ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Izuzeti procesi

Funkcija „Izuzeti procesi“ vam omogućava da izuzmete procese aplikacije iz zaštite sistema datoteka u realnom vremenu. Za povećanje brzine kreiranja rezervne kopije i poboljšanje integriteta procesa i dostupnosti usluge, tokom kreiranja rezervne kopije se koriste neke tehnike za koje je poznato da imaju neusaglašenosti sa zaštitom od malvera na nivou datoteka. Obe situacije mogu efikasno da se izbegnu jedino ako se deaktivira softver za zaštitu od malvera. Kada se izuzme određeni proces (na primer, procesi rešenja za kreiranje rezervne kopije), sve operacije datoteke dodeljene tom izuzetom procesu se zanemaruju i smatraju bezbednim, čime se smanjuje ometanje procesa kreiranja rezervne kopije. Savetujemo vam da budete oprezni prilikom kreiranja izuzetaka, jer izuzeta alatka za rezervne kopije može da pristupi zaraženim datotekama bez aktiviranja upozorenja, zbog čega su proširene dozvole moguće samo u modulu zaštite u realnom vremenu.


note

Nemojte da mešate sa izuzetim oznakama tipova datoteka, HIPS izuzecima, izuzimanjem otkrivenih stavki ili stavkama izuzetim iz određivanja performansi.

Izuzimanje procesa doprinosi smanjenju rizika od mogućih neusaglašenosti i poboljšava performanse izuzimanja aplikacija, što pozitivno utiče na ukupne performanse i stabilnost operativnog sistema. Izuzimanje procesa/aplikacije podrazumeva izuzimanje relevantne izvršne datoteke (.exe).

Možete da dodate izvršne datoteke na listu izuzetih procesa u okviru opcija Napredno podešavanje > Zaštite > Zaštita sistema datoteka u realnom vremenu > Zaštita sistema datoteka u realnom vremenu > Izuzeti procesi.

Ova funkcija je predviđena za izuzimanje alatke za rezervne kopije. Kada se proces alatke za rezervne kopije izuzme iz skeniranja, osigurava se stabilnost sistema, s tim što to ne utiče na performanse rezervne kopije jer se kreiranje rezervne kopije ne usporava dok je u toku.


example

Kliknite na opciju Uredi da biste otvorili prozor za upravljanje Izuzeti procesi, u kome možete da dodate izuzetke i potražite izvršnu datoteku (na primer, Backup-tool.exe), koja će biti izuzeta iz skeniranja.
Čim se .exe datoteka doda u izuzetke, ESET Endpoint Security ne nadgleda aktivnost ovog procesa i ne pokreće se skeniranje bilo kakvih operacije datoteke koje se izvršavaju u ovom procesu.


important

Ako ne koristite funkciju pregledanja prilikom izbora izvršne datoteke procesa, potrebno je da ručno unesete celu putanju do izvršne datoteke. U suprotnom, izuzetak neće pravilno funkcionisati i HIPS može da prijavi greške.

Takođe, možete da uređujete postojeće procese ili da ih uklonite iz izuzetaka.


note

Zaštita pristupa vebu ne uzima u obzir ovaj izuzetak, tako da će se preuzete datoteke skenirati i ako izuzmete izvršnu datoteku veb pregledača. Time se još uvek može otkriti infiltracija. Ovaj scenario je samo primer. Ne preporučujemo kreiranje izuzetaka za veb pregledače.