Keresőmotor (13.0)

A keresőmotor a fájlok, az e-mailek és az internetes kommunikáció ellenőrzésével megakadályozza a kártékony kódok bejutását a rendszerbe. Ha például a program felismer egy kártevőnek minősülő objektumot, megkezdődik a kezelése. A keresőmotor először letiltja, majd megtisztítja, törli vagy karanténba helyezi.

A keresőmotor részletes beállításához kattintson a További beállítások elemre, vagy nyomja le az F5 billentyűt.

note

A keresőmotor ellenőrzési konfigurációjának módosítása

A 13.1-es verziótól kezdve a Keresőmotor szakasz másképp néz ki.

Az összes védelmi modul (például Valós idejű fájlrendszervédelem, Webhozzáférés-védelem stb.) víruskeresési beállításai lehetővé teszik az alábbiak észlelésének engedélyezését vagy letiltását:

Kéretlen alkalmazások– A „grayware” vagy kéretlen alkalmazás (PUA) kategória számos különböző szoftvert foglal magában. Az ilyen szoftverek nem annyira kártékonyak, mint a többi kártevő, például a vírusok és a trójaiak. További nemkívánatos szoftvereket telepíthetnek azonban, megváltoztathatják a digitális készülék viselkedését, illetve olyan tevékenységeket végezhetnek, amelyeket a felhasználó nem hagyott jóvá, vagy nem várt.
Ezekről az alkalmazástípusokról a szószedetben olvashat további információkat.

A veszélyes alkalmazások csoportjába a kereskedelemben kapható, törvényes szoftverek tartoznak, amelyekkel kártékony célokból visszaélhetnek. Ilyenek például a távoli hozzáférést biztosító eszközök, a jelszófeltörő alkalmazások, valamint a billentyűzetfigyelők (a felhasználó minden billentyűleütését rögzítő programok). Ez a beállítás alapértelmezés szerint le van tiltva.
Ezekről az alkalmazástípusokról a szószedetben olvashat további információkat.

A gyanús alkalmazások közé tartoznak a tömörítőkkel vagy védelmi modulokkal tömörített programok. Az észlelés alól kibúvókat kereső kártevőkészítők gyakran használnak ilyen típusú programokat.

Az Anti-Stealth technológia egy kifinomult rendszer, amely észleli azokat a veszélyes programokat (többek között a rootkiteket), amelyek képesek elrejtőzni az operációs rendszerben. Az elrejtőzés itt azt jelenti, hogy a szokásos vizsgálati eljárásokkal ezek a programok nem deríthetők fel.

A kivételek segítségével kizárhat objektumokat az ellenőrzésből. További információkért tekintse meg a Kivételek című részt.

AMSI-n keresztüli speciális ellenőrzés engedélyezése – Microsoft Antimalware Scan Interface eszköz, amely új védelmi lehetőséget ad az alkalmazásfejlesztők kezébe a kártevők ellen (csak Windows 10 esetén).

CONFIG_ANTIVIRUS