ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Aktualizacija s mirrora

Postoje dva osnovna načina za konfiguriranje mirrora koji je zapravo repozitorij s kojeg klijenti mogu preuzimati aktualizacijske datoteke. Mapa s aktualizacijskim datotekama može biti zajednička mrežna mapa ili na HTTP serveru.


warning

Mirror za nadogradnju stvara kopije datoteka za nadogradnju koje se mogu koristiti za nadogradnju radnih stanica na kojima se koristi ista generacija programa ESET Endpoint Security za Windows. (Primjerice, ESET Endpoint Security za Windows verzije 10.x stvara datoteke za nadogradnju samo za verziju 10.x programa ESET Endpoint Antivirus za Windows i ESET Endpoint Security za Windows)

Pristup mirroru putem internog HTTP servera

To je standardna konfiguracija, određena u unaprijed definiranoj konfiguraciji programa. Da biste omogućili pristup mirroru s pomoću HTTP servera, idite na "Napredno podešavanje" > "Nadogradnja" > "Profili" > „Mirror za nadogradnju" i odaberite "Stvori mirror za nadogradnju".

U odjeljku HTTP server na kartici Mirror možete odrediti port servera putem kojeg će HTTP server osluškivati te vrstu autentikacije koju će koristiti. Prema standardnim postavkama port servera postavljen je na 2221.

Autentikacija– Definira način autentikacije koji se koristi za pristup datotekama za nadogradnju. Dostupne su sljedeće opcije: Ništa, Osnovno i NTLM. Da biste koristili base64 šifriranje s osnovnom autorizacijom putem korisničkog imena i lozinke, odaberite Osnovno. Mogućnost NTLM nudi šifriranje pomoću sigurne metode šifriranja. Za autorizaciju koristi se radna stanica koju je stvorio korisnik i na kojoj se zajednički koriste aktualizacijske datoteke. Standardna je postavka Ništa, a omogućuje pristup aktualizacijskim datotekama bez potrebe za autorizacijom.


warning

Ako želite dopustiti pristup aktualizacijskim datotekama putem HTTP servera, mapa mirrora mora se nalaziti na istom računalu na kojem se nalazi i instanca programa ESET Endpoint Security koja je stvara.


note

Pogreška Neispravno korisničko ime/lozinka pojavit će se u oknu Aktualizacija u glavnom izborniku nakon nekoliko neuspješnih pokušaja aktualizacije modula za otkrivanje virusa s mirrora. Preporučujemo vam da idete do odjeljka Napredno podešavanje > Aktualizacija > Profili > Mirror za nadogradnju i provjerite korisničko ime i lozinku. Najčešći je razlog pojavljivanja te pogreške unos pogrešnih podataka za autorizaciju.

Nakon konfiguriranja mirror servera morate dodati novi aktualizacijski server na klijentske radne stanice. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

  • Otvorite Napredno podešavanje i kliknite Aktualizacija > Profili > Osnovno > Nadogradnje modula.
  • Deaktivirajte odabir mogućnosti Odaberi automatski i dodajte novi poslužitelj u polje Aktualizacijski server u jednom od sljedećih formata:
    http://IP_adresa_servera:2221
    https://IP_adresa_servera:2221 (ako se koristi SSL)

Pristup mirroru putem zajedničkih mrežnih mjesta

Najprije treba stvoriti zajedničku mapu na lokalnom ili mrežnom uređaju. Kada stvarate mapu za mirror, potrebno je omogućiti pristup za „pisanje” za korisnika koji će spremiti aktualizirane datoteke u mapu i pristup za „čitanje” za korisnika koji će aktualizirati ESET Endpoint Security iz mape mirror.

Zatim konfigurirajte pristup mirroru tako da na kartici Napredno podešavanje > Nadogradnja > Profili > Mirror za nadogradnju deaktivirate opciju Aktiviraj HTTP server. Ta je opcija prema standardnim postavkama aktivirana u instalacijskom paketu programa.

Ako se zajednička mapa nalazi na nekom drugom računalu u mreži, morate unijeti podatke za prijavu za pristup tom drugom računalu. Za unos podataka za prijavu otvorite Napredno podešavanje i kliknite Nadogradnja > Profili > Nadogradnje > Opcije povezivanja > Zajedničke mreže Windowsa > Poveži se s LAN-om kao. Ta je postavka ista kao i za nadogradnju, kao što je opisano u odjeljku Poveži se s LAN-om kao.

Za pristup mapi mirrora to se mora učiniti s istoga računa koji je upotrijebljen za prijavu na računalo na kojemu je stvoren mirror. Ako se računalo nalazi u domeni, treba se upotrijebiti korisničko ime "domain\user". Ako računalo nije u domeni, treba upotrijebiti "IP_address_of_your_server\user" ili "hostname\user".

Nakon završetka konfiguracije mirrora, nastavite na radnim stanicama i postavite \\UNC\PATH kao aktualizacijski server slijedeći korake u nastavku:

  1. Otvorite Napredno podešavanje i kliknite Aktualizacija > Profili > Osnovno.
  2. Deaktivirajte odabir opcije Odaberi automatski pored Nadogradnji modula i dodajte novi server u polju Server za nadogradnju koristeći se formatom \\UNC\PATH.

note

Radi pravilnog funkcioniranja put do mape mirrora potrebno je odrediti kao UNC put. Aktualizacije s mapiranih pogona možda neće raditi.


important

Stvaranje mirrora pomoću mirror alata

Struktura mapa koju stvara mirror alat razlikuje se od onoga što čini mirror Endpoint programa. Svaka mapa sadržava datoteke za nadogradnju za skupinu programa. U postavkama nadogradnje programa koji se služi mirrorom morate navesti cijeli put do točne mape.

Primjerice, da biste s mirrora nadogradili ESET PROTECT, postavite server za nadogradnju na sljedeću adresu (prema osnovnoj lokaciji HTTP servera):

http://your_server_address/mirror/eset_upd/ep10

U zadnjem se odjeljku nalaze postavke za upravljanje programskim komponentama (PCU-ovima). Prema standardnim postavkama preuzete komponente programa se pripremaju za kopiranje u lokalni mirror. Ako je aktivirana mogućnost Nadogradnja programa, nije potrebno kliknuti Nadogradi jer se datoteke automatski kopiraju na lokalni mirror kada postanu dostupne. Dodatne informacije o nadogradnji programa potražite u odjeljku Način nadogradnje.