Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Потенциално нежелано приложение

Грейуер или потенциално нежелани приложения (ПНП) е многообхватна категория софтуер, чието намерение не е толкова крайно злонамерено като на друг тип злонамерен софтуер, като например вируси или троянски коне. Може обаче да инсталира допълнителен нежелан софтуер, да промени поведението на цифровото устройство или да извърши действия, които не са одобрени или очаквани от потребителя.

Категориите, които може да се считат за грейуер, включват: софтуер за показване на реклами, модули за пакетиране за изтегляне, различни ленти с инструменти на браузър, софтуер с подвеждащо поведение, съпътстващ софтуер, софтуер за проследяване, софтуер за прокси сървър (приложения за споделяне на интернет), криптомайнъри, приложения за почистване на регистъра (само за операционни системи Windows) и други подобни на софтуер или софтуер, който използва нелегални или най-малко неетични бизнес практики (въпреки че може да изглеждат легитимни) и може да се счита за нежелан от крайния потребител, ако той разбере какво би правил софтуерът, ако инсталирането му бъде позволено.

Потенциално опасно приложение е легитимен (вероятно търговски) софтуер, с който атакуващите лица могат да злоупотребят. Потребителите на софтуера на ESET могат да включват или изключват откриването на тези видове приложения.

Съществуват ситуации, в които потребителят може да прецени, че предимствата от потенциално нежелано приложение надвишават рисковете. Поради тази причина ESET приписва на такива приложения категория с по-малък риск в сравнение с другите типове злонамерен софтуер, като например троянските коне и червеите.

Предупреждение – намерено е потенциално нежелано приложение

Настройки

Модули за пакетиране на софтуер

Приложения за почистване на системния регистър

Потенциално нежелано съдържание


example

Илюстрирани инструкции

За да сканирате и премахнете потенциално нежелани приложения (PUA) в продуктите на ESET за домашна употреба на Windows, вижте нашата статия в онлайн помощника на ESET.

Предупреждение – намерено е потенциално нежелано приложение

При откриване на потенциално нежелано приложение ще можете да решите какво действие да предприемете:

1.Почистване/Прекъсване на връзката: Тази опция завършва действието и предотвратява влизането на потенциално нежеланото приложение в системата ви.
Ще видите опцията Прекъсване на връзката за известия за PUA по време на изтегляне от уеб сайт, както и опцията Почистване за известия за файл на диск.

2.Игнориране: тази опция позволява на потенциално нежеланото приложение да навлезе в системата ви.

3.Изключване от откриване: За да позволите на открит файл, който вече е на компютъра, да се изпълнява в бъдеще без прекъсване, щракнете върху Разширени опции, поставете отметка в квадратчето до Изключване от откриване и щракнете върху Игнориране.

4.Изключване на сигнатура от откриване: За да позволите всички файлове, идентифицирани по определено име на откриване (сигнатура), да се изпълняват на компютъра в бъдеще без прекъсване (от съществуващи файлове или при изтегляне от интернет), щракнете върху Разширени опции, поставете отметка в квадратчето до Изключване на сигнатура от откриване и щракнете върху Игнориране. Ако веднага след това се появят допълнителни прозорци за откриване с идентично име на откриване, щракнете върху Игнориране, за да ги затворите (всички допълнителни прозорци са свързани с откриване, което се е случило, преди да изключите сигнатурата от откриване).

PUA_INTERACTIVE

Настройки

По време на инсталирането на продукта на ESET можете да изберете дали да разрешите откриването на потенциално нежеланите приложения, както е показано по-долу:

INSTALLATION_DETECTION

 


warning

Предупреждение

Потенциално нежеланите приложения може да инсталират рекламен софтуер или ленти с инструменти, както и да съдържат други нежелани и опасни програмни функции.

Тези настройки могат да бъдат променени в настройките на програмата по всяко време. За да разрешите или забраните откриването на потенциално нежелани, опасни или подозрителни приложения, изпълнете следните инструкции:

1.Отворете вашия продукт на ESET.

2.Натиснете клавиша F5, за да отворите Разширени настройки.

3.Щракнете върху Система за засичане на потенциално опасни заплахи (в по-ранни версии се нарича също Антивирусна защита или Компютър) и разрешете или забранете опциите Разрешаване на откриването на потенциално нежелано приложение, Разрешаване на откриването на потенциално опасно приложение и Разрешаване на откриването на подозрителни приложения според предпочитанията си. Потвърдете, като щракнете върху OK.
 

CONFIG_ANTIVIRUS

 


example

Илюстрирани инструкции

За по-подробни инструкции как да конфигурирате продукти за откриване или игнориране на потенциално опасни приложения посетете статиите в онлайн помощника на ESET:

ESET NOD32 Antivirus/ESET HOME Security Essential/ESET HOME Security Premium

ESET Cyber Security за macOS/ESET Cyber Security Pro за macOS

ESET Endpoint Security / ESET Endpoint Antivirus for Windows

ESET Mobile Security for Android

Модули за пакетиране на софтуер

Модулите за пакетиране на софтуер представляват специален тип модификация в приложенията и се използват от някои уеб сайтове за хостинг на файлове. Те са инструменти на други производители, които инсталират желаната от вас програма, но добавят допълнителен софтуер, като например ленти с инструменти или рекламен софтуер. Допълнителният софтуер може също да извършва промени в началната страница на вашия уеб браузър и в настройките ви за търсене. Освен това уеб сайтовете за хостинг на файлове често не уведомяват производителя на софтуера или получателя на изтеглянето, че са извършени модификации, и често скриват опциите за отписване. Поради тези причини ESET класифицира модулите за пакетиране на софтуер като тип потенциално нежелани приложения, за да позволи на потребителите да приемат или отхвърлят изтеглянето.

Приложения за почистване на системния регистър

Приложенията за почистване на системния регистър са програми, които може да внушават идеята, че базата данни на системния регистър на Windows изисква редовна поддръжка или почистване. Използването на приложение за почистване на системния регистър може да доведе до някои рискове за вашата компютърна система. Освен това някои приложения за почистване на регистъра правят неквалифицирани, недоказуеми или неподлежащи на проверка по друг начин твърдения за ползите от тях и/или генерират подвеждащи отчети за компютърната система въз основа на резултатите от "безплатното сканиране". Тези подвеждащи твърдения и отчети имат за цел да ви убедят да закупите пълната версия или абонамент, обикновено без да ви позволяват да оцените приложението за почистване на системния регистър преди заплащане. Поради тези причини ESET класифицира такива програми като потенциално нежелани приложения и ви дава възможност да ги разрешите или да ги блокирате.

Потенциално нежелано съдържание

Ако откриването на потенциално нежелани приложения е активирано във вашия продукт на ESET, уеб сайтовете, които имат репутация за предлагане на потенциално нежелани приложения или репутация, че подвеждат потребителите да извършват действия, които могат да имат отрицателни последици за тяхната система или работата им в интернет, ще бъдат блокирани като потенциално нежелано съдържание. Ако получите известие, че уебсайт, който се опитвате да посетите, е категоризиран като потенциално нежелано съдържание, можете да щракнете върху Връщане назад, за да излезете от блокираната уеб страница, или да щракнете върху Игнориране и продължаване, за да позволите на сайта да се зареди.

PUA_WEB

Повече информация по темата може да намерите в тази статия в онлайн помощника на ESET