ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Kémprogramok

Ebbe a kategóriába tartozik az összes olyan alkalmazás, amely magánjellegű információkat továbbít a felhasználó tudta vagy hozzájárulása nélkül. A kémprogramok nyomkövető funkciókat használva különféle statisztikai adatokat küldhetnek, például a felkeresett webhelyek listáját, a felhasználó névjegyalbumában lévő e-mail címeket vagy a leütött billentyűk listáját.

A kémprogramok szerzői azt állítják, hogy ezek az eljárások a felhasználók igényeinek és érdeklődési körének feltérképezésére, így hatékonyabban célzott reklámok létrehozására szolgálnak. A probléma azonban az, hogy nincs világos határvonal a hasznos és a kártékony alkalmazások között, és senki sem lehet biztos abban, hogy az összegyűjtött információkkal nem élnek-e vissza. A kémprogramokkal megszerzett adatok lehetnek biztonsági kódok, PIN kódok, bankszámlaszámok és így tovább. A kémprogramokat szerzőik gyakran ingyenes programverziókkal csomagolják egybe, hogy jövedelemre tegyenek szert, vagy szoftverük megvásárlására csábítsanak. Gyakran előfordul, hogy egy program a telepítéskor tájékoztatja a felhasználót a kémprogram jelenlétéről, amivel arra igyekszik rávenni őt, hogy frissítsen a szoftver kémprogrammentes verziójára.

Az egyenrangú (P2P) hálózatok kliensalkalmazásai például olyan ingyenes („freeware”) termékek, amelyekről köztudott, hogy kémprogrammal egybecsomagolva jelennek meg. A Spyfalcon vagy a Spy Sheriff (és sok más) szoftver külön alkategóriába tartozik – ezek kémprogramvédelmi alkalmazásoknak tüntetik fel magukat, ám valójában maguk is kémprogramok.

Ha a számítógép valamelyik fájljáról kiderül, hogy kémprogram, ajánlatos törölni, mivel nagy valószínűséggel kártékony kódot tartalmaz.

A kémprogramok alkategóriájának számító keyloggerek hardver vagy szoftver alapúak lehetnek. A szoftveralapú keyloggerek csak egyetlen webhelyre vagy alkalmazásba beírt információkat tudnak begyűjteni. A kifinomultabb keyloggerek mindent rögzíteni tudnak, amit a felhasználó begépel, beleértve az átmásolt/beillesztett információkat is. A mobileszközöket célzó keyloggerek némelyike ezenkívül rögzíteni tudnak hívásokat, információkat az üzenetküldő alkalmazásokból, helyeket vagy akár mikrofon- és kamerafelvételeket is.