ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Reklámprogram

A reklámprogramok a hirdetések terjesztésére szolgáló szoftverek. Ebbe a kategóriába a reklámanyagokat megjelenítő programok tartoznak. A reklámprogramok gyakran automatikusan megnyitnak egy reklámot tartalmazó előugró ablakot a böngészőben, vagy módosítják a kezdőlapot. Gyakran szabadszoftverekkel („freeware” programokkal) vannak egybecsomagolva, mert ezek fejlesztői így próbálják meg csökkenteni az (általában hasznos) alkalmazásaik költségeit.

A reklámprogram önmagában nem veszélyes, de a hirdetések zavarhatják a felhasználókat. A veszélyt az jelenti, hogy az ilyen programok (a kémprogramokhoz hasonlóan) nyomkövetést is végezhetnek.

Ha freeware szoftver használata mellett dönt, szenteljen különleges figyelmet a telepítőprogramnak. A legtöbb telepítő valószínűleg értesítést küld a reklámprogramok telepítéséről. Gyakran lehetőség van a szoftver reklámprogram nélküli telepítésére.

Egyes szoftverek nem telepíthetők reklámprogram nélkül, vagy csak korlátozottan használhatók. Ez azt jelenti, hogy a reklámprogram gyakran „legálisan” tud hozzáférni a rendszerhez, mert a felhasználó engedélyt adott neki erre. Részesítse azonban előnyben a biztonságot, hiszen jobb félni, mint megijedni. Ha a számítógépen található valamelyik fájlról kiderül, hogy reklámprogram, ajánlatos törölni, mivel nagy valószínűséggel kártékony kódot tartalmaz.