Pouzdana zona

Pouzdana zona predstavlja skupinu mrežnih adresa iz kojih firewall dopušta određenu količinu ulaznog prometa pomoću standardnih postavki. Postavke za funkcije kao što su dijeljenje datoteka i daljinski pristup radnoj površini unutar pouzdane zone određene su u stavci Dopušteni servisi i napredne mogućnosti.

Stvarna pouzdana zona izračunava se dinamički i odvojeno za svaki mrežni adapter ovisno o tome na koju je mrežu računalo trenutačno povezano. Adrese definirane unutar pouzdane zone u Uređivaču zona uvijek se smatraju pouzdanima. Ako je mrežni adapter povezan na poznatu mrežu, tada se Dodatne pouzdane adrese konfigurirane za tu mrežu dodaju u pouzdanu zonu adaptera. Ako mreža ima kućnu/uredsku vrstu zaštite, sve izravno povezane podmreže automatski su uključene u pouzdanu zonu. Stvarna pouzdana zona za svaki mrežni adapter može se pregledati iz prozora Podešavanje pod stavkom Mreža > Mrežni adapteri.

note

Napomena

Pouzdana zona po sučelju nije podržana u operacijskim sustavima Windows XP. Za te operacijske sustave svi prilagodnici imaju istu pouzdanu zonu, što je vidljivo i na stranici mrežnih prilagodnika.