ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Virus

Računalni virus primjerak je zlonamjernog koda koji se dodaje ispred ili uz postojeće datoteke na računalu. Virusi su dobili naziv prema biološkim virusima jer koriste slične tehnike za širenje s jednog mjesta na drugo. Pojam „virus“ često se neispravno koristi kao naziv za bilo koju vrstu prijetnje. Takva se praksa postepeno napušta i sve se više koristi novi, precizniji pojam „zlonamjerni program“.

Računalni virusi napadaju uglavnom izvršne datoteke i dokumente. Funkcioniranje virusa može se ukratko opisati ovako: nakon izvršenja zaražene datoteke poziva se zlonamjerni kôd i izvršava se prije izvršenja izvorne aplikacije. Virus može zaraziti bilo koju datoteku za koju trenutni korisnik ima ovlasti za pisanje.

Računalni se virusi razlikuju prema svrsi i težini. Neki su krajnje opasni jer namjerno brišu datoteke s tvrdog diska. Drugi pak ne uzrokuju nikakvu ozbiljnu štetu – jedini im je zadatak da zasmetaju korisniku u radu i prikažu tehničku vještinu svojih autora.

Ako je vaše računalo zaraženo virusom i čišćenje nije moguće, pošaljite ga na analizu u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. U određenim slučajevima zaražene datoteke toliko su izmijenjene da čišćenje nije moguće i datoteke je potrebno zamijeniti čistom kopijom.