ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

ThreatSense

A ThreatSense technológia számos összetett kártevő-észlelési módszer együttese, amely az új kártevők elterjedésének korai szakaszában is védelmet nyújt. A kódelemzés, kódemuláció, általános definíciók és vírusdefiníciók összehangolt alkalmazásával jelentős mértékben növeli a rendszer biztonságát. A keresőmotor több adatfolyam egyidejű ellenőrzésére képes a hatékonyság és az észlelési arány maximalizálása érdekében. A ThreatSense technológiával sikeresen elkerülhetők a rootkitek okozta fertőzések is.

A ThreatSense motor beállításaival több ellenőrzési paraméter megadható:

Az ellenőrizendő fájltípusok és kiterjesztések

Különböző észlelési módszerek kombinációja

A megtisztítás mértéke stb.

A beállítási ablak megnyitásához kattintson a ThreatSense gombra a lapon a ThreatSense technológiát alkalmazó bármely modul További beállítások ablakában (lásd alább). A különböző biztonsági körülmények eltérő konfigurációkat igényelhetnek. Ennek érdekében a ThreatSense külön beállítható az alábbi védelmi modulokhoz:

Valós idejű fájlrendszervédelem

Üresjárat idején történő ellenőrzés

Rendszerindításkor futtatott ellenőrzés

Dokumentumvédelem

E-mail védelem

Webhozzáférés-védelem

Számítógép ellenőrzése

A ThreatSense keresőmotor beállításai minden modulhoz nagymértékben optimalizáltak, módosításuk jelentősen befolyásolhatja a rendszer működését. Ha például úgy módosítja a paramétereket, hogy a program mindig ellenőrizze a futtatás közbeni tömörítőket, vagy bekapcsolja a kiterjesztett heurisztikát a Valós idejű fájlrendszervédelem modulban, a rendszer lelassulhat (a program normál esetben ezekkel a módszerekkel csak az újonnan létrehozott fájlokat ellenőrzi). Ezért a Számítógép ellenőrzése modul kivételével az összes modul esetében ajánlott a ThreatSense paramétereit az alapértelmezett értékeken hagyni.

Ellenőrizendő objektumok

Ebben a csoportban állítható be, hogy a számítógép mely összetevőit, illetve milyen típusú fájlokat ellenőrizzen a keresőmotor.

Műveleti memória – E beállítással a rendszer műveleti memóriáját megtámadó kártevők ellenőrizhetők.

Rendszerindítási szektorok/UEFI – A rendszerindítási szektorokban ellenőrzi, hogy a fő rendszerindító rekordban találhatók-e kártevők. További információk az UEFI-ről a szószedetben.

E-mail fájlok – A program a következő kiterjesztéseket ellenőrzi: DBX (Outlook Express) és EML.

Tömörített fájlok – A program a következő kiterjesztéseket ellenőrzi: ARJ, BZ2, CAB, CHM, DBX, GZIP, ISO/BIN/NRG, LHA, MIME, NSIS, RAR, SIS, TAR, TNEF, UUE, WISE, ZIP, ACE stb.

Önkicsomagoló tömörített fájlok – Az önkicsomagoló tömörített fájlok (SFX) olyan fájlok, amelyek önmagukat csomagolják ki.

Futtatás közbeni tömörítők – Elindításuk után a futtatás közbeni tömörítők (a normál tömörített fájloktól eltérően) a memóriába csomagolják ki a fájlokat. A szokásos statikus tömörítők (UPX, yoda, ASPack, FSG stb.) mellett a víruskereső a kódelemzést használva számos más típusú tömörítőt is képes felismerni.

Ellenőrzési beállítások

A rendszer fertőzésekkel kapcsolatos ellenőrzésének módjait adhatja meg itt. A választható lehetőségek az alábbiak:

Alapheurisztika használata – Az alapheurisztika a programok kártékony tevékenységének a felismerésére szolgál. Fő előnye, hogy a korábbi verziójú keresőmotorban még nem létező, illetve az által nem ismert kártevő szoftvereket is képes felismerni. Hátránya, hogy (nagyon ritkán) téves riasztásokat is küldhet.

Kiterjesztett heurisztika/DNA-vírusdefiníciók – A kiterjesztett heurisztika az ESET saját, a számítógépes férgek és trójai programok felismerésére optimalizált, magas szintű programozási nyelveken fejlesztett heurisztikus algoritmusa. A kiterjesztett heurisztika használata jelentősen javítja az ESET-termékek kártevő-észlelési hatékonyságát. A vírusdefiníciók alapján a program megbízhatóan felismeri és azonosítja a vírusokat. Az automatizált frissítési rendszeren keresztül a definíciós frissítések a kártevők felfedezése után mindössze néhány órával elérhetővé válnak. A vírusdefiníciók hátránya, hogy csak az ismert vírusok (vagy azok alig módosított változatai) ismerhetők fel velük.

Megtisztítás

A megtisztítási beállítások azt határozzák meg, hogy az ESET NOD32 Antivirus mit tegyen a fertőzött objektumok megtisztítása során. A megtisztításnak az alábbi négy szintje áll rendelkezésre:

A ThreatSense a következő kezelési (vagyis tisztítási) szinteket biztosítja:

Kezelés az ESET NOD32 Antivirus termékben

Automatikus megtisztítás szintje

Leírás

Mindig kezelje a fertőzést

Az észlelt kártevő eltávolítása az objektumok tisztítása közben felhasználói beavatkozás nélkül. Egyes ritka esetekben (például rendszerfájlok esetén), ha az észlelt kártevő nem távolítható el, az objektum az eredeti helyén marad.

Fertőzés kezelése, ha ez biztonságos. Egyéb esetben megtartás

Az észlelt kártevő eltávolítása az objektumok tisztítása közben felhasználói beavatkozás nélkül. Egyes esetekben (például tiszta és fertőzött fájlokat egyaránt tartalmazó rendszerfájlok vagy archívumok esetén), ha az észlelt kártevő nem távolítható el, az objektum az eredeti helyén marad.

Fertőzés kezelése, ha ez biztonságos. Egyéb esetben rákérdezés

Az észlelt kártevő eltávolítása az objektumok tisztítása közben. Egyes esetekben, ha nem hajtható végre művelet, a végfelhasználó interaktív figyelmeztetést kap, és ki kell választania egy műveletet (például törlés vagy figyelmen kívül hagyás). Legtöbb esetben ez a beállítás ajánlott.

Mindig kérdezze meg a végfelhasználót

A végfelhasználónak megjelenik egy interaktív ablak az objektumok tisztítása során, és ki kell választania egy műveletet (például törlés vagy figyelmen kívül hagyás). Ez a szint a tapasztalt felhasználóknak ajánlott, akik tisztában vannak azzal, hogy mi a teendő a fertőzések esetén.

Kivételek

A kiterjesztés a fájlnév ponttal elválasztott része. A kiterjesztés határozza meg a fájl típusát és tartalmát. A ThreatSense-beállítások ezen szakaszában az ellenőrizendő fájltípusok adhatók meg.

Más

Kézi indítású számítógép-ellenőrzés beállítása során a ThreatSense keresőmotor paraméterei mellett az Egyéb csoportban az alábbiakat is megadhatja:

Változó adatfolyamok ellenőrzése (ADS) – Az NTFS fájlrendszer által használt változó adatfolyamok olyan fájl- és mappatársítások, amelyek a szokásos ellenőrzési technikák számára láthatatlanok maradnak. Számos fertőzés azzal próbálja meg elkerülni az észlelést, hogy változó adatfolyamként jelenik meg.

Háttérben futó ellenőrzések indítása alacsony prioritással – Minden ellenőrzés bizonyos mennyiségű rendszererőforrást használ fel. Ha a használt programok jelentősen leterhelik a rendszererőforrásokat, az alacsony prioritású háttérellenőrzés aktiválásával erőforrásokat takaríthat meg az alkalmazások számára.

Minden objektum naplózása – A Víruskeresési napló nem csak a fertőzött fájlokat, hanem önkicsomagoló archívumokban található összes ellenőrzött fájlt meg fogja jeleníteni (létrejöhet sok naplóadat, és megnövekedhet az ellenőrzési naplófájl mérete).

Optimalizálás engedélyezése – A jelölőnégyzet bejelölése esetén a program a legoptimálisabb beállításokat használja a leghatékonyabb ellenőrzési szint, ugyanakkor a leggyorsabb ellenőrzési sebesség biztosításához. A különböző védelmi modulok intelligensen végzik az ellenőrzést, kihasználják és az adott fájltípusokhoz alkalmazzák a különböző ellenőrzési módszereket. Az optimalizálás letiltása esetén a program csak a felhasználók által az egyes modulok ThreatSense-alapbeállításaiban megadott beállításokat alkalmazza az ellenőrzések végrehajtásakor.

Utolsó hozzáférés időbélyegének megőrzése – Jelölje be ezt a jelölőnégyzetet, ha a frissítés helyett az ellenőrzött fájlok eredeti hozzáférési idejét szeretné megőrizni (például az adatok biztonsági mentését végző rendszerekkel való használathoz).

icon_section Korlátok

A Korlátok csoportban adhatja meg az ellenőrizendő objektumok maximális méretét és a többszörösen tömörített fájlok maximális szintjét:

Objektumok ellenőrzésének beállításai

Maximális objektumméret – Itt adhatja meg az ellenőrizendő objektumok maximális méretét. Az adott víruskereső modul csak a megadott méretnél kisebb objektumokat fogja ellenőrizni. A beállítás módosítása csak olyan tapasztalt felhasználóknak javasolt, akik megfelelő indokkal rendelkeznek a nagyobb méretű objektumok ellenőrzésből való kizárásához. Alapértelmezett érték: korlátlan.

Objektumok ellenőrzésének maximális időtartama (mp) – Itt a konténerobjektumokban (például RAR/ZIP-archívum vagy több mellékletet tartalmazó e-mail) található fájlok ellenőrzésének maximális időtartamát adhatja meg. A beállítás nem vonatkozik önálló fájlokra. Felhasználó által megadott érték és az időtartam lejárata esetén a víruskeresés leáll, függetlenül attól, hogy a konténerben található fájlok ellenőrzése befejeződött-e.
Nagy méretű fájlokat tartalmazó archívum esetén a víruskeresés csak akkor áll le, ha megtörtént az egyik fájl kibontása az archívumból (ha például a felhasználó által megadott változó 3 másodperc, a fájl kibontása viszont 5 másodpercig tart). Az archívumban lévő többi fájl ellenőrzése nem megy végbe, ha az adott időtartam lejárt.
A víruskeresési időtartam korlátozásához – ideértve a nagyobb archívumokat is – használja a Maximális objektumméret és a Maximális fájlméret a tömörített fájlokon belül lehetőséget (nem ajánlott a potenciális biztonsági kockázatok miatt).
Alapértelmezett érték: korlátlan.

Tömörített fájlok ellenőrzésének beállításai

Többszörösen tömörített fájlok maximális szintje – Itt adhatja meg a tömörített fájlok ellenőrzésének maximális mélységét. Alapértelmezett érték: 10.

Tömörített fájlok maximális mérete – Itt adhatja meg az ellenőrizendő tömörített fájlok között található fájlok (kibontás utáni) maximális méretét. Maximális érték: 3 GB.


note

Nem javasoljuk az alapértelmezett érték módosítását, mivel erre a szokásos körülmények között nincs szükség.