Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Шпионски софтуер

Тази категория включва всички приложения, които изпращат поверителни данни без съгласието/знанието на потребителя. Шпионският софтуер използва функции за проследяване, за да изпраща различни статистически данни, като например списък с посетени уеб сайтове, имейл адреси от списъка с контакти на потребителя или списък с въведени символи.

Авторите на шпионски софтуер твърдят, че тези техники имат за цел да разберат повече за нуждите и интересите на потребителите, както и да позволят по-добре насочени реклами. Проблемът е, че няма ясно разграничение между полезните и злонамерените приложения и никой не може да е сигурен, че извлечената информация няма да бъде използвана по злонамерен начин. Получените от шпионските приложения данни може да съдържат кодове за защита, ПИН кодове, номера на банкови сметки и др. Шпионският софтуер често е придружен от други безплатни версии на програмата от нейния автор, за да генерира приходи или да предложи покупка на софтуер. Обикновено потребителите биват уведомени за наличието на шпионски софтуер по време на инсталиране на дадена програма, който изчезва при платената версия на програмата.

Примери за широко известни безплатни продукти, които са придружени от шпионски софтуер, са клиентските приложения в P2P (равноправен достъп) мрежи. Spyfalcon или Spy Sheriff (и много други) принадлежи към специфична подкатегория шпионски софтуер – те се показват като програми за защита от шпионски софтуер, но всъщност работят самите като такива.

Ако даден файл в компютъра бъде открит като шпионски софтуер, ви съветваме да го изтриете, тъй като има голяма вероятност да съдържа злонамерен код.

Като подкатегория шпионски софтуер програмите, регистриращи въведени символи, могат да бъдат хардуерни или софтуерни. Софтуерните програми, регистриращи въведени символи, могат да събират информацията, въвеждана само в един уебсайт или приложение. По-сложните програми, регистриращи въведени символи, могат да записват всичко, което въвеждате, включително информацията, която копирате/поставяте. Някои програми, регистриращи въведени символи, за мобилни устройства могат да записват обаждания, информация от приложения за съобщения, местоположения или дори записи от микрофона и камерата.