Rad s programom ESET Endpoint Security

Mogućnostima podešavanja programa ESET Endpoint Security prilagođava se razina zaštite računala, weba, e-pošte i mreže.

note

Napomena

Prilikom stvaranja pravila u ESET Security Management Center web konzoli možete odabrati zastavicu za svaku postavku. Postavke sa zastavicom "Obavezno primijeni" imaju prioritet i ne može ih prebrisati novije pravilo (čak i kada novo pravilo ima zastavicu "Obavezno primijeni"). Tako se osigurava da se ta postavka ne promijeni (npr. da je ne promijeni korisnik ili novija pravila tijekom spajanja). Dodatne informacije potražite u odjeljku Zastavice u Mrežnoj pomoći za ESMC.

PAGE_SETUP

Izbornik Podešavanje sadrži sljedeće odjeljke:

Računalo

Mreža

Web i e-pošta

Odjeljak Računalo omogućuje aktiviranje ili deaktiviranje sljedećih komponenti:

Rezidentna zaštita – U svim se datotekama skeniranjem provjerava postojanje zlonamjernog koda u trenutku njihova otvaranja, stvaranja ili pokretanja na računalu.

Kontrola uređaja – Omogućuje automatsku kontrolu uređaja (CD/DVD/USB/...). Ovaj modul omogućuje blokiranje ili prilagođavanje dodatnih filtara/dopuštenja i određuje način na koji korisnik pristupa određenom uređaju i radi s njim.

Sustav za sprečavanje upada (HIPS) – Sustav HIPS nadzire događaje koji se događaju unutar operacijskog sustava i reagira na njih u skladu s prilagođenim skupom pravila.

Napredni skener memorije radi zajedno sa zaštitom od zloupotrebe na ojačavanju zaštite od zlonamjernog softvera koji je osmišljen tako da skrivanjem i/ili šifriranjem izbjegava da ga otkriju proizvodi za zaštitu od zlonamjernog softvera. Prema standardnim postavkama napredni je skener memorije aktiviran. Više o toj vrsti zaštite pročitajte u rječniku.

Sprječavanje ranjivostiOsmišljeno je za ojačavanje zaštite često zloupotrebljavanih vrsta aplikacija kao što su web preglednici, PDF čitači, klijenti e-pošte i komponente sustava MS Office. Sprječavanje ranjivosti aktivirano je prema standardnim postavkama. Pročitajte više o ovoj vrsti zaštite u rječniku.

Zaštita od ransomwarea– dodatan sloj zaštite koji djeluje kao dio funkcije HIPS. Sustav reputacije ESET LiveGrid® mora biti aktiviran da bi zaštita od ransomwarea djelovala. Više o toj vrsti zaštite pročitajte ovdje.

Način rada za prezentacije – Funkcija za korisnike koji softver žele koristiti bez prekida, ne žele biti ometani skočnim prozorima te žele smanjiti korištenje CPU-a. Nakon aktivacije Načina rada za prezentacije primit ćete poruku upozorenja (mogući sigurnosni rizik) i glavni će prozor postati narančast.

Odjeljak Mreža omogućava brz pristup sljedećim komponentama ili postavkama u izborniku Napredno podešavanje:

Firewallovdje možete podesiti način filtriranja za ESET firewall. Za pristup detaljnijim postavkama kliknite zupčanik GEAR > Konfiguriranje pored opcije Firewall ili pritisnite F5 da biste pristupili izborniku Napredno podešavanje.

Zaštita od mrežnog napada (IDS) – analizira sadržaj mrežnog prometa i štiti od mrežnih napada. Blokira se sav promet koji se smatra štetnim. Zaštitu od mrežnog napada možete deaktivirati na određeno razdoblje tako da kliknete MODULE_ENABLED.

Zaštita od botneta – Brzo i točno identificira zlonamjerni softver u sustavu. Da biste deaktivirali zaštitu od botneta na određeno vremensko razdoblje, kliknite MODULE_ENABLED.

Povezane mreže – prikazuje mreže s kojima su povezani mrežni adapteri. Nakon što kliknete simbol zupčanika, otvara se odzivnik za odabir vrste zaštite za mrežu s kojom ste povezani putem mrežnog adaptera. U tom prozoru u donjem desnom kutu možete vidjeti i mrežne adaptere. Možete vidjeti svaki mrežni adapter i profil firewalla i pouzdanu zonu koji su mu dodijeljeni. Detaljnije informacije potražite u odjeljku Mrežni adapteri.

Popis privremeno blokiranih IP adresaPrikazuje popis IP adresa koje su prepoznate kao izvori napada te su dodane na popis blokiranih adresa radi sprečavanja povezivanja na određeno razdoblje. Za više informacija kliknite ovu mogućnost, a zatim pritisnite F1.

Čarobnjak za otklanjanje poteškoća – Pomaže vam u rješavanju problema s povezivanjem uzrokovanih ESET firewallom. Detaljne informacije potražite u odjeljku Čarobnjak za otklanjanje poteškoća.

Podešavanje zaštite weba i e-pošte omogućuje vam aktiviranje ili deaktiviranje sljedećih komponenti:

Kontrola weba – Blokira web stranice s potencijalno uvredljivim sadržajima. Osim toga, administratori sustava mogu definirati preference pristupa za 27 unaprijed definiranih kategorija web stranice.

Zaštita web pristupa – Ako se aktivira ova postavka, sav promet putem HTTP-a ili HTTPS-a skenira se za zlonamjerni softver.

Zaštita klijenta e-pošte – Omogućuje nadzor komunikacije e-poštom koja se prima putem protokola POP3 i IMAP.

Antispam zaštita – Skenira neželjenu e-poštu ili spam.

Antiphishing zaštita Štiti vas od pokušaja pribavljanja lozinki, bankovnih i drugih osjetljivih podataka s neovlaštenih web stranica koje se prikazuju kao legitimne.

Da biste privremeno deaktivirali pojedinačne module, pritisnite zelenu oznaku MODULE_ENABLED pored željenog modula. Imajte na umu da to može umanjiti zaštitu vašeg računala.

Da biste ponovno aktivirali zaštitu ili deaktiviranu sigurnosnu komponentu, kliknite crvenu oznaku MODULE_DISABLED da bi se komponenta ponovno aktivirala.

Kada se primijeni ESMC/ERA pravilo, vidjet ćete ikonu za zaključavanje MODULE_LOCKED pokraj odgovarajuće komponente. Pravilo koje primijeni ESET Security Management Center može lokalno nadjačati prijavljeni korisnik (npr. administrator) nakon autorizacije. Dodatne informacije potražite u mrežnoj pomoći za ESMC.

note

Napomena

Tako će se sve deaktivirane mjere zaštite ponovno aktivirati nakon restarta računala.

Ako želite pristupiti detaljnim postavkama neke sigurnosne komponente, kliknite znak zupčanika GEAR pored neke komponente.

Postoje dodatne mogućnosti na dnu prozora podešavanja. Za učitavanje parametara podešavanja s pomoću .xml konfiguracijske datoteke ili spremanje trenutačnih parametara podešavanja u konfiguracijsku datoteku, upotrijebite mogućnost Uvoz ili izvoz postavki. Dodatne informacije potražite u odjeljku Uvoz ili izvoz postavki.

Za prikaz detalja mogućnosti kliknite Napredno podešavanje ili pritisnite F5.