ESET Hjelp på internett

Søk Norsk
Velg tema

Orm

En dataorm er et program som inneholder skadelig kode som angriper vertsmaskinen, og som sprer seg via nettverk. Hovedforskjellen mellom et virus og en orm er at ormen har evnen til å spre seg av seg selv. De er ikke avhengig av vertsfiler (eller oppstartssektorer). Ormer sprer seg til e-postadresser i kontaktlisten din eller utnytter sikkerhetssvakheter i nettverksprogrammer.

Ormer er derfor mye mer levedyktige enn datavirus. Fordi Internett er så bredt tilgjengelig, kan ormer spre seg over hele verden i løpet av bare noen få timer, eller til og med minutter etter at de har sluppet fri. Deres evne til å reprodusere seg selv gjør dem mye farligere enn andre typer skadelig programvare.

En orm som er aktivert i et system, kan skape mange vanskeligheter: Den kan slette filer, føre til dårligere systemytelse, og til og med deaktivere programmer. Av natur, er en dataorm et slags "transportmiddel" for andre typer infiltreringer.

Hvis datamaskinen din er infisert med en orm, anbefaler vi at du sletter de infiserte filene fordi de sannsynligvis inneholder skadelig kode.