Najčešća pitanja

Zašto instaliramo Javu na server? Ne predstavlja li to sigurnosni rizik? Većina sigurnosnih tvrtki i sigurnosnih platformi preporučuje deinstalaciju Jave s računala, a posebice servera.

Za funkcioniranje ESET PROTECT web konzole potrebni su Java/OpenJDK. Java je industrijski standard za web konzole i sve velike web konzole upotrebljavaju Javu i web server (Apache Tomcat) u svom radu. Java je potrebna za podržavanje višeplatformskog web-servera. Web server se može instalirati na namjensko računalo iz sigurnosnih razloga.


warning

Od siječnja 2019. za javne nadogradnje platforme Oracle JAVA SE 8 za poslovnu, komercijalnu ili proizvodnu upotrebu potrebna je komercijalna licenca. Ako ne kupite pretplatu za JAVA SE, možete upotrijebiti ovaj vodič da biste prešli na besplatnu alternativu. Pogledajte podržane verzije JDK-a.


Kako mogu odrediti koji port upotrebljava SQL Server?

Više je načina na koje možete utvrditi koji port upotrebljava SQL Server. Najprecizniji rezultat možete dobiti putem programa SQL Server Configuration Manager. Slika u nastavku služi kao primjer mjesta na kojem možete pronaći te informacije u programu SQL Configuration Manager:

sql_server_config_manager

Nakon instalacije programa SQL Server Express (sadržanog u paketu ESET PROTECT) na Windows Server 2012, čini se da ne osluškuje na standardnom SQL portu. Vjerojatno osluškuje neki drugi port umjesto standardnog porta 1433.

 


Kako da konfiguriram MySQL za prihvaćanje velikih paketa?

Pogledajte Instalaciju i konfiguraciju MySQL servera za sustav Windows ili Linux.

 


Ako samostalno instaliram SQL, kako da stvorim bazu podataka za ESET PROTECT?

Ne trebate to učiniti. Bazu podataka stvara instalacijski program Server.msi, a ne instalacijski program ESET PROTECT. ESET PROTECT Instalacijski program uključen je kako bi vam olakšao postupak. On instalira SQL Server, a bazu podataka stvara instalacijski program Server.msi.

 


Može li ESET PROTECT instalacijski program stvoriti novu bazu podataka na postojećem instaliranom MS SQL serveru ako dobije točne podatke o vezi s MS SQL serverom i korisničke podatke? Bilo bi praktično kada bi instalacijski program podržavao različite verzije SQL Servera (2014, 2019 itd.).

Bazu podataka stvara Server.msi. Da, to znači da može za vas stvoriti ESET PROTECT bazu podataka na zasebno instaliranu instancu SQL servera. Podržane su verzije MS SQL Servera 2014 i novije verzije.

ESET PROTECT 9.1 Cjelovitog instalacijskog programa instalira Microsoft SQL Server Express 2019 prema standardnim postavkama.

oAko upotrebljavate starije izdanje Windowsa (Server 2012 ili SBS 2011), Microsoft SQL Server Express 2014 će se instalirati prema standardnim postavkama.

oInstalacijski program automatski generira nasumičnu lozinku za autentikaciju baze podataka (pohranjenu na %PROGRAMDATA%\ESET\RemoteAdministrator\Server\EraServerApplicationData\Configuration\startupconfiguration.ini serveru).


warning

Microsoft SQL Server Express ima ograničenje veličine od 10 GB za svaku relacijsku bazu podataka. Ne preporučujemo upotrebu programa Microsoft SQL Server Express:

U poslovnim okruženjima ili velikim mrežama.

Ako želite upotrebljavati program ESET PROTECT uz program ESET Inspect.

 


Hoće li SQL Server prilikom instalacije na postojeći SQL Server prema standardnim postavkama upotrijebiti ugrađen način za autorizaciju sustava Windows?

Ne, jer se način za autorizaciju sustava Windows može deaktivirati na SQL Serveru i jedini način za prijavu na njega jest korištenje autorizacije za SQL Server (unosom korisničkog imena i lozinke). Tijekom instalacije ESET PROTECT Servera potreban je miješani način autentikacije (autentikacija SQL servera i autentikacija sustava Windows). Prilikom ručne instalacije SQL Servera preporučujemo stvaranje root lozinke (root korisnik naziva se „sa”, što je kratica za „security admin” (sigurnosni administrator)) i njezinu pohranu na sigurno mjesto za kasniju upotrebu. Root lozinka može vam biti potrebna prilikom nadogradnje ESET PROTECT servera. Nakon instalacije ESET PROTECT servera možete postaviti autentikaciju sustava Windows.

 


Mogu li upotrijebiti bazu podataka MariaDB umjesto MySQL-a?

Ne, baza podataka MariaDB nije podržana. Obvezno instalirajte podržanu verziju MySQL Servera i ODBC priključka. Pogledajte odjeljak Instalacija i konfiguracija MySQL Servera.


Morao sam instalirati Microsoft .NET Framework 4, kao što me instalacijski program ESET PROTECT uputio (http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17851), ali to nije uspjelo na novoj instalaciji programa Windows Server 2012 R2 sa SP1.

Taj se instalacijski program ne može upotrebljavati za Windows Server 2012 zbog sigurnosnih pravila za Windows Server 2012. Microsoft .NET Framework mora se instalirati putem čarobnjaka za dodavanje uloga i funkcija.

 


Teško je dokučiti izvršava li se instalacija SQL Servera. Kako ću znati što se događa ako instalacija traje dulje od 10 minuta?

Instalacija SQL Servera može, u rijetkim slučajevima, potrajati do jedan sat. Vrijeme instaliranja ovisi o performansama sustava.

 


Kako mogu ponovno postaviti administratorsku lozinku za web-konzolu (unesenu tijekom podešavanja)?

Lozinka se može ponovno postaviti pokretanjem instalacijskog programa za server i odabirom mogućnosti Popravi. Imajte na umu da ćete možda trebati lozinku za pristup ESET PROTECT bazi podataka ako niste upotrebljavali autorizaciju sustava Windows tijekom stvaranja baze podataka.


important

Budite oprezni jer se nekim opcijama popravka mogu obrisati pohranjeni podaci.

Ponovnim postavljanjem lozinke deaktivira se 2FA.

 


U kojem formatu mora biti datoteka koja sadrži popis računala za dodavanje u sustav ESET PROTECT prilikom uvoza?

Format su sljedeći redci:

All\Group1\GroupN\Computer1
All\Group1\GroupM\ComputerX
„All” je zadani naziv korijenske grupe.

 


Može li se upotrebljavati IIS umjesto Apache servera? Što je s drugim HTTP serverima?

IIS jest HTTP server. Web konzoli je za pokretanje potreban domaćin Java servleta (kao što je Tomcat), a HTTP server nije dovoljan. Postojala su rješenja za promjenu IIS-a u domaćin Java servleta, ali to se općenito ne podržava.


note

Ne upotrebljavamo Apache HTTP server, već Apache Tomcat, a to je različit program.

 


Ima li ESET PROTECT sučelje naredbenog retka?

Da, imamo ESET PROTECT ServerApi.

 


Može li se ESET PROTECT instalirati na domenski kontroler?

Nemojte instalirati SQL server na domenski kontroler (na primjer, Windows SBS / Essentials). Preporučujemo da program ESET PROTECT instalirate na drugi server ili nemojte odabrati komponentu SQL Server Express tijekom instalacije (ako to učinite, morat ćete se koristiti postojećim SQL ili MySQL serverom za pokretanje ESET PROTECT baze podataka).

 


Hoće li instalacija ESET PROTECT servera otkriti je li SQL već instaliran na sustavu? Što će se dogoditi u tom slučaju? Što je s MySQL-om?

ESET PROTECT će potražiti SQL koji radi na sustavu u slučaju da se koristite čarobnjakom za instalaciju i odabrali ste SQL Express za instalaciju. U slučaju da SQL već radi na sustavu, čarobnjak će prikazati obavijest o deinstalaciji postojećeg SQL-a pa ponovno pokrenuti instalaciju ili instalirati ESET PROTECT bez SQL Expressa. Pogledajte preduvjete za bazu podataka za ESET PROTECT sustav.

 


Gdje mogu pronaći mapiranu ESET PROTECT komponentu prema verziji izdanja?

Pogledajte članak u bazi znanja.

 


Kako se provodi nadogradnja programa ESET PROTECT na najnoviju verziju?

Pogledajte postupke nadogradnje.

 


Kako mogu nadograditi sustav bez internetske veze?

S pomoću HTTP proxy servera instaliranog na računalu koje se može povezati s ESET-ovim serverima za nadogradnju (u čijoj se predmemoriji nalaze datoteke za nadogradnju) i upućivanjem sigurnosnih programa na taj HTTP proxy na lokalnoj mreži. Ako server nema internetsku vezu, možete aktivirati značajku mirrora u Endpoint programu na jednom računalu, upotrijebiti USB pogon za prijenos datoteka za nadogradnju na to računalo i konfigurirati sva ostala izvanmrežna računala da ga koriste kao server za nadogradnju.

Da biste saznali više o načinu izvanmrežne instalacije, slijedite ove upute.

 


Kako mogu ponovno instalirati ESET PROTECT server i povezati ga s postojećim SQL serverom ako je SQL server postavljen automatski prilikom početne instalacije ESET PROTECT?

U slučaju instalacije nove instance ESET PROTECT servera s pomoću istog korisničkog računa (primjerice, računa administratora domene) s kojim ste instalirali prvotni ESET PROTECT server možete se koristiti MS SQL Serverom s pomoću autorizacije u sustavu Windows.

 


Kako mogu otkloniti poteškoće sa sinkronizacijom servisa Active Directory na sustavu Linux?

Provjerite je li naziv domene unesen tiskanim slovima (administrator@TEST.LOCAL umjesto administrator@test.local).

 


Mogu li ikako koristiti svoj mrežni resurs (kao što je SMB dijeljenje) umjesto repozitorija?

Možete navesti izravni URL do lokacije paketa. Ako se koristite funkcijom dijeljenja datoteka, navedite adresu u sljedećem formatu: file:// s punim mrežnim putom do datoteke, primjerice:

file://\\eraserver\install\ees_nt64_ENU.msi

 


Kako mogu ponovno postaviti ili promijeniti lozinku?

Idealno bi bilo kada biste administratorski račun upotrebljavali isključivo za stvaranje računa za pojedinačne administratore. Nakon stvaranja administratorskih računa administratorsku lozinku trebate spremiti, a administratorski račun ne biste smjeli upotrebljavati. Ta praksa omogućuje upotrebu administratorskog računa samo za ponovno postavljanje lozinke/pojedinosti računa.

Kako mogu ponovno postaviti lozinku ugrađenog računa ESET PROTECT administratora:

1.Otvorite stavku Programi i značajke (pokrenite ), pronađite ESET PROTECT server i kliknite desnom tipkom miša.

2.Odaberite Promijeni iz kontekstnog izbornika.

3.Odaberite Popravi.

4.Navedite podatke za povezivanje s bazom podataka.

5.Odaberite opciju Koristi postojeću bazu podataka i primijeni nadogradnju.

6.Poništite odabir mogućnosti Upotrijebi lozinku koja je već pohranjena u bazu podataka i unesite novu lozinku.

7.Prijavite se u ESET PROTECT web-konzolu sa svojom novom lozinkom.


note

Svakako preporučujemo da stvorite dodatne račune s posebnim pravima pristupa na osnovi željenih ovlasti računa.

 


Kako mogu promijeniti portove za ESET PROTECT server i ESET PROTECT web-konzolu?

Potrebno je promijeniti port u konfiguraciji web-servera kako bi se omogućilo povezivanje web servera s novim portom. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

1.Isključite web-server.

2.Promijenite port u konfiguraciji web-servera.

a)Otvorite datoteku webapps/era/WEB-INF/classes/sk/eset/era/g2webconsole/server/modules/config/EraWebServerConfig.properties

b)Odredite novi broj porta (na primjer, server_port=44591)

3.Ponovno pokrenite web-server.

 


Mogu li izvršiti nadogradnju sa sustava ERA 5 ili 6 na ESET PROTECT 9 izravno s pomoću cjelovitog instalacijskog programa?

Izravna nadogradnja nije podržana – pogledajte Migracija iz sustava ERA 5.x ili Nadogradnja verzije ERA 6.x.

 


Primam poruke o pogreškama ili imam probleme s programom ESET PROTECT, što trebam učiniti?

Pogledajte Najčešća pitanja o otklanjanju poteškoća.