, forskellige værktøjslinjer til browseren, software med misvisende adfærd, bundleware, trackware, proxyware (programmer, der deles via internettet), kryptominering, renseprogrammer til registreringsdatabaser (kun Windows-operativsystemer) eller anden grænsesoftware eller software, der bruger en ulovlig eller i det mindste uetisk forretningspraksis (selvom de ser lovlige ud), og som sandsynligvis er uønsket af en slutbruger, som blev klar over, hvad softwaren kunne gøre, hvis den blev installeret.

Et potentielt usikkert program er legitim (muligvis kommerciel) software, som angribere kan misbruge. Brugere af ESET-software kan slå registrering af disse typer programmer til eller fra.

Der kan være situationer, hvor en bruger føler, at fordelene ved et potentielt uønsket program vejer tungere end risiciene. ESET tildeler derfor sådanne programmer en lavrisikokategori sammenlignet med andre typer skadelig software, f.eks. trojanske heste eller orme.

Advarsel – Der er fundet et potentielt uønsket program

Indstillinger

Softwarewrappere

Renseprogrammer til registreringsdatabaser

Potentielt uønsket indhold


example

Illustrerede instruktioner

Hvis du vil scanne for og fjerne potentielt uønskede programmer (PUA'er) i ESET Windows-produkter til hjemmet, kan du se vores artikel i ESET-vidensbasen.

Advarsel – Der er fundet et potentielt uønsket program

Når der registreres et potentielt uønsket program, kan du selv bestemme, hvilken handling der skal udføres:

1.Rens/Afbryd forbindelsen: Denne indstilling afslutter handlingen og forhindrer det potentielt uønskede program i at komme ind i dit system.
Du kan se indstillingen Afbryd forbindelsen til meddelelser om potentielt uønskede programmer under overførsel fra et websted og indstillingen Rens til meddelelser om en fil på disken.

2.Ignorer: Denne indstilling giver eventuelt uønskede programmer adgang til dit system.

3.Ekskluder fra detektering: Hvis du vil tillade, at den fundne fil, der allerede er på computeren, fremover kører på computeren uden afbrydelse, skal du klikke på Avancerede indstillinger, markere afkrydsningsfeltet ud for Ekskluder fra detektering og klikke på Ignorer.

4.Ekskluder signatur fra detektering: Hvis du vil tillade, at alle filer, der er identificeret ved et specifikt detekteringsnavn (signatur), fremover kører på din computer uden afbrydelse (fra eksisterende filer eller overførsler fra websteder), skal du klikke på Avancerede indstillinger, markere afkrydsningsfeltet ud for Ekskluder signatur fra detektering og klikke på Ignorer. Hvis der vises flere detekteringsvinduer med et identisk detekteringsnavn umiddelbart derefter, skal du klikke på Ignorer for at lukke dem (eventuelt andre vinduer er relateret til en detektering, der opstod, før du ekskluderede signaturen fra detektering).

PUA_INTERACTIVE

Indstillinger

Under installation af dit ESET-produkt kan du bestemme, om du vil aktivere registrering af potentielt uønskede programmer, som vist nedenfor:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Advarsel

Potentielt uønskede programmer kan installere adware, værktøjslinjer eller indeholde andre uønskede og usikre programfunktioner.

Du kan når som helst ændre disse indstillinger i dine programindstillinger. Hvis du vil aktivere eller deaktivere registrering af potentielt uønskede, usikre eller mistænkelige programmer, skal du følge denne vejledning:

1.Åbn dit ESET-produkt.

2.Tryk på F5 for at få adgang til Avanceret opsætning.

3.Klik på Registreringsprogram (i tidligere versioner også kaldet Antivirus eller Computer), og aktivér eller deaktiver indstillingerne Aktivér registrering af potentielt uønskede programmer, Aktivér registrering af potentielt usikre programmer og Aktivér registrering af potentielt mistænkelige programmer efter behov. Bekræft ved at klikke på OK.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Illustrerede instruktioner

Du kan få en mere detaljeret vejledning i, hvordan du konfigurerer produkter til at registrere eller ignorere potentielt uønskede programmer, ved at gå til artiklerne i ESETs vidensbase:

ESET NOD32 Antivirus / ESET HOME Security Essential / ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security til macOS / ESET Cyber Security Pro til macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Softwarewrappere

En softwarewrapper er en særlig type programændring, der bruges af visse websteder, som er vært for filer. Det er et tredjepartsværktøj, der installerer det program, du ønsker at hente, men tilføjer yderligere software, f.eks. værktøjslinjer eller adware. Den ekstra software kan også foretage ændringer af din webbrowsers startside og søgeindstillinger. Websteder, der er vært for filer, giver ofte heller ikke softwareleverandøren eller modtageren af overførslen besked om, at der er sket ændringer, og ofte vises muligheden for at fravælge ændringen ikke. ESET klassificerer derfor softwarewrappere som en form for potentielt uønsket program, så brugeren kan acceptere overførslen eller ej.

Renseprogrammer til registreringsdatabaser

Renseprogrammer til registreringsdatabaser er programmer, der foreslår, at Windows-registreringsdatabasen kræver jævnlig vedligeholdelse og rensning. Brug af et renseprogram til registreringsdatabaser kan være risikabel for dit computersystem. Derudover kan visse renseprogrammer til registreringsdatabaser komme med ukvalificerede, ubekræftede eller på anden måde ikke-understøttede påstande om fordelene ved dem og/eller oprette misvisende rapporter om et computersystem baseret på resultaterne af en "gratis scanning". Disse misvisende påstande og rapporter forsøger at overbevise dig om, at du skal købe den fulde version eller et abonnement, og du får som regel ikke mulighed for at evaluere renseprogrammet til registreringsdatabaser, før du køber det. Af den grund klassificerer ESET sådanne programmer som potentielt uønskede programmer og giver dig mulighed for at tillade eller blokere dem.

Potentielt uønsket indhold

Hvis registrering af potentielt uønskede programmer er aktiveret i dit ESET-produkt, blokeres websteder, der har ry for at reklamere for potentielt uønskede programmer, eller som har ry for at vildlede brugere, så de udfører handlinger, der kan have en negativ effekt på deres system eller browsingoplevelse, som potentielt uønsket indhold. Hvis du modtager en meddelelse om, at et websted, du forsøger at besøge, er kategoriseret som potentielt uønsket indhold, kan du klikke på Gå tilbage for at navigere væk fra den blokerede webside eller klikke på Ignorer og fortsæt for at tillade, at webstedet indlæses.

PUA_WEB

Du kan finde flere oplysninger om dette emne i denne artikel i ESET-vidensbasen.