Ajutor online ESET

Căutare Română
Selectaşi subiectul

Aplicații potențial nedorite

Grayware sau Aplicație potențial nedorită (PUA) reprezintă o categorie extinsă de software, al cărei scop nu este în mod clar malițios, ca în cazul altor tipuri de programe malware, cu ar fi virușii sau caii troieni. Cu toate acestea, astfel de programe pot instala software suplimentar nedorit, schimba comportamentul sau setările dispozitivului digital sau pot efectua activități neaprobate sau neașteptate pentru utilizator.

Categoriile care pot fi considerate grayware includ: software de afișare a reclamelor, software inclus în descărcări, diverse bare de instrumente în browser, software cu comportament înșelător, software inclus într-un pachet, software care urmărește activitatea sistemului, programe de cripto-mining, programe de curățare registre (numai pentru sistemele de operare Windows) sau orice alt tip de software aflat la limita dintre licit și ilicit sau software care utilizează practici comerciale ilegale sau cel puțin neetice (în ciuda aparenței de legitimitate) și care poate fi considerat indezirabil de către un utilizator final care înțelege potențialele acțiuni ale software-ului dacă ar permite instalarea acestuia.

O aplicație potențial nesigură este un software legitim ca atare (posibil comercial), însă care poate fi utilizat în mod incorect de către un atacator. Detectarea acestor tipuri de aplicații poate fi activată sau dezactivată de către utilizatorii software-ului ESET.

Există situații când este posibil ca un utilizator să considere că avantajele unei aplicații potențial nedorite depășesc riscurile asociate cu aceasta. Din acest motiv, ESET atribuie acestor aplicații o categorie de risc mai redusă comparativ cu alte tipuri de software-uri rău intenționate, cum ar fi caii troieni sau viermii.

Avertisment - A fost găsită o aplicație potențial nedorită

Setări

Coduri de încapsulare de software

Programe de curățare registre

Conținut potențial nedorit


example

Instrucțiuni ilustrate

Pentru a scana și a elimina aplicațiile potențial nedorite (PUA) din produsele ESET Windows Home, consultați articolul din baza de cunoștințe ESET.

Avertisment - A fost găsită o aplicație potențial nedorită

Atunci când este detectată o aplicație potențial nedorită, puteți să decideți acțiunea de efectuat:

1.Curățare/Deconectare: Această opțiune termină acțiunea și împiedică aplicația potențial nedorită să intre în sistem.
Veți observa opțiunea Deconectare pentru notificările referitoare la aplicațiile potențial nedorite în timpul descărcării de pe un site web și opțiunea Curățare pentru notificările referitoare la un fișier de pe disc.

2.Ignorare: Această opțiune permite pătrunderea în sistem a unei aplicații potențial nedorite.

3.Excludere de la detectare: Pentru a permite fișierului detectat care există deja pe computerul dvs. să se execute în viitor fără a fi întrerupt, faceți clic pe Opțiuni avansate, apoi bifați caseta de selectare de lângă Excludere de la detectare și faceți clic pe Ignorare.

4.Excludere semnătură de la detectare: Pentru a permite tuturor fișierelor identificate cu o denumire specifică de detectare (semnătură) să se execute pe computerul dvs. în viitor fără a fi întrerupte (de fișiere deja existente sau de descărcări de pe web), faceți clic pe Opțiuni avansate, bifați caseta de selectare de lângă Excludere semnătură de la detectare și faceți clic pe Ignorare. Dacă imediat după aceea sunt afișate ferestre suplimentare de detectare cu o denumire de detectare identică, faceți clic pe Ignorare pentru a le închide (orice fereastră adițională are legătură cu o detectare apărută înainte ca dvs. să excludeți semnătura de la detectare).

PUA_INTERACTIVE

Setări

Atunci când instalați produsul ESET, puteți decide dacă activați detectarea aplicațiilor potențial nedorite așa cum este arătat mai jos:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Avertisment

Aplicațiile potențial nedorite pot să instaleze adware sau bare de instrumente ori să conțină alte caracteristici de program nedorite sau nesigure.

Aceste setări pot fi modificate oricând în setările programului. Pentru a activa sau a dezactiva detectarea aplicațiilor potențial nedorite, nesigure sau suspecte, urmați aceste instrucțiuni:

1.Deschideți produsul ESET.

2.Apăsați pe tasta F5 pentru a accesa Setări avansate.

3.Faceți clic pe Motor de Detecție (denumit în versiunile anterioare Antivirus sau Computer) și activați sau dezactivați opțiunile Activați detecția aplicațiilor potențial nedorite, Activați detecția aplicațiilor potențial periculoase și Activați detecția aplicațiilor suspecte în funcție de preferințele dvs. Confirmați cu clic pe OK.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Instrucțiuni ilustrate

Pentru instrucțiuni mai detaliate despre cum să configurați produse pentru a detecta sau a ignora amenințările potențial nesigure, vizitați articolele din Baza de cunoștințe ESET:

ESET NOD32 Antivirus / ESET Internet Security / ESET Smart Security Premium

ESET Cyber Security pentru macOS / ESET Cyber Security Pro pentru macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security pentru Android

Coduri de încapsulare de software

Un cod de încapsulare de software este un tip special de modificare a aplicațiilor utilizat de unele site-uri Web de găzduire de fișiere. Acest cod este un instrument terț care instalează programul pe care intenționați să-l descărcați, însă adaugă software suplimentar, de exemplu bare de instrumente sau adware. Software-ul suplimentar poate, de asemenea, să modifice pagina de pornire și setările de căutare ale browserului dvs. web. De asemenea, frecvent, site-urile web de găzduire de fișiere nu notifică distribuitorul software-ului sau destinatarul descărcării cu privire la modificările efectuate și deseori ascund opțiunile de renunțare. Din aceste motive, ESET clasifică aceste coduri de încapsulare de software drept un tip de aplicații potențial nedorite pentru a permite utilizatorilor să accepte sau nu descărcarea lor.

Programe de curățare registre

Programele de curățare a registrelor sunt programe care pot sugera faptul că baza de date a registrelor Windows necesită mentenanță sau curățare în mod regulat. Utilizarea programelor de curățare a registrelor poate prezenta anumite pericole pentru sistemul computerului dvs. În plus, unele programe de curățare a registrelor emit pretenții necalificate, care nu pot fi verificate sau susținute prin alte mjloace, în legătură cu beneficiile aduse și/sau generează rapoarte derutante privitoare la sistemul computerului, pe baza rezultatelor unei „scanări gratuite“. Aceste pretenții și rapoarte derutante au scopul de a vă convinge să cumpărați o versiune completă sau un abonament, de obicei fără a vă permite să evaluați programul de curățare înainte de a efectua plata. Acestea sunt motivele pentru care ESET clasifică aceste programe drept aplicații potențial nedorite și vă oferă opțiunea de a le permite sau de a le bloca.

Conținut potențial nedorit

Dacă detecția aplicațiilor potențial nedorite este activată în produsul dvs. ESET, vor fi blocate ca având conținut potențial nedorit site-urile web cunoscute pentru promovarea aplicațiilor potențial nedorite sau cele cunoscute pentru păcălirea utilizatorilor și convingerea acestora să efectueze acțiuni care ar putea avea efecte negative asupra sistemului lor sau a experienței lor de navigare pe internet. În cazul în care primiți o notificare care vă informează că un site web pe care încercați să îl accesați este inclus în categoria celor cu conținut potențial nedorit, puteți face clic pe Înapoi pentru a renunța la pagina blocată sau să faceți clic pe Ignorare și continuare pentru a permite încărcarea site-ului web.

PUA_WEB

Puteți găsi informații suplimentare despre acest subiect în acest articol din baza de cunoștințe ESET.