Ηλεκτρονική βοήθεια ESET

Αναζήτηση Ελληνικά
Επιλέξτε το θέμα

Πρόληψη

Όταν εργάζεστε με τον υπολογιστή σας και ιδιαίτερα όταν περιηγείστε στο Internet, έχετε υπόψη σας ότι κανένα σύστημα Antivirus στον κόσμο δεν εξαφανίζει εντελώς τον κίνδυνο ανιχνεύσεων και απομακρυσμένων επιθέσεων. Για τη μέγιστη δυνατή προστασία και άνεσή σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη λύση Antivirus σωστά και να τηρείτε κάποιους χρήσιμους κανόνες:

Τακτική ενημέρωση

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το ESET LiveGrid®, χιλιάδες νέες, μοναδικές εισβολές δημιουργούνται καθημερινά με σκοπό να παρακάμψουν υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας και να φέρουν κέρδη στους δημιουργούς τους – σε βάρος άλλων χρηστών. Οι ειδικοί τεχνικοί του Εργαστηρίου ερευνών της ESET αναλύουν αυτές τις απειλές σε καθημερινή βάση, προετοιμάζουν και δημοσιεύουν ενημερώσεις, με σκοπό να βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο προστασίας των πελατών μας. Για τη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας αυτών των ενημερώσεων, είναι σημαντικό οι ενημερώσεις να είναι σωστά διαμορφωμένες στο σύστημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των ενημερώσεων, ανατρέξτε στο κεφάλαιο Ρυθμίσεις ενημέρωσης.

Λήψη ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας

Οι δημιουργοί κακόβουλου κώδικα εκμεταλλεύονται συχνά διάφορα κενά ασφαλείας των συστημάτων, προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της διασποράς κακόβουλου κώδικα. Έχοντας υπόψη τους αυτό, οι εταιρείες λογισμικού παρακολουθούν στενά τις εφαρμογές τους για τυχόν ζητήματα ευπάθειας και δημοσιεύουν τακτικά ενημερώσεις ασφαλείας με σκοπό να εξαφανίσουν δυνητικές απειλές. Τα Microsoft Windows και προγράμματα περιήγησης όπως ο Internet Explorer είναι δύο παραδείγματα προγραμμάτων για τα οποία διατίθενται τακτικά ενημερώσεις ασφαλείας.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για σημαντικά δεδομένα

Οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των χρηστών και η δραστηριότητα των κακόβουλων προγραμμάτων συχνά οδηγεί σε πλήρη δυσλειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος και σε απώλεια σημαντικών δεδομένων. Είναι σημαντικό να δημιουργείτε κατά περιόδους αντίγραφα ασφαλείας για τα σημαντικά και ευαίσθητα δεδομένα σας σε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, όπως DVD ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε πιο εύκολα και πιο γρήγορα να ανακτήσετε τα δεδομένα σας σε περίπτωση βλάβης του συστήματος.

Τακτική σάρωση του υπολογιστή για ιούς

Η ανίχνευση γνωστών και άγνωστων ιών, worm, trojan και rootkit πραγματοποιείται από τη μονάδα προστασίας συστήματος αρχείων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που αποκτάτε πρόσβαση ή ανοίγετε ένα αρχείο, γίνεται σάρωση του αρχείου για κακόβουλη δραστηριότητα. Συνιστάται να εκτελείτε πλήρη σάρωση του υπολογιστή τουλάχιστον μία φορά το μήνα, επειδή οι υπογραφές κακόβουλου λογισμικού ενδέχεται να ποικίλλουν και επειδή ο μηχανισμός ανίχνευσης ενημερώνεται καθημερινά.

Τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας

Αυτός είναι ο πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός κανόνας από όλους – να είστε πάντοτε προσεκτικοί. Σήμερα, πολλές εισβολές απαιτούν συμμετοχή του χρήστη για την εκτέλεση και την εξάπλωσή τους. Εάν είστε προσεκτικοί κατά το άνοιγμα νέων αρχείων, θα εξοικονομήσετε αρκετό χρόνο και κόπο, τον οποίο διαφορετικά θα σπαταλούσατε στον καθαρισμό εισβολών. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες οδηγίες:

Μην επισκέπτεστε ύποπτους ιστότοπους με πολλά αναδυόμενα παράθυρα και διαφημίσεις που αναβοσβήνουν.

Να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλή προγράμματα και να επισκέπτεστε μόνο ασφαλείς ιστότοπους στο Internet. Να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλή προγράμματα και να επισκέπτεστε μόνο ασφαλείς ιστότοπους στο Internet.

Να είστε προσεκτικοί κατά το άνοιγμα συνημμένων αρχείων σε email, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από μηνύματα μαζικής αλληλογραφίας και μηνύματα από άγνωστους αποστολείς.

Μην χρησιμοποιείτε λογαριασμό διαχειριστή για την καθημερινή σας εργασία στον υπολογιστή σας.