Podešavanje pouzdane zone

Da biste zaštitili računalo u mrežnom okruženju, morate konfigurirati povezane mreže. Konfiguriranjem pouzdanih zona i omogućivanjem zajedničkog korištenja možete dopustiti drugim korisnicima pristup svom računalu. Kliknite Podešavanje > Mrežna zaštita > Povezane mreže i kliknite vezu ispod povezane mreže. Prikazat će se prozor s opcijama pomoću kojih možete konfigurirati odabranu mrežu kao pouzdanu.

Kad se otkrije nova zona, program ESET Smart Security Premium standardno upotrebljava postavke Windowsa. Kako bi se prikazao dijaloški prozor kad se otkrije nova zona, promijenite vrstu zaštite novih mreža u "pitaj korisnika" u odjeljku Poznate mreže. Pouzdane zone otkrivaju se prilikom svakog povezivanja računala s novom mrežom. Zato najčešće nije potrebno definirati pouzdane zone.

DIALOG_EPFW_TRUSTED_ZONE

Postoje dva načina mrežne zaštite koja možete odabrati u prozoru za konfiguriranje mrežne zaštite:

Da za kućnu ili uredsku mrežu: vaše računalo i zajedničke datoteke pohranjene na vašem računalu vidljivi su drugim korisnicima mreže, a resursi sustava dostupni su drugim korisnicima na mreži. Preporučujemo upotrebu ove postavke prilikom pristupa sigurnoj lokalnoj mreži.

Ne za javnu mrežu: datoteke i mape u vašem sustavu ne dijele se s drugim korisnicima na mreži niti su im vidljive i deaktivirano je dijeljenje resursa sustava. Preporučujemo upotrebu ove postavke prilikom pristupa bežičnim mrežama.


warning

Neispravna konfiguracija pouzdane zone može predstavljati sigurnosni rizik za računalo.


note

Po standardnim je postavkama radnim stanicama iz pouzdane zone omogućen pristup zajedničkim datotekama i pisačima, dolazna je RPC komunikacija aktivirana, a moguće je i zajedničko korištenje udaljene radne površine.

Više informacija o toj značajci pročitajte u ovom članku ESET-ove baze znanja:

Promjena postavke firewalla za mrežnu vezu u ESET-ovim Windows programima za kućne korisnike