Virus

Računalni virus primjerak je zlonamjernog koda koji se dodaje ispred ili uz postojeće datoteke na računalu. Virusi su dobili naziv prema biološkim virusima jer koriste slične tehnike za širenje s jednog mjesta na drugo. Pojam „virus“ često se neispravno koristi kao naziv za bilo koju vrstu prijetnje. Takva se praksa postepeno napušta i sve se više koristi novi, precizniji pojam „zlonamjerni program“.

Računalni virusi napadaju uglavnom izvršne datoteke i dokumente. Funkcioniranje virusa može se ukratko opisati ovako: nakon izvršenja zaražene datoteke poziva se zlonamjerni kôd i izvršava se prije izvršenja izvorne aplikacije. Virus može zaraziti bilo koju datoteku za koju trenutni korisnik ima ovlasti za pisanje.

Računalni se virusi razlikuju prema svrsi i težini. Neki su krajnje opasni jer namjerno brišu datoteke s tvrdog diska. Drugi pak ne uzrokuju nikakvu ozbiljnu štetu – jedini im je zadatak da zasmetaju korisniku u radu i prikažu tehničku vještinu svojih autora.

Ako je vaše računalo zaraženo virusom i čišćenje nije moguće, pošaljite ga na analizu u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. U određenim slučajevima zaražene datoteke toliko su izmijenjene da čišćenje nije moguće i datoteke je potrebno zamijeniti čistom kopijom.