ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Kéretlen alkalmazások

A „grayware” vagy kéretlen alkalmazás (PUA) kategória számos különböző szoftvert foglal magában. Az ilyen szoftverek nem annyira kártékonyak, mint a többi kártevő, például a vírusok és a trójaiak. További nemkívánatos szoftvereket telepíthetnek azonban, megváltoztathatják a digitális készülék viselkedését, illetve olyan tevékenységeket végezhetnek, amelyeket a felhasználó nem hagyott jóvá, vagy nem várt.

A grayware közé a következő kategóriák tartoznak: hirdetést megjelenítő szoftverek, letöltési burkolók, különfélő böngészőeszköztárak, megtévesztő viselkedésű szoftverek, egybecsomagolt és nyomkövető programok, proxytelepítő programok (internetmegosztó alkalmazások), kriptobányászók, beállításjegyzék-tisztítók (csak Windows operációs rendszerek esetén), illetve minden olyan szoftver, amely tiltott vagy legalábbis etikátlan eljárásokat alkalmaz (annak ellenére, hogy jogszerűnek tűnik), és amelyet elutasítana az a végfelhasználó, akinek a tudomására jutna, hogy mi a szoftver rendeltetése.

A veszélyes alkalmazás jogszerű (akár kereskedelmi) szoftver, de a támadók visszaélhetnek vele. Az ilyen típusú alkalmazások észlelését az ESET szoftverek felhasználói aktiválni tudják, illetve le tudják tiltani.

Bizonyos esetekben a felhasználók úgy vélhetik, hogy a kéretlen alkalmazásoknak nagyobbak az előnyei, mint a kockázatai. Emiatt az ESET az ilyen alkalmazásokat alacsony kockázatú kategóriába sorolja a kártevő szoftverek egyéb típusaival (például trójaiakkal vagy férgekkel) szemben.

Figyelem – A program kéretlen alkalmazást talált

Beállítások

Szoftvercsomagolók

Beállításjegyzék-tisztítók

Nemkívánatos tartalom


example

Ábrákkal ellátott útmutató

A kéretlen alkalmazások ESET Windows otthoni termékekben való ellenőrzéséhez és eltávolításához olvassa el az ESET tudásbáziscikkét.

Figyelem – A program kéretlen alkalmazást talált

Ha a víruskereső kéretlen alkalmazást észlelt, eldöntheti, hogy milyen műveletet végezzen el:

1.Megtisztítás/Leválasztás: Ez a beállítás megszakítja a műveletet, és megakadályozza, hogy a kéretlen alkalmazás bejusson a rendszerbe.
Webhelyről való letöltés során a Kapcsolat bontása lehetőség fog rendelkezésre állni a kéretlen alkalmazásokról szóló értesítések esetén, lemezen található fájl esetén pedig a Megtisztítás lehetőség.

2.Mellőzés: Ha ezt a beállítástválasztja, a kéretlen alkalmazások bejuthatnak a rendszerbe.

3.Felvétel a kivételek közé: Ha szeretné engedélyezni, hogy az észlelt fájl a jövőben megszakítás nélkül fusson a számítógépén, kattintson a További beállítások elemre, jelölje be a Felvétel a kivételek közé jelölőnégyzetet, majd kattintson a Mellőzés elemre.

4.Vírusdefiníciók kizárása az észlelésből: Ha engedélyezni szeretné, hogy egy adott észlelési név (vírusdefiníció) által észlelt összes fájl megszakítás nélkül futhasson a számítógépén a jövőben (meglévő fájlok vagy webes letöltések), kattintson a További beállítások elemre, jelölje be a Vírusdefiníciók kizárása az észlelésből jelölőnégyzetet, majd kattintson a Mellőzés elemre. Ha azonnal megjelennek további észlelési ablakok azonos észlelési névvel, a Mellőzés elemre kattintva zárja be őket (az esetleges további ablakok olyan észlelésre vonatkoznak, amelyek azelőtt kerültek sorra, hogy kizárta volna a vírusdefiníciót az észlelésből).

PUA_INTERACTIVE

Beállítások

ESET-szoftvere telepítésekor eldöntheti, hogy az alább látható módon engedélyezi-e a kéretlen alkalmazások keresését:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Figyelmeztetés

A kéretlen alkalmazások reklámprogramokat és eszköztárakat telepíthetnek, illetve más kéretlen vagy veszélyes funkciókat tartalmazhatnak.

Ezek a beállítások bármikor módosíthatók a program beállításai között. Ha szeretné engedélyezni vagy letiltani a kéretlen, veszélyes vagy gyanús alkalmazásokat, kövesse az alábbi utasításokat:

1.Nyissa meg az ESET-terméket.

2.Nyomja le az F5 billentyűt a További beállítások párbeszédpanel megnyitásához.

3.Kattintson a Keresőmotor elemre (korábbi verziókban Vírusirtó vagy Számítógép), és az igényeinek megfelelően engedélyezze vagy tiltsa le a Kéretlen alkalmazások keresésének engedélyezése, a Veszélyes alkalmazások keresésének engedélyezése és a Gyanús alkalmazások keresésének engedélyezése funkciót. Az OK gombra kattintva hagyja jóvá a műveletet.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Ábrákkal ellátott útmutató

A ESET tudásbáziscikkeiből részletesen tájékozódhat arról, hogy hogyan konfigurálhatók a termékek úgy, hogy észleljék vagy mellőzzék a kéretlen alkalmazásokat:

ESET NOD32 Antivirus / ESET Internet Security / ESET Smart Security Premium

ESET Cyber Security a macOS rendszerre/ESET Cyber Security Pro a macOS rendszerre

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security az Android rendszerre

Szoftvercsomagolók

A szoftvercsomagolók olyan speciális típusú alkalmazásmódosítások, amelyeket bizonyos fájltároló webhelyek használnak. A csomagolók harmadik felek olyan eszközei, amelyek telepítik az Ön által letölteni kívánt programot, de további szoftvereket, többek között eszköztárakat vagy reklámprogramokat adnak hozzá. A további szoftverek szintén módosíthatják webböngészője kezdőlapját és a keresési beállításokat. A fájltároló webhelyek gyakran nem értesítik a szoftver gyártóját vagy a letöltés címzettjét, hogy módosítások történtek, és gyakran elrejtik a módosítások elutasítására szolgáló beállításokat. Emiatt az ESET a szoftvercsomagolókat a kéretlen alkalmazások egyik típusaként sorolja be, hogy lehetővé tegye a felhasználóknak a letöltés fogadását vagy elutasítását.

Beállításjegyzék-tisztítók

A beállításjegyzék-tisztítók olyan programok, amelyek sokszor arra figyelmeztetnek, hogy a Windows beállításjegyzéke rendszeres karbantartást és tisztítást igényel. Beállításjegyzék-tisztító használata esetén kockázatoknak teheti ki számítógépes rendszerét. Ezenkívül néhány beállításjegyzék-tisztító szakszerűtlen, ellenőrizhetetlen vagy egyéb módon védhetetlen állításokat fogalmaz meg a program előnyeiről, illetve félrevezető jelentéseket generál a számítógépes rendszerről az „ingyenes ellenőrzés” eredményeire hivatkozva. Az ilyen félrevezető állítások és jelentések célja az, hogy Ön megvásárolja a teljes értékű verziót vagy előfizetést, és általában nincs lehetőség a beállításjegyzék-tisztító kipróbálására a fizetés előtt. Ezért az ESET kéretlen alkalmazásoknak minősíti az ilyen programokat, és lehetőséget ad a felhasználónak az engedélyezésükre és a letiltásukra.

Nemkívánatos tartalom

Ha a kéretlen alkalmazások észlelése engedélyezve van az ESET-termékben, akkor nemkívánatos tartalomként letiltja az olyan webhelyeket, amelyek a kéretlen alkalmazások reklámozásáról ismertek, illetve köztudottan olyan műveletek végrehajtására veszik rá a felhasználókat, amelyek negatív befolyást gyakorolhatnak a rendszerükre vagy a böngészési élményre. Ha arról kap értesítést, hogy a meglátogatni kívánt webhely nemkívánatos tartalomként van kategorizálva, a Vissza gombra kattintva elkerülheti a letiltott weboldalt, illetve a Mellőzés és folytatás gombra kattintva engedélyezheti a webhely beöltését.

PUA_WEB

Erről a témakörről ebben az ESET-tudásbáziscikkben olvashat bővebben.