Online-Help van ESET

Zoeken Nederlands
Selecteer het onderwerp

Port Scanning

Port Scanning wordt gebruikt om te bepalen welke computerpoorten open zijn op een netwerkhost. Een poortscanner is software waarmee dergelijke poorten kunnen worden gedetecteerd.

Een computerpoort is een virtueel punt voor de verwerking van inkomende en uitgaande gegevens. Computerpoorten zijn van cruciaal belang vanuit beveiligingsoogpunt. In een groot netwerk kunnen potentiële beveiligingsproblemen worden gedetecteerd op basis van de gegevens die met poortscanners worden verzameld. In dergelijke gevallen worden poortscanners voor legitieme doeleinden gebruikt.

Port Scanning wordt echter ook vaak gebruikt door hackers die de beveiliging in gevaar willen brengen. Eerst verzenden ze pakketten naar elke poort. Afhankelijk van de reactie is het mogelijk te bepalen welke poorten in gebruik zijn. Het scannen zelf veroorzaakt geen schade, maar houd er rekening mee dat deze activiteit potentiële beveiligingsproblemen kan blootleggen en aanvallers in staat kan stellen externe computers over te nemen.

Netwerkbeheerders wordt geadviseerd alle ongebruikte poorten te blokkeren en alle gebruikte poorten te beveiligen tegen onbevoegde toegang.