Pravila privatnosti

Stupaju na snagu 12. listopada 2021. | Prikaz prethodne verzije Pravila privatnosti | Usporedba promjena

Zaštita osobnih podataka vrlo je važna tvrtki ESET, spol. s.r.o., s registriranim uredom na adresi Einsteinova 24, 851 01 Bratislava, Slovak Republic, registriranoj u trgovačkom registru Okružnog suda u Bratislavi I, odjeljak Sro, unos br. 3586/B, broj poslovne registracije: 31333532 kao voditelju obrade podataka („ESET” ili „mi”). Želimo se pridržavati zahtjeva transparentnosti koji je zakonski standardiziran na temelju Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka („OUZP”). Radi postizanja tog cilja objavljujemo ova Pravila privatnosti isključivo u svrhu informiranja svojih korisnika („krajnji korisnik” ili „vi”) kao ispitanika o sljedećim temama zaštite osobnih podataka:

Pravna osnova za obradu osobnih podataka,

Dijeljenje podataka i povjerljivost,

Sigurnost podataka,

Vaša prava kao ispitanika,

Obrada vaših osobnih podataka

Kontaktni podaci.

Ova Pravila privatnosti primjenjuju se na vaš ESET HOME račun („račun”) te na pružanje i upotrebu web stranice home.eset.com, ESET HOME aplikacije te usluga i funkcija koje ESET pruža putem računa (zajednički „usluge”). Ako su ovdje navedena Pravila privatnosti koja se odnose na određene usluge, njihov će tekst biti mjerodavan u slučaju bilo kakvih odstupanja.

Povremeno možemo mijenjati ova Pravila privatnosti prema vlastitom nahođenju. Poslat ćemo vam obavijest putem e-pošte s linkom na izmijenjena Pravila privatnosti ili ćemo vas obavijestiti o izmijenjenoj verziji putem obavijesti u aplikaciji ili drugim elektroničkim putem. Ako ne pristajete na izmijenjena Pravila privatnosti ili ih se ne možete pridržavati, morate prestati upotrebljavati račun i usluge te ih prema potrebi trebate i deinstalirati. Smatrat će se da ste prihvatili izmijenjena Pravila privatnosti ako nastavite upotrebljavati Aplikaciju ili Usluge nakon što stupi na snagu nova verzija.

Naše su usluge namijenjene isključivo odraslim osobama. Ako imate manje od osamnaest (18) godina, račun ili povezane usluge možete stvoriti odnosno upotrebljavati samo ako je u to uključen vaš roditelj ili drugi zakonski skrbnik.

Obrada vaših osobnih podataka

ESET pruža račun i usluge u skladu s Uvjetima korištenja („Uvjeti”), a prema potrebi i u skladu s Licenčnim ugovorom za krajnjeg korisnika („EULA”) za ESET-ov program koji je povezan s relevantnom uslugom („program”) i ESET HOME aplikacijom, ali neki od njih mogu zahtijevati posebnu pažnju. Želimo vam pružiti više informacija o prikupljanju i obradi podataka u vezi s vašim računom i pružanjem naših usluga. Kako bi usluge funkcionirale, moramo prikupiti sljedeće informacije:

Vaše puno ime i prezime, država, valjana adresa e-pošte i korisnički podaci potrebni su za registraciju i upotrebu računa, za pružanje usluga te za utvrđivanje, ostvarivanje i obranu naših pravnih zahtjeva. Nadalje, prikupljat ćemo neke osnovne tehničke podatke o uređaju i aplikaciji koje upotrebljavate za prijavu u svoj račun.

oMožete upotrijebiti autentikaciju treće strane koju pruža Apple ili Google da biste se registrirali i/ili prijavili u svoj račun. U tom slučaju obradit ćemo vašu adresu e-pošte (koju nam je dostavila ta treća strana) i zemlju vaše lokacije tijekom postupka registracije i u druge prethodno navedene svrhe.

Za administraciju programa potrebni su podaci o uređajima kojima se upravlja i licencama programa radi pružanja njegovih funkcija upravljanja. Točnije, obrađivat ćemo podatke koji se odnose na vaše licence programa, poput podataka koji se odnose na vrstu licence programa koju imate (npr. je li licenca besplatna, probna, plaćena itd.), valjanost licence, status aktivacije i identifikaciju licence. Što se tiče uređaja koji su povezani s vašim računom, obrađivat ćemo podatke o nazivu i vrsti uređaja, operacijskom sustavu, sigurnosnom statusu i aktiviranim programima te podatke koji omogućuju identifikaciju uređaja. Što se tiče uređaja koji upotrebljavaju vaše licence programa, ali nisu povezani s vašim računom (ili koji su ustupljeni drugoj osobi i povezani s njezinim računom), obrađivat će se samo ograničeni podaci, poput naziva i vrste uređaja, modela i datuma aktivacije programa.

oAko ste vlasnik licence programa i odlučite podijeliti licencu s prijateljem ili članom obitelji, to možete učiniti tako da upotrijebite funkciju dijeljenja koja je dostupna na vašem računu, gdje ćete moći unijeti adresu e-pošte osobe s kojom želite podijeliti licencu. Takvu ćemo adresu e-pošte obraditi samo da bismo omogućili upotrebu predmetnog programa ili usluge te za slanje povezane pozivnice. Vaš prijatelj može vidjeti vašu adresu e-pošte u poruci koju pošaljemo kako bi znao u čije se ime šalje. Vaš prijatelj može kontaktirati s nama u svakom trenutku da bi zatražio da uklonimo njegove podatke iz naše baze podataka. Moći ćete odustati od dijeljenja licence u svakom trenutku.

oAko niste vlasnik licence programa, ali je netko podijelio svoju licencu programa s vama, adresa e-pošte koju navedete tijekom registracije računa bit će vidljiva vlasniku licence programa. Budite sigurni da ćete samo vi moći pristupiti svim podacima o uređajima koji su povezani s vašim računom. Vlasnik licence moći će vidjeti samo ograničene podatke o vašem uređaju kako je prethodno opisano.

ESET Parental Control sadrži funkcije koje vam omogućuju kontrolu pristupa upravljanih korisnika (primjerice, vaše djece) određenim skupinama web stranica i/ili mobilnih aplikacija, primjenu pravila za upravljanje vremenom upotrebe koja se odnose na upravljane korisnike te pronalaženje lokacije vašeg uređaja. Za aktivaciju tih funkcija, ovisno o tome kako postavite pravila za upravljane korisnike, program ESET Parental Control poslat će informacije ESET-u, uključujući među ostalim informacije o posjećenim web stranicama, fizičkim lokacijama i mobilnim aplikacijama te podatke o uređaju, uključujući podatke o radu i funkcijama programa ESET Parental Control. Informacije mogu sadržavati podatke o vama ili drugim upravljanim korisnicima (možete odrediti upravljane korisnike prema imenu, dobi ili, ako želite, prema fotografiji) ili informacije o uređaju kojim se upravlja, primjerice o operacijskom sustavu i instaliranim aplikacijama. Podaci koji se prikupljaju putem programa ESET Parental Control obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati šezdeset (60) do devedeset (90) dana nakon prikupljanja.

Funkcija ESET Anti-Theft pomaže spriječiti gubitak ili zloupotrebu ključnih podataka koji su izravno povezani s gubitkom ili krađom računala ili drugog uređaja na kojem je funkcija instalirana. Ova je funkcija isključena prema standardnim postavkama relevantnog programa. Ako odlučite aktivirati ovu funkciju, podaci o izgubljenom uređaju će se prikupiti i poslati ESET-u, a ovisno o tome kako postavite uslugu, to može uključivati podatke koji se odnose na mrežnu lokaciju uređaja, sadržaj koji se prikazuje na zaslonu uređaja, podatke o konfiguraciji uređaja i podatke snimljene povezanom kamerom. Podaci koji se prikupe putem funkcije ESET Anti-Theft obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati jednu (1) godinu nakon prikupljanja.

ESET Password Manager dopušta vam spremanje vaših lozinki, brojeva kreditnih kartica ili ostalih podataka koje odaberete u lokalno instaliranoj aplikaciji te njihovu sinkronizaciju i upotrebu na svim vašim uređajima. Podaci koje odlučite spremiti u aplikaciju pohranjeni su samo lokalno na vašim uređajima te su zaštićeni i šifrirani vašom glavnom lozinkom. Da bi se upotreba takvih podataka omogućila na svim uređajima, podaci se također pohranjuju na našim serverima ili na serverima naših davatelja usluga, ali samo u šifriranom obliku tako da im samo vi možete pristupiti. Ni ESET ni naši davatelji usluga nemaju pristup vašim šifriranim podacima niti čuvaju vašu glavnu lozinku. Samo vi imate ključ za dešifriranje podataka. Možete aktivirati ovu uslugu preko svog Računa tako da unesete svoju adresu e-pošte ili adresu e-pošte svog prijatelja kojemu želite dopustiti da upotrebljava uslugu pod vašom licencom programa. Za više informacija o obradi osobnih podataka putem programa ESET Password Manager pročitajte posebna Pravila privatnosti.

Kontaktni podaci i podaci koji se nalaze u vašim zahtjevima za podršku mogu biti potrebni za pružanje podrške kada je zatražite. Ovisno o kanalu koji odaberete da biste nam se obratili, možemo prikupiti vašu adresu e-pošte, broj telefona, podatke o licenci programa, podatke o programu i opis slučaja za podršku. Možemo zatražiti da navedete dodatne informacije da biste nam olakšali pružanje podrške i omogućili da riješimo problem na koji ste naišli.

Koristimo Googleov API za skeniranje barkoda kako bismo omogućili funkcionalnost čitača QR koda naše aplikacije. Snimljenu sliku obrađujemo samo na vašem uređaju. Međutim, Googleov API može Googleu poslati neke tehničke informacije povezane s upotrebom i radom API-ja koje su potrebne za održavanje, ispravljanje pogrešaka i poboljšanje API-ja u svrhu analize upotrebe i dijagnostike. Da biste saznali više o toj obradi i prikupljenim podacima, pogledajte Informacije o privatnosti za Googleov API.

Nadalje, možemo obrađivati podatke prikupljene tijekom pružanja naših usluga u neke dodatne svrhe:

Možemo upotrebljavati vaše kontaktne podatke ili vaš račun da bismo komunicirali s vama u vezi s programima ili uslugama koje upotrebljavate, primjerice da bismo vam pružili izvješća i obavijesti koji se odnose na usluge, da bismo saznali više o vašim potrebama i zadovoljstvu s našim uslugama, ali i u svrhu oglašavanja naših programa i usluga koji su slični onima koje upotrebljavate, osim ako odlučite isključiti opciju takve marketinške komunikacije.

Možemo obrađivati neke skupne statističke podatke koji se odnose na upotrebu naših usluga da bismo poboljšali te usluge i njihovu upotrebljivost, analizirali njihov rad i da bismo ispravili pogreške do kojih može doći.

Na temelju vaše privole možemo prikupljati i obrađivati tehničke podatke povezane s padom aplikacije (kao što su podaci o uređaju, identifikator instalacije, tragovi pada, smanjena datoteka ispisa stanja za pad) da bismo dobili uvid u padove aplikacije, saznali više o njihovim uzrocima i osigurali da je aplikacija u potpunosti operativna. Koristimo Google za prikupljanje i analizu tih podataka. Da biste saznali više o toj obradi i prikupljenim podacima, pogledajte relevantna Googleova Pravila privatnosti.

Kolačići

Da bi naša web stranica i usluge ispravno funkcionirale, možemo pohraniti određene kolačiće u vaš web preglednik kada posjetite našu web stranicu, kada se prijavite u svoj račun ili kada upotrebljavate određenu uslugu. Prema standardnim postavkama upotrebljavamo samo kolačiće koji su neophodni za funkcioniranje naše web stranice i usluga koje zatražite. Tražit ćemo vaš pristanak za upotrebu svih drugih kolačića koji se smatraju neophodnima. Trenutačno možemo pohranjivati sljedeće kolačiće u vaš preglednik:

Osnovni kolačići – ovi su kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice i pružanje usluga koje zatražite i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Obično se postavljaju samo kao odgovor na radnje koje izvršite, a koje predstavljaju zahtjev za usluge. Primjeri takvih kolačića uključuju kolačiće za odabir željenog jezika, kolačiće koji omogućuju da ostanete prijavljeni u svoj račun (postavljaju se samo ako odaberete opciju „ostani prijavljen” kada se prijavljujete u svoj račun), kolačiće koji vam omogućuju ispravnu provjeru autentičnosti kada se prijavljujete u svoj račun ili ostale kolačiće sesije. Svi trajni kolačići bit će pohranjeni u vašem pregledniku jednu (1) godinu, osim ako ih izbrišete ručno.

Analitički kolačići – NP

Marketinški kolačići – NP

Pravna osnova za obradu osobnih podataka

Samo je nekoliko pravnih osnova za obradu podataka koje upotrebljavamo u skladu s primjenjivim zakonodavnim okvirom koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka. Obrada osobnih podataka u ESET-u uglavnom je potrebna za izvršenje Licenčni ugovor za krajnjeg korisnika („EULA”) s krajnjim korisnikom (članak 6. stavak 1. točka (b) OUZP-a), koji se primjenjuje na pružanje ESET-ovih programa ili usluga, osim ako je izričito navedeno drugačije, npr.:

Pravnom osnovom legitimnog interesa (članak 6. stavak 1. točka (f) OUZP-a) koja nam omogućuje da obrađujemo podatke o tome kako naši korisnici upotrebljavaju naše usluge i podatke o njihovom zadovoljstvu da bismo im pružili najbolju moguću zaštitu, podršku i iskustvo koje možemo ponuditi. Primjenjivi zakoni kao legitiman interes prepoznaju čak i marketing, stoga se obično oslanjamo na taj interes u svrhu marketinške komunikacije sa svojim korisnicima.

Privolom (članak 6. stavak 1. točka (a) OUZP-a) koju možemo zatražiti od vas u određenim situacijama kada tu pravnu osnovu smatramo najprikladnijom ili kada je propisana zakonom.

Usklađenošću s pravnom obvezom (članak 6. stavak 1. točka (c) OUZP-a), npr. propisanim zahtjevima za elektroničku komunikaciju, zadržavanje za fakturiranje ili dokumentaciju za naplatu.

Povjerljivost podataka

ESET je tvrtka koja djeluje diljem svijeta putem povezanih subjekata ili partnera kao dio naše mreže za distribuciju, usluge i podršku. Informacije o licenciranju, naplati i tehničkoj podršci koje ESET obrađuje mogu se prenijeti povezanim subjektima ili partnerima ili preuzeti od njih u svrhu provedbe Licenčnog ugovora za krajnjeg korisnika ili Uvjeta, pružanja računa ili usluga, podrške ili naplate. Međutim, ovisno o vašoj lokaciji i usluzi koju odlučite upotrebljavati, možda ćemo imati obvezu prenositi vaše podatke u zemlju za koju ne postoji odluka o primjerenosti Europske komisije. Čak i u tom slučaju, svaki prijenos podataka podložan je uredbi o zaštiti podataka i provodi se samo ako je to potrebno. Standardne ugovorne odredbe ili druga odgovarajuća zaštita moraju se utvrditi bez iznimke.

Osim ako nije drugačije navedeno u ovim Pravilima privatnosti, vaše podatke ne dijelimo s trećim stranama; međutim, oslanjamo se na usluge trećih strana povezane s računalstvom u cloudu koje pružaju Microsoftovi i/ili Amazonovi davatelji usluga u oblaku.

Dajemo sve od sebe da bismo spriječili da se podaci pohranjuju dulje nego što je potrebno dok pružamo usluge ili račun u skladu s Uvjetima. Osim ako je prethodno drugačije navedeno, pohranjivat ćemo podatke koji su obrađeni u svrhu pružanja računa i povezanih usluga tijekom cijelog razdoblja vaše upotrebe naših usluga ili računa. U svakom trenutku možete ukinuti račun i izbrisati sve informacije povezane s njime. Ukidanje računa dovest će do trenutnog brisanja vaših osobnih podataka koji su obrađeni u vezi s njime, no to neće utjecati na obradu vaših osobnih podataka u kontekstu vaših licenca programa. Štoviše, neki podaci se mogu čuvati malo duže u sustavima za sigurnosnu pohranu te sustavima za nadzor sigurnosti i arhiviranje, koji se povremeno brišu u skladu s našim Sigurnosnim pravilima.

Sigurnost podataka

ESET provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti za potencijalne opasnosti. Dajemo sve od sebe kako bismo osigurali trajnu povjerljivost, integritet, dostupnost i otpornost sustava za obradu i usluga. Međutim, u slučaju povrede osobnih podataka koja uzrokuje opasnosti za Vaša prava i slobode, spremni smo obavijestiti relevantno nadzorno tijelo, kao i pogođene krajnje korisnike čiji se podaci obrađuju.

Pravima ispitanika.

Prava svakog krajnjeg korisnika važna su i želimo vas obavijestiti da ESET jamči sljedeća prava svim krajnjim korisnicima (iz bilo koje zemlje EU-a ili izvan njega). Da biste ostvarili svoja prava kao ispitanik, možete nam se obratiti putem obrasca za podršku ili porukom e-pošte na dpo@eset.sk. U svrhu identifikacije molimo da navedete sljedeće informacije: Ime, adresa e-pošte i – ako su dostupni – licenčni ključ ili broj kupca i pripadnost tvrtki. Nemojte nam slati druge osobne podatke, primjerice datum rođenja. Želimo istaknuti da ćemo, da bismo mogli obraditi vaš zahtjev, kao i u svrhe identifikacije, obrađivati vaše osobne podatke.

Pravo na povlačenje privole. Pravo na povlačenje privole primjenjuje se samo u slučaju obrade na temelju privole. Ako obrađujemo vaše osobne podatke na temelju vaše privole, imate pravo povući privolu u bilo kojem trenutku bez navođenja razloga. Povlačenje vaše privole ima učinak samo u budućnosti i ne utječe na zakonitost podataka obrađenih prije povlačenja privole.

Pravo na prigovor. Pravo na prigovor na obradu primjenjivo je u slučaju obrade na temelju legitimnog interesa ESET-a ili treće strane. Ako obrađujemo vaše osobne podatke da bismo zaštitili legitiman interes, vi kao ispitanik u bilo kojem trenutku imate pravo prigovoriti na legitimni interes koji smo naveli i na obradu vaših osobnih podataka. Vaš prigovor ima učinak samo u budućnosti i ne utječe na zakonitost podataka obrađenih prije upućivanja prigovora. Ako vaše osobne podatke obrađujemo u svrhe izravnog marketinga, nije potrebno navesti razloge za prigovor. To vrijedi i za izradu profila ako je povezana s takvim izravnim marketingom. U svim ostalim slučajevima molimo vas da nas ukratko obavijestite o svojim prigovorima na legitimni interes ESET-a za obradu vaših osobnih podataka.

Imajte na umu da u nekim slučajevima, unatoč vašem povlačenju privole, imamo pravo dalje obrađivati vaše osobne podatke na temelju druge pravne osnove, na primjer za izvršenje ugovora.

Pravo na pristup. Kao ispitanik imate pravo u bilo kojem trenutku besplatno dobiti informacije o svojim podacima koje pohranjuje ESET.

Pravo na ispravak. Ako nenamjerno obrađujemo vaše netočne osobne podatke, imate ih pravo ispraviti.

Pravo na brisanje i pravo na ograničenje obrade. Kao ispitanik imate pravo zatražiti brisanje ili ograničenje obrade svojih osobnih podataka. Ako obrađujemo vaše osobne podatke, na primjer uz vašu privolu, koju povučete i ne postoji druga pravna osnova, na primjer ugovor, odmah brišemo vaše osobne podatke. Vaše osobne podatke također ćemo obrisati čim više ne budu potrebni u svrhe navedene za njih na kraju razdoblja u kojem ih zadržavamo.

Ako vaše osobne podatke koristimo isključivo u svrhu izravnog marketinga, a vi povučete svoju privolu ili uložite prigovor na temeljni legitimni interes ESET-a, ograničit ćemo obradu vaših osobnih podataka tako što ćemo vaše podatke za kontakt uvrstiti na internu crnu listu kako bismo izbjegli neželjeni kontakt. U suprotnom će vaši osobni podaci biti obrisani.

Imajte na umu da se od nas može tražiti da vaše podatke pohranjujemo do isteka obveza i razdoblja zadržavanja koje je odredio zakonodavac ili nadzorna tijela. Obveze i razdoblja zadržavanja također mogu proizaći iz slovačkog zakonodavstva. Nakon toga odgovarajući podaci bit će rutinski obrisani.

Pravo na prenosivost podataka. Rado ćemo vam, kao ispitaniku, pružiti osobne podatke koje ESET obrađuje u xls formatu.

Pravo na pritužbu. Kao ispitanik u bilo kojem trenutku imate pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu. Tvrtka ESET podložna je zakonskim odredbama Slovačke Republike i obvezuje nas zakonodavstvo o zaštiti podataka kao dio Europske unije. Relevantno nadzorno tijelo za podatke je Ured za zaštitu osobnih podataka Slovačke Republike, koji se nalazi na adresi Hraničná 12, 82007 Bratislava 27, Slovak Republic.

Kontaktni podaci

Ako želite ostvariti svoje pravo kao ispitanik ili ako imate pitanja, pošaljite nam poruku na:

ESET, spol. s r.o.
Data Protection Officer
Einsteinova 24
85101 Bratislava
Slovak Republic
dpo@eset.sk