ICMP-aanval

Het ICMP (Internet Control Message Protocol) is een populair en veelgebruikt internetprotocol. Het wordt voornamelijk gebruikt door netwerkcomputers voor het verzenden van diverse foutmeldingen.

Externe aanvallers proberen misbruik te maken van de zwakke punten van het ICMP-protocol. Het ICMP-protocol is ontworpen voor communicatie in één richting, zonder dat verificatie is vereist. Hierdoor kunnen externe aanvallers zogenaamde DoS-aanvallen (Denial of Service) activeren, of aanvallen die onbevoegden toegang geven tot inkomende en uitgaande pakketten.

Typische voorbeelden van een ICMP-aanval zijn ping flood, ICMP_ECHO flood en smurf attack. Computers die worden blootgesteld aan een ICMP-aanval zijn aanzienlijk trager (dit geldt voor alle toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet) en hebben problemen met het maken van verbinding met het internet.