Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Рекламен софтуер

Рекламният софтуер е приложение, което поддържа реклами. Програмите, които показват рекламни материали, попадат в тази категория. Рекламните приложения често автоматично отварят нов изскачащ прозорец с реклами в интернет браузъра или променят началната страница на браузъра. Рекламният софтуер често е придружен от безплатни програми, които позволяват на техните разработчици да си възстановят разходите по своите (обикновено полезни) приложения.

Самият рекламен софтуер не е опасен – потребителите получават само реклами. Опасността се крие във факта, че рекламният софтуер може да изпълнява също така и проследяващи функции (както шпионския софтуер).

Ако решите да използвате безплатен продукт, моля, обърнете внимание на инсталационната програма. Инсталационните програми обикновено известяват за инсталирането на допълнителна рекламна програма. Често можете да откажете инсталирането й и да инсталирате съответната програма без нея.

Някои програми обаче не се инсталират, ако не се инсталира рекламният софтуер към тях, или пък се инсталират с ограничени функции. Това означава, че рекламният софтуер може да получи достъп до компютъра по „законен“ начин, тъй като потребителите са се съгласили с това. В такъв случай е по-добре да бъдете предпазливи, отколкото да съжалявате. Ако в компютъра бъде открит файл с рекламен софтуер, е препоръчително да го изтриете, тъй като има голяма вероятност той да съдържа злонамерен код.