Ηλεκτρονική βοήθεια ESET

Αναζήτηση Ελληνικά
Επιλέξτε το θέμα

Ενδεχομένως ανεπιθύμητες εφαρμογές

Το Grayware ή Ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή (PUA) είναι μια μεγάλη κατηγορία λογισμικού, ο σκοπός του οποίου δεν είναι αναμφίβολα κακόβουλος, όπως συμβαίνει με άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού όπως οι ιοί και τα trojan horse. Ωστόσο, μπορεί να εγκαταστήσει πρόσθετο ανεπιθύμητο λογισμικό, να αλλάξει τη συμπεριφορά ή τις ρυθμίσεις της ψηφιακής συσκευής ή να εκτελέσει δραστηριότητες που δεν εγκρίνονται ή δεν αναμένονται από το χρήστη.

Οι κατηγορίες που μπορεί να θεωρούνται grayware περιλαμβάνουν: λογισμικό εμφάνισης διαφημίσεων, προγράμματα περιτύλιξης λήψης, διάφορες γραμμές εργαλείων προγραμμάτων περιήγησης, λογισμικό με παραπλανητική συμπεριφορά, λογισμικό πακέτων, λογισμικό παρακολούθησης, λογισμικό διακομιστή μεσολάβησης (εφαρμογές κοινής χρήσης Internet), λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, προγράμματα εκκαθάρισης μητρώου (μόνο για λειτουργικά συστήματα Windows) ή οποιοδήποτε άλλο οριακό λογισμικό ή λογισμικό που χρησιμοποιεί παράνομες ή τουλάχιστον αντιδεοντολογικές επιχειρηματικές πρακτικές (παρόλο που εμφανίζεται νόμιμο) και ενδέχεται να θεωρηθεί ανεπιθύμητο από τον τελικό χρήστη που αντιλαμβάνεται τι θα έκανε το λογισμικό εάν επέτρεπε την εγκατάστασή του.

Μια Ενδεχομένως μη ασφαλής εφαρμογή είναι νόμιμο (πιθανώς εμπορικό) λογισμικό του οποίου ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση οι εισβολείς. Οι χρήστες του λογισμικού ESET μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την ανίχνευση αυτών των τύπων εφαρμογών.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας χρήστης μπορεί να πιστεύει ότι τα οφέλη από μια ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή ξεπερνούν τους κινδύνους. Για αυτόν το λόγο, η ESET εκχωρεί σε αυτές τις εφαρμογές μια κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου σε σχέση με άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, όπως τα trojan horse ή τα worm.

Προειδοποίηση - Βρέθηκε ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή

Ρυθμίσεις

Προγράμματα περιτύλιξης λογισμικού

Προγράμματα καθαρισμού μητρώου

Ενδεχομένως ανεπιθύμητο περιεχόμενο


example

Εικονογραφημένες οδηγίες

Για να σαρώσετε και να καταργήσετε Ενδεχομένως ανεπιθύμητες εφαρμογές στα οικιακά προϊόντα της ESET για Windows, ανατρέξτε στο άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της ESET.

Προειδοποίηση - Βρέθηκε ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή

Όταν εντοπίζεται μια ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή, μπορείτε να αποφασίζετε ποια ενέργεια θα εκτελείται:

1.Καθαρισμός/Αποσύνδεση: Αυτή η επιλογή τερματίζει την ενέργεια και εμποδίζει την είσοδο της PUA στο σύστημά σας.
Θα δείτε την επιλογή Αποσύνδεση για ειδοποιήσεις PUA κατά τη λήψη από έναν ιστότοπο και την επιλογή Καθαρισμός για ειδοποιήσεις για ένα αρχείο στο δίσκο.

2.Παράβλεψη: Αυτή η επιλογή επιτρέπει την είσοδο μιας PUA στο σύστημά σας.

3.Εξαίρεση από τον εντοπισμό: Για να επιτρέψετε στο εντοπισμένο αρχείο που βρίσκεται ήδη στον υπολογιστή να εκτελείται στο μέλλον χωρίς διακοπή, κάντε κλικ στο στοιχείο Επιλογές για προχωρημένους, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο στοιχείο Εξαίρεση από τον εντοπισμό και κάντε κλικ στο στοιχείο Παράβλεψη.

4.Εξαίρεση υπογραφής από τον εντοπισμό: Για να επιτρέψετε σε όλα τα αρχεία που έχουν ταυτοποιηθεί με ένα συγκεκριμένο όνομα εντοπισμού (υπογραφή) να εκτελούνται στον υπολογιστή σας στο μέλλον χωρίς διακοπή (από υπάρχοντα αρχεία ή λήψη μέσω διαδικτύου), κάντε κλικ στις Επιλογές για προχωρημένους, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο στοιχείο Εξαίρεση υπογραφής από τον εντοπισμό και κάντε κλικ στο στοιχείο Παράβλεψη. Εάν εμφανιστούν αμέσως μετά πρόσθετα παράθυρα εντοπισμού με ταυτόσημο όνομα εντοπισμού, κάντε κλικ στο στοιχείο «Παράβλεψη» για να τα κλείσετε (οποιαδήποτε πρόσθετα παράθυρα σχετίζονται με έναν εντοπισμό που προέκυψε πριν την εξαίρεση από τον εντοπισμό).

PUA_INTERACTIVE

Ρυθμίσεις

Κατά την εγκατάσταση του προϊόντος ESET, μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα ενεργοποιήσετε τον εντοπισμό ενδεχομένως ανεπιθύμητων εφαρμογών, όπως βλέπετε παρακάτω:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Προειδοποίηση

Οι ενδεχομένως ανεπιθύμητες εφαρμογές μπορεί να εγκαταστήσουν adware, γραμμές εργαλείων ή να περιέχουν άλλες ανεπιθύμητες και μη ασφαλείς δυνατότητες.

Αυτές οι επιλογές μπορούν να τροποποιηθούν στις ρυθμίσεις του προγράμματός σας οποιαδήποτε στιγμή. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την ανίχνευση ενδεχόμενων ανεπιθύμητων, μη ασφαλών ή ύποπτων εφαρμογών, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

1.Ανοίξτε το προϊόν ESET.

2.Πατήστε το πλήκτρο F5 για να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις για προχωρημένους.

3.Κάντε κλικ στο στοιχείο Μηχανισμός ανίχνευσης (σε παλαιότερες εκδόσεις ονομαζόταν Antivirus ή Υπολογιστής) και ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τις επιλογές Ενεργοποίηση ανίχνευσης ενδεχομένως ανεπιθύμητων εφαρμογών, Ενεργοποίηση ανίχνευσης ενδεχομένως μη ασφαλών εφαρμογών και Ενεργοποίηση ανίχνευσης ύποπτων εφαρμογών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επιβεβαιώστε τις επιλογές σας κάνοντας κλικ στο κουμπί OK.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Εικονογραφημένες οδηγίες

Για πιο λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο ρύθμισης παραμέτρων των προϊόντων για την ανίχνευση ή παράβλεψη των PUA, επισκεφτείτε τα άρθρα Γνωσιακής βάσης της ESET:

ESET NOD32 Antivirus / ESET HOME Security Essential / ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security για macOS / ESET Cyber Security Pro για macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Προγράμματα περιτύλιξης λογισμικού

Το πρόγραμμα συσκευασίας λογισμικού (software wrapper) είναι ένας ειδικός τύπος τροποποίησης εφαρμογής που χρησιμοποιείται από κάποιους ιστότοπους αποθήκευσης αρχείων. Είναι ένα εργαλείο κατασκευασμένο από τρίτους, το οποίο εγκαθιστά το πρόγραμμα που σκοπεύετε να λάβετε, αλλά προσθέτει επιπλέον λογισμικό, όπως γραμμές εργαλείων ή Adware. Το επιπλέον λογισμικό μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει αλλαγές στην αρχική σελίδα και στις ρυθμίσεις αναζήτησης του προγράμματος περιήγησής σας. Επίσης, οι ιστότοποι φιλοξενίας αρχείων συχνά δεν ειδοποιούν τον προμηθευτή του λογισμικού ή τον παραλήπτη του στοιχείου λήψης ότι έχουν γίνει τροποποιήσεις και συχνά αποκρύπτουν τις επιλογές για απόρριψη των τροποποιήσεων. Για αυτούς του λόγους, η ESET ταξινομεί τα προγράμματα συσκευασίας λογισμικού ως τύπο ενδεχομένως ανεπιθύμητης εφαρμογής, ώστε να επιτρέψει στους χρήστες να αποδεχτούν τη λήψη ή όχι.

Προγράμματα καθαρισμού μητρώου

Τα προγράμματα εκκαθάρισης μητρώου είναι προγράμματα που μπορεί να προτείνουν ότι η βάση δεδομένων μητρώου των Windows απαιτεί τακτική συντήρηση ή εκκαθάριση. Η χρήση ενός προγράμματος εκκαθάρισης μητρώου ενδέχεται να παρουσιάσει κινδύνους για το σύστημα υπολογιστή σας. Επιπλέον, ορισμένα προγράμματα εκκαθάρισης μητρώου έχουν ορισμένες αξιώσεις που είναι ακατάλληλες, μη επαληθεύσιμες ή μη υποστηριζόμενες με άλλο τρόπο σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν ή/και δημιουργούν παραπλανητικές αναφορές σχετικά με ένα σύστημα υπολογιστή με βάση τα αποτελέσματα μιας «δωρεάν σάρωσης». Αυτές οι παραπλανητικές αξιώσεις και αναφορές προσπαθούν να σας πείσουν να αγοράσετε μια πλήρη έκδοση ή συνδρομή, ενώ συνήθως δεν σας επιτρέπουν να αξιολογήσετε το πρόγραμμα εκκαθάρισης μητρώου πριν την πληρωμή. Για αυτούς τους λόγους, η ESET κατατάσσει αυτά τα προγράμματα στα PUA και σας προσφέρει την επιλογή να τα επιτρέψετε ή να τα αποκλείσετε.

Ενδεχομένως ανεπιθύμητο περιεχόμενο

Εάν είναι ενεργοποιημένη η ανίχνευση PUA στο προϊόν ESET, οι ιστότοποι που έχουν φήμη προώθησης των PUA ή που έχουν τη φήμη ότι παραπλανούν τους χρήστες ώστε να εκτελούν ενέργειες που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στο σύστημά τους ή στην εμπειρία περιήγησης, θα αποκλείονται ως ενδεχομένως ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Εάν λάβετε μια ειδοποίηση ότι ένας ιστότοπος που επιχειρείτε να επισκεφτείτε έχει κατηγοριοποιηθεί ως ενδεχομένως ανεπιθύμητο περιεχόμενο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο στοιχείο Επιστροφή για να απομακρυνθείτε από την αποκλεισμένη ιστοσελίδα ή να κάνετε κλικ στο στοιχείο Παράβλεψη και συνέχεια για να επιτραπεί η φόρτωση του ιστότοπου.

PUA_WEB

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα σε αυτό το άρθρο της Γνωσιακής βάσης της ESET.