Pravila privatnosti

Stupaju na snagu 14. veljače 2021.

Tvrtka ESET, spol. s r. o., s registriranim sjedištem na adresi Einsteinova 24, 85101 Bratislava, Slovak Republic, registrirana u trgovačkom registru kojim upravlja Okružni sud Bratislava I, odjel Sro, broj unosa 3586/B, registracijski broj društva: ‎31333532, kao voditelj obrade podataka („ESET” ili „Mi”) želi biti transparentna u vezi s obradom osobnih podataka i privatnosti svojih korisnika. Radi postizanja tog cilja objavljujemo ova Pravila privatnosti isključivo u svrhu informiranja svojih korisnika („Krajnji korisnik” ili „Vi”) o sljedećim temama: Radi postizanja tog cilja objavljujemo ova Pravila privatnosti isključivo u svrhu informiranja svojih korisnika („Krajnji korisnik” ili „Vi”) o sljedećim temama:

obradi osobnih podataka,

povjerljivosti podataka,

pravima ispitanika.

Ova Pravila privatnosti primjenjuju se na vaš my.eset.com račun („račun”) te na pružanje i upotrebu web stranice my.eset.com, usluga i značajki koje ESET pruža putem računa (zajednički „usluge”). Ako su ovdje navedena Pravila privatnosti koja se odnose na određene usluge, njihov će tekst biti mjerodavan u slučaju bilo kakvih odstupanja.

Povremeno možemo mijenjati ova Pravila privatnosti prema vlastitom nahođenju. Poslat ćemo vam obavijest putem e-pošte s linkom na izmijenjena Pravila privatnosti ili ćemo vas obavijestiti o izmijenjenoj verziji putem obavijesti u aplikaciji ili drugim elektroničkim putem. Ako ne pristajete na izmijenjena Pravila privatnosti ili ih se ne možete pridržavati, morate prestati upotrebljavati račun i usluge te ih prema potrebi trebate i deinstalirati. Smatrat će se da ste prihvatili izmijenjena Pravila privatnosti ako nastavite upotrebljavati Aplikaciju ili Usluge nakon što stupi na snagu nova verzija.

Naše su usluge namijenjene isključivo odraslim osobama. Ako imate manje od osamnaest (18) godina, račun ili povezane usluge možete stvoriti odnosno upotrebljavati samo ako je u to uključen vaš roditelj ili drugi zakonski skrbnik.

Obrada osobnih podataka

ESET pruža račun i usluge u skladu s Uvjetima korištenja („Uvjeti”), a prema potrebi i u skladu s Licenčnim ugovorom za krajnjeg korisnika („EULA”) za ESET-ov program koji je povezan s relevantnom uslugom („program”), ali neki od njih mogu zahtijevati posebnu pažnju. Želimo vam pružiti više informacija o prikupljanju i obradi podataka u vezi s vašim računom i pružanjem naših usluga. Kako bi usluge funkcionirale, moramo prikupiti sljedeće informacije:

Vaše puno ime i prezime, država, valjana adresa e-pošte i korisnički podaci potrebni su za registraciju i upotrebu računa, za pružanje usluga te za utvrđivanje, ostvarivanje i obranu naših pravnih zahtjeva. Nadalje, prikupljat ćemo neke osnovne tehničke podatke o uređaju i aplikaciji koje upotrebljavate za prijavu u svoj račun.

Za administraciju programa potrebni su podaci o uređajima kojima se upravlja i licencama programa radi pružanja njegovih funkcija upravljanja. Točnije, obrađivat ćemo podatke koji se odnose na vaše licence programa, poput podataka koji se odnose na vrstu licence programa koju imate (npr. je li licenca besplatna, probna, plaćena itd.), valjanost licence, status aktivacije i identifikaciju licence. Što se tiče uređaja koji su povezani s vašim računom, obrađivat ćemo podatke o nazivu i vrsti uređaja, operacijskom sustavu, sigurnosnom statusu i aktiviranim programima te podatke koji omogućuju identifikaciju uređaja. Što se tiče uređaja koji upotrebljavaju vaše licence programa, ali nisu povezani s vašim računom (ili koji su ustupljeni drugoj osobi i povezani s njezinim računom), obrađivat će se samo ograničeni podaci, poput naziva i vrste uređaja, modela i datuma aktivacije programa.

oAko ste vlasnik licence programa i odlučite podijeliti licencu s prijateljem ili članom obitelji, to možete učiniti tako da upotrijebite funkciju dijeljenja koja je dostupna na vašem računu, gdje ćete moći unijeti adresu e-pošte osobe s kojom želite podijeliti licencu. Takvu ćemo adresu e-pošte obraditi samo da bismo omogućili upotrebu predmetnog programa ili usluge te za slanje povezane pozivnice. Vaš prijatelj može vidjeti vašu adresu e-pošte u poruci koju pošaljemo kako bi znao u čije se ime šalje. Vaš prijatelj može kontaktirati s nama u svakom trenutku da bi zatražio da uklonimo njegove podatke iz naše baze podataka. Moći ćete odustati od dijeljenja licence u svakom trenutku.

oAko niste vlasnik licence programa, ali je netko podijelio svoju licencu programa s vama, adresa e-pošte koju navedete tijekom registracije računa bit će vidljiva vlasniku licence programa. Budite sigurni da ćete samo vi moći pristupiti svim podacima o uređajima koji su povezani s vašim računom. Vlasnik licence moći će vidjeti samo ograničene podatke o vašem uređaju kako je prethodno opisano.

ESET Parental Control sadrži funkcije koje vam omogućuju kontrolu pristupa upravljanih korisnika (primjerice, vaše djece) određenim skupinama web stranica i/ili mobilnih aplikacija, primjenu pravila za upravljanje vremenom upotrebe koja se odnose na upravljane korisnike te pronalaženje lokacije vašeg uređaja. Za aktivaciju tih funkcija, ovisno o tome kako postavite pravila za upravljane korisnike, program ESET Parental Control poslat će informacije ESET-u, uključujući među ostalim informacije o posjećenim web stranicama, fizičkim lokacijama i mobilnim aplikacijama te podatke o uređaju, uključujući podatke o radu i funkcijama programa ESET Parental Control. Informacije mogu sadržavati podatke o vama ili drugim upravljanim korisnicima (možete odrediti upravljane korisnike prema imenu, dobi ili, ako želite, prema fotografiji) ili informacije o uređaju kojim se upravlja, primjerice o operacijskom sustavu i instaliranim aplikacijama. Podaci koji se prikupljaju putem programa ESET Parental Control obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati šezdeset (60) do devedeset (90) dana nakon prikupljanja.

Funkcija ESET Anti-Theft pomaže spriječiti gubitak ili zloupotrebu ključnih podataka koji su izravno povezani s gubitkom ili krađom računala ili drugog uređaja na kojem je funkcija instalirana. Ova je funkcija isključena prema standardnim postavkama relevantnog programa. Ako odlučite aktivirati ovu funkciju, podaci o izgubljenom uređaju će se prikupiti i poslati ESET-u, a ovisno o tome kako postavite uslugu, to može uključivati podatke koji se odnose na mrežnu lokaciju uređaja, sadržaj koji se prikazuje na zaslonu uređaja, podatke o konfiguraciji uređaja i podatke snimljene povezanom kamerom. Podaci koji se prikupe putem funkcije ESET Anti-Theft obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati jednu (1) godinu nakon prikupljanja.

ESET Password Manager dopušta vam spremanje vaših lozinki, brojeva kreditnih kartica ili ostalih podataka koje odaberete u lokalno instaliranoj aplikaciji te njihovu sinkronizaciju i upotrebu na svim vašim uređajima. Podaci koje odlučite spremiti u aplikaciju pohranjeni su samo lokalno na vašim uređajima te su zaštićeni i šifrirani vašom glavnom lozinkom. Da bi se upotreba takvih podataka omogućila na svim uređajima, podaci se također pohranjuju na našim serverima ili na serverima naših davatelja usluga, ali samo u šifriranom obliku tako da im samo vi možete pristupiti. Ni ESET ni naši davatelji usluga nemaju pristup vašim šifriranim podacima niti čuvaju vašu glavnu lozinku. Samo vi imate ključ za dešifriranje podataka. Možete aktivirati ovu uslugu preko svog Računa tako da unesete svoju adresu e-pošte ili adresu e-pošte svog prijatelja kojemu želite dopustiti da upotrebljava uslugu pod vašom licencom programa. Za više informacija o obradi osobnih podataka putem programa ESET Password Manager pročitajte posebna Pravila privatnosti.

Kontaktni podaci i podaci koji se nalaze u vašim zahtjevima za podršku mogu biti potrebni za pružanje podrške kada je zatražite. Ovisno o kanalu koji odaberete da biste nam se obratili, možemo prikupiti vašu adresu e-pošte, broj telefona, podatke o licenci programa, podatke o programu i opis slučaja za podršku. Možemo zatražiti da navedete dodatne informacije da biste nam olakšali pružanje podrške i omogućili da riješimo problem na koji ste naišli.

Nadalje, možemo obrađivati podatke prikupljene tijekom pružanja naših usluga u neke dodatne svrhe:

Možemo upotrebljavati vaše kontaktne podatke ili vaš račun da bismo komunicirali s vama u vezi s programima ili uslugama koje upotrebljavate, primjerice da bismo vam pružili izvješća i obavijesti koji se odnose na usluge, da bismo saznali više o vašim potrebama i zadovoljstvu s našim uslugama, ali i u svrhu oglašavanja naših programa i usluga koji su slični onima koje upotrebljavate, osim ako odlučite isključiti opciju takve marketinške komunikacije.

Možemo obrađivati neke skupne statističke podatke koji se odnose na upotrebu naših usluga da bismo poboljšali te usluge i njihovu upotrebljivost, analizirali njihov rad i da bismo ispravili pogreške do kojih može doći.

Kolačići

Da bi naša web stranica i usluge ispravno funkcionirale, možemo pohraniti određene kolačiće u vaš web preglednik kada posjetite našu web stranicu, kada se prijavite u svoj račun ili kada upotrebljavate određenu uslugu. Prema standardnim postavkama upotrebljavamo samo kolačiće koji su neophodni za funkcioniranje naše web stranice i usluga koje zatražite. Tražit ćemo vaš pristanak za upotrebu svih drugih kolačića koji se smatraju neophodnima. Trenutačno možemo pohranjivati sljedeće kolačiće u vaš preglednik:

Osnovni kolačići – ovi su kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice i pružanje usluga koje zatražite i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Obično se postavljaju samo kao odgovor na radnje koje izvršite, a koje predstavljaju zahtjev za usluge. Primjeri takvih kolačića uključuju kolačiće za odabir željenog jezika, kolačiće koji omogućuju da ostanete prijavljeni u svoj račun (postavljaju se samo ako odaberete opciju „ostani prijavljen” kada se prijavljujete u svoj račun), kolačiće koji vam omogućuju ispravnu provjeru autentičnosti kada se prijavljujete u svoj račun ili ostale kolačiće sesije. Svi trajni kolačići bit će pohranjeni u vašem pregledniku jednu (1) godinu, osim ako ih izbrišete ručno.

Analitički kolačići – NP

Marketinški kolačići – NP

Općim pravilima

Samo je nekoliko pravnih osnova za obradu podataka koje upotrebljavamo u skladu s primjenjivim zakonodavnim okvirom koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka. Naše aktivnosti uglavnom su obuhvaćene sljedećim:

Pravnom osnovom ugovorne nužnosti, koja se primjenjuje u slučajevima obrade koja je neophodna da bismo vam pružali svoje programe ili usluge te da bismo o njima komunicirali s vama.

Pravnom osnovom legitimnog interesa koja nam omogućuje da obrađujemo podatke o tome kako naši korisnici upotrebljavaju naše usluge i podatke o njihovom zadovoljstvu da bismo im pružili najbolju moguću zaštitu, podršku i iskustvo koje možemo ponuditi. Primjenjivi zakoni kao legitiman interes prepoznaju čak i marketing, stoga se obično oslanjamo na taj interes u svrhu marketinške komunikacije sa svojim korisnicima.

Pristankom koji možemo zatražiti od vas u određenim situacijama kada ovu pravnu osnovu smatramo najprikladnijom ili kada je propisana zakonom.

Usklađenošću s pravnom obvezom, npr. propisanim zahtjevima za elektroničku komunikaciju, fakturiranje ili naplatu.

Povjerljivost podataka

ESET je tvrtka koja djeluje diljem svijeta putem povezanih subjekata ili partnera kao dio naše mreže za distribuciju, usluge i podršku. Informacije koje ESET obrađuje mogu se prenijeti povezanim subjektima ili partnerima ili preuzeti od njih u svrhu provedbe Licenčnog ugovora za krajnjeg korisnika ili Uvjeta, pružanja računa ili usluga, podrške ili naplate. Ovisno o Vašoj lokaciji i usluzi koju odaberete, može biti potrebno da prenesemo Vaše podatke u zemlju u kojoj ne postoji odluka Europske komisije o odgovarajućoj zaštiti. Čak i u tom slučaju svaki prijenos informacija podložan je zakonodavstvu o zaštiti podataka i izvršava se samo ako je to potrebno. Standardne ugovorne klauzule, obvezujuća korporativna pravila ili druga odgovarajuća zaštita moraju se utvrditi bez iznimke.

Dajemo sve od sebe da bismo spriječili da se podaci pohranjuju dulje nego što je potrebno dok pružamo usluge ili račun u skladu s Uvjetima. Osim ako je prethodno drugačije navedeno, pohranjivat ćemo podatke koji su obrađeni u svrhu pružanja računa i povezanih usluga tijekom cijelog razdoblja vaše upotrebe naših usluga ili računa. U svakom trenutku možete ukinuti račun i izbrisati sve informacije povezane s njime. Ukidanje računa dovest će do trenutnog brisanja vaših osobnih podataka koji su obrađeni u vezi s njime, no to neće utjecati na obradu vaših osobnih podataka u kontekstu vaših licenca programa. Štoviše, neki podaci se mogu čuvati malo duže u sustavima za sigurnosnu pohranu te sustavima za nadzor sigurnosti i arhiviranje, koji se povremeno brišu u skladu s našim Sigurnosnim pravilima.

ESET provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti za potencijalne opasnosti. Činimo sve što možemo kako bismo zajamčili kontinuiranu povjerljivost, cjelovitost, dostupnost i otpornost sustava i usluga obrade. Međutim, u slučaju povrede osobnih podataka koja uzrokuje opasnosti za Vaša prava i slobode, spremni smo obavijestiti nadzorno tijelo, kao i osobe čiji se podaci obrađuju. Kao ispitanik imate pravo podnijeti prigovor nadzornom tijelu.

Pravima ispitanika.

Tvrtka ESET podložna je zakonskim odredbama Slovačke Republike i obvezuje nas zakonodavstvo o zaštiti podataka kao dio Europske unije. Podložno uvjetima utvrđenima primjenjivim zakonima za zaštitu podataka, kao ispitanik imate sljedeća prava:

pravo zatražiti od tvrtke ESET pristup svojim osobnim podacima,

pravo na ispravak svojih osobnih podataka ako su netočni (također imate pravo na dopunu nepotpunih osobnih podataka),

pravo zatražiti brisanje svojih osobnih podataka,

pravo zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka,

pravo uložiti prigovor na obradu,

pravo podnijeti pritužbu i

pravo na prenosivost podataka.

Ako želite ostvariti svoje pravo kao ispitanik ili ako imate pitanja, pošaljite nam poruku na:

ESET, spol. s r.o.
Data Protection Officer
Einsteinova 24
85101 Bratislava
Slovak Republic
dpo@eset.sk