Huijaukset

Huijauksella tarkoitetaan Internetissä leviävää väärää tietoa. Huijauksia levitetään yleensä sähköpostin tai esimerkiksi ICQ:n ja Skypen välityksellä. Itse viesti on usein vitsi tai urbaani legenda.

Tietokonevirushuijaukset pyrkivät levittämään pelkoa, epävarmuutta ja epäluuloja vastaanottajien joukossa. Vastaanottajat saadaan uskomaan, että verkossa leviää "tunnistamattomissa oleva virus", joka poistaa tiedostoja ja hankkii salasanoja tai suorittaa joitakin muita haitallisia toimenpiteitä järjestelmässä.

Joissakin huijauksissa vastaanottajia pyydetään lähettämään viesti edelleen ystävilleen, mikä pitää huijausta elossa. Huijaukset voivat olla esimerkiksi matkapuhelinhuijauksia tai avunpyyntöjä, mutta sinulle voidaan myös luvata lähettää rahaa ulkomailta. Useimmissa tapauksissa huijauksen alkuunpanijan tarkoitusperiä ei voi selvittää.

Jos näet viestin, jossa sinua kehotetaan lähettämään se kaikille tuntemillesi ihmisille, kyseessä voi hyvinkin olla huijaus. Internetissä on monia sivustoja, joista voi tarkistaa sähköpostiviestien luotettavuuden. Jos epäilet viestin olevan huijaus, hae siitä Internetistä tietoja, ennen kuin lähetät sen eteenpäin.