Kontroll på serversiden

Kontroll på serversiden er en teknikk for å identifisere masseutsendte spammeldinger basert på antall mottatte meldinger og reaksjonene til brukerne. Hver melding etterlater et unikt, digitalt "avtrykk" basert på innholdet i meldingen. Det unike ID-nummeret forteller ingen ting om innholdet i e-postmeldingen. To identiske meldinger vil ha identiske avtrykk, mens forskjellige meldinger vil ha forskjellige avtrykk.

Hvis en melding blir merket som spam, blir avtrykket sendt til serveren. Hvis serveren mottar flere identiske avtrykk (som tilhører en bestemt spammelding), blir avtrykket lagret i spamavtrykksdatabasen. Ved skanning av innkommende meldinger sender programmet meldingenes avtrykk til serveren. Serveren returnerer informasjon om hvilke avtrykk som tilsvarer meldinger som allerede er merket som spam av brukerne.