ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite kategoriju
Odaberite temu

Pravila privatnosti

Stupaju na snagu 3. travnja 2024 | Prikaz prethodne verzije Pravila privatnosti | Usporedba promjena

Zaštita osobnih podataka posebno je važna društvu ESET, spol. s r. o., sa sjedištem na adresi Einsteinova 24, 851 01 Bratislava, Slovak Republic, registracijski broj poslovanja: 31333532, kao voditelju obrade osobnih podataka ("ESET" ili "mi"). Želimo se pridržavati zahtjeva transparentnosti koji je zakonski standardiziran na temelju Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka („OUZP”). Radi postizanja tog cilja objavljujemo ova Pravila privatnosti isključivo u svrhu informiranja svojih korisnika („krajnji korisnik” ili „vi”) kao ispitanika o sljedećim temama zaštite osobnih podataka:

 • Pravna osnova za obradu osobnih podataka,
 • Dijeljenje podataka i povjerljivost,
 • Sigurnost podataka,
 • Vaša prava kao ispitanika,
 • Obrada vaših osobnih podataka
 • Kontaktni podaci.

Ova Pravila privatnosti primjenjuju se na našu standardiziranu ponudu pretplate („ponuda”), vaš ESET HOME račun („račun”) te na pružanje i upotrebu web stranice home.eset.com, ESET HOME aplikacije te usluga i funkcija koje ESET pruža putem računa (zajednički „usluge”). Ako su ovdje navedena Pravila privatnosti koja se odnose na određene usluge, njihov će tekst biti mjerodavan u slučaju bilo kakvih odstupanja.

Povremeno možemo mijenjati ova Pravila privatnosti prema vlastitom nahođenju. Poslat ćemo vam obavijest putem e-pošte s linkom na izmijenjena Pravila privatnosti ili ćemo vas obavijestiti o izmijenjenoj verziji putem obavijesti u aplikaciji ili drugim elektroničkim putem. Ako ne pristajete na izmijenjena Pravila privatnosti ili ih se ne možete pridržavati, morate prestati upotrebljavati račun i usluge te ih prema potrebi trebate i deinstalirati. Smatrat će se da ste prihvatili izmijenjena Pravila privatnosti ako nastavite upotrebljavati Aplikaciju ili Usluge nakon što stupi na snagu nova verzija.

Naše su usluge namijenjene isključivo odraslim osobama. Ako imate manje od osamnaest (18) godina, račun ili povezane usluge možete stvoriti odnosno upotrebljavati samo ako je u to uključen vaš roditelj ili drugi zakonski skrbnik.

Obrada vaših osobnih podataka

ESET pruža račun i usluge u skladu s Uvjetima korištenja („Uvjeti”), a prema potrebi i u skladu s Licenčnim ugovorom za krajnjeg korisnika („EULA”) za ESET-ov program koji je povezan s relevantnom uslugom („program”) i ESET HOME aplikacijom, ali neki od njih mogu zahtijevati posebnu pažnju. Želimo vam pružiti više informacija o prikupljanju i obradi podataka u vezi s vašim računom i pružanjem naših usluga. Kako bi usluge funkcionirale, moramo prikupiti sljedeće informacije:

 • Vaše puno ime i prezime, država, valjana adresa e-pošte i korisnički podaci potrebni su za registraciju i upotrebu računa, za pružanje usluga te za utvrđivanje, ostvarivanje i obranu naših pravnih zahtjeva. Nadalje, prikupljat ćemo neke osnovne tehničke podatke o uređaju i aplikaciji koje upotrebljavate za prijavu u svoj račun.
  • Da bismo vam pomogli u zaštiti računa, svaki put kad se prijavite u račun prikupljat ćemo otisak prsta i IP adresu vašeg preglednika. U slučaju nepoznatog otiska prsta preglednika, kao i nepoznate IP adrese, poslat ćemo vam e-poruku kako bismo vas obavijestili o potencijalnom sumnjivom pokušaju prijave u račun.
  • Možete upotrijebiti autentikaciju treće strane koju pruža Apple ili Google da biste se registrirali i/ili prijavili u svoj račun. U tom slučaju obradit ćemo vašu adresu e-pošte (koju nam je dostavila ta treća strana) i zemlju vaše lokacije tijekom postupka registracije i u druge prethodno navedene svrhe.
 • Podaci o uređajima kojima se upravlja i licencama programa potrebni su za ESET HOME radi pružanja njegovih funkcija upravljanja. Točnije, obrađivat ćemo podatke koji se odnose na vaše licence programa, poput podataka koji se odnose na vrstu licence programa koju imate (npr. je li licenca besplatna, probna, plaćena itd.), valjanost licence, status aktivacije i identifikaciju licence. Što se tiče uređaja koji su povezani s vašim računom, obrađivat ćemo podatke o nazivu i vrsti uređaja, operacijskom sustavu, sigurnosnom statusu i aktiviranim programima te podatke koji omogućuju identifikaciju uređaja. Što se tiče uređaja koji upotrebljavaju vaše licence programa, ali nisu povezani s vašim računom (ili koji su ustupljeni drugoj osobi i povezani s njezinim računom), obrađivat će se samo ograničeni podaci, poput naziva i vrste uređaja, modela i datuma aktivacije programa.
  • Ako ste vlasnik licence programa i odlučite podijeliti licencu s prijateljem ili članom obitelji, to možete učiniti tako da upotrijebite funkciju dijeljenja koja je dostupna na vašem računu, gdje ćete moći unijeti adresu e-pošte osobe s kojom želite podijeliti licencu. Takvu ćemo adresu e-pošte obraditi samo da bismo omogućili upotrebu predmetnog programa ili usluge te za slanje povezane pozivnice. Vaš prijatelj može vidjeti vašu adresu e-pošte u poruci koju pošaljemo kako bi znao u čije se ime šalje. Vaš prijatelj može kontaktirati s nama u svakom trenutku da bi zatražio da uklonimo njegove podatke iz naše baze podataka. Moći ćete odustati od dijeljenja licence u svakom trenutku.
  • Ako niste vlasnik licence programa, ali je netko podijelio svoju licencu programa s vama, adresa e-pošte koju navedete tijekom registracije računa bit će vidljiva vlasniku licence programa. Budite sigurni da ćete samo vi moći pristupiti svim podacima o uređajima koji su povezani s vašim računom. Vlasnik licence moći će vidjeti samo ograničene podatke o vašem uređaju kako je prethodno opisano.
 • Podaci o licenciranju i naplati. ESET prikuplja i obrađuje ime, adresu e-pošte, aktivacijski ključ i (ako je primjenjivo) adresu, pripadnost tvrtki i podatke o plaćanju kako bi se olakšala aktivacija licence, isporuka licenčnog ključa, podsjetnici na istek, zahtjevi za podršku, provjera autentičnosti licence, pružanje naših usluga i drugih obavijesti, uključujući marketinške poruke, u skladu s primjenjivim zakonodavstvom ili vašom privolom. ESET je zakonski obvezan čuvati podatke o naplati u razdoblju od 10 godina. Međutim, informacije o licenciranju anonimizirat će se najkasnije 12 mjeseci nakon isteka licence.
 • Statistika o nadogradnji i ostala statistika. Informacije koje se obrađuju obuhvaćaju informacije o procesu instalacije i vašem računalu, uključujući platformu na kojoj je instaliran naš program, a informacije o operacijama i funkcijama naših programa kao što su operacijski sustav, informacije o hardveru, instalacijski ID-ovi, ID-ovi licenci, IP adresa, MAC adresa, postavke konfiguracije programa obrađuju se u svrhu pružanja usluga nadogradnje i u svrhu održavanja, sigurnosti i unaprjeđenja infrastrukture našeg pozadinskog servisa.
 • Sustav reputacije ESET LiveGrid®. Ovaj sustav unaprjeđuje našu zaštitu od zlonamjernih programa tako što uspoređuje hasheve datoteka koje skenirate s bazom podataka sigurnih i nesigurnih datoteka u cloudu. Za to upotrebljavamo jednosmjerne hasheve povezane s potencijalnim prijetnjama i pritom obraćamo pozornost na to da vas nikada ne identificiramo u procesu.
 • Sustav za povratne informacije programa ESET LiveGrid®. Da bismo bili korak ispred novih prijetnji, oslanjamo se na taj sustav. Prikupljanje sumnjivih uzoraka i metapodataka omogućuje nam brzo reagiranje na nove rizike. U nastavku navodimo što možda prikupljamo uz vašu pomoć:
  • potencijalne uzorke zlonamjernih programa ili drugih upitnih datoteka;
  • pojedinosti o upotrebi weba kao što su IP adrese, adrese web stranica i mrežni podaci;
  • informacije iz izvješća o padu sustava i slika stanja memorije.

Iako nam je cilj prikupiti samo potrebne podatke, ponekad se potkradu neželjene informacije, kao što su podaci u zlonamjernom programu ili podaci ugrađeni u nazive datoteka i URL-ove. Budite sigurni da ove slučajno prikupljene podatke ne upotrebljavamo u svojim glavnim sustavima ni u bilo koje svrhe navedene u ovim pravilima.

Svi podaci koje dobijemo putem ESET LiveGrid® sustava povratnih informacija uvijek se obrađuju bez identifikacije vašeg identiteta, čime vaš identitet ostaje zaštićen i privatan. Sve poruke e-pošte koje ste prijavili kao neželjene ili ih je naš servis označio zastavicom ćemo ukloniti u roku od jednog (1) mjeseca.

 • ESET Parental Control sadrži funkcije koje vam omogućuju kontrolu pristupa upravljanih korisnika (primjerice, vaše djece) određenim skupinama web stranica i/ili mobilnih aplikacija, primjenu pravila za upravljanje vremenom upotrebe koja se odnose na upravljane korisnike te pronalaženje lokacije vašeg uređaja. Za aktivaciju tih funkcija, ovisno o tome kako postavite pravila za upravljane korisnike, program ESET Parental Control poslat će informacije ESET-u, uključujući među ostalim informacije o posjećenim web stranicama, fizičkim lokacijama i mobilnim aplikacijama te podatke o uređaju, uključujući podatke o radu i funkcijama programa ESET Parental Control. Informacije mogu sadržavati podatke o vama ili drugim upravljanim korisnicima (možete odrediti upravljane korisnike prema imenu, dobi ili, ako želite, prema fotografiji) ili informacije o uređaju kojim se upravlja, primjerice o operacijskom sustavu i instaliranim aplikacijama. Podaci koji se prikupljaju putem programa ESET Parental Control obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati šezdeset (60) do devedeset (90) dana nakon prikupljanja.
 • Funkcija ESET Anti-Theft pomaže spriječiti gubitak ili zloupotrebu ključnih podataka koji su izravno povezani s gubitkom ili krađom računala ili drugog uređaja na kojem je funkcija instalirana. Ova je funkcija isključena prema standardnim postavkama relevantnog programa. Ako odlučite aktivirati ovu funkciju, podaci o izgubljenom uređaju će se prikupiti i poslati ESET-u, a ovisno o tome kako postavite uslugu, to može uključivati podatke koji se odnose na mrežnu lokaciju uređaja, sadržaj koji se prikazuje na zaslonu uređaja, podatke o konfiguraciji uređaja i podatke snimljene povezanom kamerom. Podaci koji se prikupe putem funkcije ESET Anti-Theft obrađivat će se samo u svrhu pružanja usluge te će se izbrisati jednu (1) godinu nakon prikupljanja.
 • ESET Password Manager dopušta vam spremanje vaših lozinki, brojeva kreditnih kartica ili ostalih podataka koje odaberete u lokalno instaliranoj aplikaciji te njihovu sinkronizaciju i upotrebu na svim vašim uređajima. Podaci koje odlučite spremiti u aplikaciju pohranjeni su samo lokalno na vašim uređajima te su zaštićeni i šifrirani vašom glavnom lozinkom. Da bi se upotreba takvih podataka omogućila na svim uređajima, podaci se također pohranjuju na našim serverima ili na serverima naših davatelja usluga, ali samo u šifriranom obliku tako da im samo vi možete pristupiti. Ni ESET ni naši davatelji usluga nemaju pristup vašim šifriranim podacima niti čuvaju vašu glavnu lozinku. Samo vi imate ključ za dešifriranje podataka. Možete aktivirati ovu uslugu preko svog Računa tako da unesete svoju adresu e-pošte ili adresu e-pošte svog prijatelja kojemu želite dopustiti da upotrebljava uslugu pod vašom licencom programa. Za više informacija o obradi osobnih podataka putem programa ESET Password Manager pročitajte posebna Pravila privatnosti.
 • VPN ne primjenjuje pravilo zadržavanja na dnevnike.
 • Program za poboljšanje iskustva korisnika. Ako odlučite aktivirati Program za poboljšanje iskustva korisnika, anonimni podaci o telemetriji koji se odnose na upotrebu naših programa prikupljat će se i upotrebljavati na temelju vašeg pristanka.
 • Kontaktni podaci i podaci koji se nalaze u vašim zahtjevima za podršku mogu biti potrebni za pružanje podrške kada je zatražite. Ovisno o kanalu koji odaberete da biste nam se obratili, možemo prikupiti vašu adresu e-pošte, broj telefona, podatke o licenci programa, podatke o programu i opis slučaja za podršku. Možemo zatražiti da navedete dodatne informacije da biste nam olakšali pružanje podrške i omogućili da riješimo problem na koji ste naišli.
 • Koristimo Googleov API za skeniranje barkoda kako bismo omogućili funkcionalnost čitača QR koda naše aplikacije. Snimljenu sliku obrađujemo samo na vašem uređaju. Međutim, Googleov API može Googleu poslati neke tehničke informacije povezane s upotrebom i radom API-ja koje su potrebne za održavanje, ispravljanje pogrešaka i poboljšanje API-ja u svrhu analize upotrebe i dijagnostike. Da biste saznali više o toj obradi i prikupljenim podacima, pogledajte Informacije o privatnosti za Googleov API.

Nadalje, možemo obrađivati podatke prikupljene tijekom pružanja naših usluga u neke dodatne svrhe:

 • Možemo upotrebljavati vaše kontaktne podatke ili vaš račun da bismo komunicirali s vama u vezi s programima ili uslugama koje upotrebljavate, primjerice da bismo vam pružili izvješća i obavijesti koji se odnose na usluge, da bismo saznali više o vašim potrebama i zadovoljstvu s našim uslugama, ali i u svrhu oglašavanja naših programa i usluga koji su slični onima koje upotrebljavate, osim ako odlučite isključiti opciju takve marketinške komunikacije.
 • Možemo obrađivati neke skupne statističke podatke koji se odnose na upotrebu naših usluga da bismo poboljšali te usluge i njihovu upotrebljivost, analizirali njihov rad i da bismo ispravili pogreške do kojih može doći.
 • Na temelju vaše privole možemo prikupljati i obrađivati tehničke podatke povezane s padom aplikacije (kao što su podaci o uređaju, identifikator instalacije, tragovi pada, smanjena datoteka ispisa stanja za pad) da bismo dobili uvid u padove aplikacije, saznali više o njihovim uzrocima i osigurali da je aplikacija u potpunosti operativna. Koristimo Google za prikupljanje i analizu tih podataka. Da biste saznali više o toj obradi i prikupljenim podacima, pogledajte relevantna Googleova Pravila privatnosti.

Kolačići

Da bi naša web stranica i usluge ispravno funkcionirale, možemo pohraniti određene kolačiće u vaš web preglednik kada posjetite našu web stranicu, kada se prijavite u svoj račun ili kada upotrebljavate određenu uslugu. Prema standardnim postavkama upotrebljavamo samo kolačiće koji su neophodni za funkcioniranje naše web stranice i usluga koje zatražite. Tražit ćemo vaš pristanak za upotrebu svih drugih kolačića koji se smatraju neophodnima. Dodatne informacije o obradi kolačića dostupne su u našim Pravilima o kolačićima.

Pravna osnova za obradu osobnih podataka

Samo je nekoliko pravnih osnova za obradu podataka koje upotrebljavamo u skladu s primjenjivim zakonodavnim okvirom koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka. Obrada osobnih podataka u ESET-u uglavnom je potrebna za izvršenje Licenčni ugovor za krajnjeg korisnika („EULA”) s krajnjim korisnikom (članak 6. stavak 1. točka (b) OUZP-a), koji se primjenjuje na pružanje ESET-ovih programa ili usluga, osim ako je izričito navedeno drugačije, npr.:

 • Pravnom osnovom legitimnog interesa (članak 6. stavak 1. točka (f) OUZP-a) koja nam omogućuje da obrađujemo podatke o tome kako naši korisnici upotrebljavaju naše usluge i podatke o njihovom zadovoljstvu da bismo im pružili najbolju moguću zaštitu, podršku i iskustvo koje možemo ponuditi. Primjenjivi zakoni kao legitiman interes prepoznaju čak i marketing, stoga se obično oslanjamo na taj interes u svrhu marketinške komunikacije sa svojim korisnicima.
 • Privolom (članak 6. stavak 1. točka (a) OUZP-a) koju možemo zatražiti od vas u određenim situacijama kada tu pravnu osnovu smatramo najprikladnijom ili kada je propisana zakonom.
 • Usklađenošću s pravnom obvezom (članak 6. stavak 1. točka (c) OUZP-a), npr. propisanim zahtjevima za elektroničku komunikaciju, zadržavanje za fakturiranje ili dokumentaciju za naplatu.

Dijeljenje podataka i povjerljivost

Vaše podatke ne dijelimo s trećim stranama. Međutim, ESET je tvrtka koja djeluje diljem svijeta putem povezanih tvrtki ili partnera kao dio svoje mreže za prodaju, usluge i podršku. Informacije o licenciranju, naplati i tehničkoj podršci koje ESET obrađuje mogu se prenijeti povezanim subjektima ili preuzeti od njih radi provedbe Licenčnog ugovora za krajnjeg korisnika, uključujući npr. pružanje usluga ili podrške.

ESET daje prednost obradi svojih podataka u Europskoj uniji (EU). Međutim, ovisno o vašoj lokaciji (upotreba naših programa i/ili usluga izvan EU-a) i/ili usluzi koju odaberete, možda će biti potrebno prenijeti vaše podatke u zemlju izvan EU-a. Na primjer, koristimo usluge trećih strana u vezi s računalstvom u cloudu. U tim slučajevima pažljivo odabiremo davatelje usluga i osiguravamo odgovarajuću razinu zaštite podataka putem ugovornih, tehničkih i organizacijskih mjera. U pravilu prihvaćamo upotrebu standardnih ugovornih odredbi EU-a, uz dodatne ugovorne propise prema potrebi.

Za neke zemlje izvan EU-a, kao što su Ujedinjena Kraljevina i Švicarska, EU je već utvrdio usporedivu razinu zaštite podataka. Zbog usporedive razine zaštite podataka za prijenos podataka u te zemlje nije potrebno nikakvo posebno odobrenje ni sporazum.

Oslanjamo se na usluge trećih strana i surađujemo s vanjskim izvršiteljima obrade kako bismo pružali svoje usluge povezane s računalstvom u cloudu, naplatom itd.

Sigurnost podataka

ESET provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti za potencijalne opasnosti. Dajemo sve od sebe kako bismo osigurali trajnu povjerljivost, integritet, dostupnost i otpornost sustava za obradu i usluga. Međutim, u slučaju povrede osobnih podataka koja uzrokuje opasnosti za Vaša prava i slobode, spremni smo obavijestiti relevantno nadzorno tijelo, kao i pogođene krajnje korisnike čiji se podaci obrađuju.

Pravima ispitanika.

Prava svakog krajnjeg korisnika važna su i želimo vas obavijestiti da ESET jamči sljedeća prava svim krajnjim korisnicima (iz bilo koje zemlje EU-a ili izvan njega). Da biste ostvarili svoja prava kao ispitanik, možete nam se obratiti putem obrasca za podršku ili porukom e-pošte na dpo@eset.sk. U svrhu identifikacije molimo da navedete sljedeće informacije: Ime, adresa e-pošte i – ako su dostupni – licenčni ključ ili broj kupca i pripadnost tvrtki. Nemojte nam slati druge osobne podatke, primjerice datum rođenja. Želimo istaknuti da ćemo, da bismo mogli obraditi vaš zahtjev, kao i u svrhe identifikacije, obrađivati vaše osobne podatke.

Pravo na povlačenje privole. Pravo na povlačenje privole primjenjuje se samo u slučaju obrade na temelju privole. Ako obrađujemo vaše osobne podatke na temelju vaše privole, imate pravo povući privolu u bilo kojem trenutku bez navođenja razloga. Povlačenje vaše privole ima učinak samo u budućnosti i ne utječe na zakonitost podataka obrađenih prije povlačenja privole.

Pravo na prigovor. Pravo na prigovor na obradu primjenjivo je u slučaju obrade na temelju legitimnog interesa ESET-a ili treće strane. Ako obrađujemo vaše osobne podatke da bismo zaštitili legitiman interes, vi kao ispitanik u bilo kojem trenutku imate pravo prigovoriti na legitimni interes koji smo naveli i na obradu vaših osobnih podataka. Vaš prigovor ima učinak samo u budućnosti i ne utječe na zakonitost podataka obrađenih prije upućivanja prigovora. Ako vaše osobne podatke obrađujemo u svrhe izravnog marketinga, nije potrebno navesti razloge za prigovor. To vrijedi i za izradu profila ako je povezana s takvim izravnim marketingom. U svim ostalim slučajevima molimo vas da nas ukratko obavijestite o svojim prigovorima na legitimni interes ESET-a za obradu vaših osobnih podataka.

Imajte na umu da u nekim slučajevima, unatoč vašem povlačenju privole, imamo pravo dalje obrađivati vaše osobne podatke na temelju druge pravne osnove, na primjer za izvršenje ugovora.

Pravo na pristup. Kao ispitanik imate pravo u bilo kojem trenutku besplatno dobiti informacije o svojim podacima koje pohranjuje ESET.

Pravo na ispravak. Ako nenamjerno obrađujemo vaše netočne osobne podatke, imate ih pravo ispraviti.

Pravo na brisanje i pravo na ograničenje obrade. Kao ispitanik imate pravo zatražiti brisanje ili ograničenje obrade svojih osobnih podataka. Ako obrađujemo vaše osobne podatke, na primjer uz vašu privolu, koju povučete i ne postoji druga pravna osnova, na primjer ugovor, odmah brišemo vaše osobne podatke. Vaše osobne podatke također ćemo obrisati čim više ne budu potrebni u svrhe navedene za njih na kraju razdoblja u kojem ih zadržavamo.

Ako vaše osobne podatke koristimo isključivo u svrhu izravnog marketinga, a vi povučete svoju privolu ili uložite prigovor na temeljni legitimni interes ESET-a, ograničit ćemo obradu vaših osobnih podataka tako što ćemo vaše podatke za kontakt uvrstiti na internu crnu listu kako bismo izbjegli neželjeni kontakt. U suprotnom će vaši osobni podaci biti obrisani.

Imajte na umu da se od nas može tražiti da vaše podatke pohranjujemo do isteka obveza i razdoblja zadržavanja koje je odredio zakonodavac ili nadzorna tijela. Obveze i razdoblja zadržavanja također mogu proizaći iz slovačkog zakonodavstva. Nakon toga odgovarajući podaci bit će rutinski obrisani.

Pravo na prenosivost podataka. Rado ćemo vam, kao ispitaniku, pružiti osobne podatke koje ESET obrađuje u xls formatu.

Pravo na pritužbu. Kao ispitanik u bilo kojem trenutku imate pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu. Tvrtka ESET podložna je zakonskim odredbama Slovačke Republike i obvezuje nas zakonodavstvo o zaštiti podataka kao dio Europske unije. Relevantno nadzorno tijelo za podatke je Ured za zaštitu osobnih podataka Slovačke Republike, koji se nalazi na adresi Hraničná 12, 82007 Bratislava 27, Slovak Republic.

Kontaktni podaci

Ako želite ostvariti svoje pravo kao ispitanik ili ako imate pitanja, pošaljite nam poruku na:

ESET, spol. s r.o.
Data Protection Officer
Einsteinova 24
85101 Bratislava
Slovak Republic
dpo@eset.sk