Netwerk Scanner

Met Netwerk Scanner kunt u op het netwerk scannen naar apparaten die verbinding hebben met uw router en controleren op beveiligingsproblemen. Netwerk Scanner scant uw netwerk in twee stappen.

Eerst scant Netwerk Scanner op het netwerk naar verbonden apparaten. Als een nieuw apparaat wordt gedetecteerd, ziet u een melding en wordt het apparaat gemarkeerd met een ster. U kunt handmatig scannen naar apparaten op het netwerk door op Netwerk scannen te tikken. U kunt ook automatisch scannen naar apparaten. Als u deze optie wilt gebruiken, tikt u op het menupictogram three_dots_menu> Instellingen en geeft u toestemming voor de optie Apparaten automatisch scannen.

In de tweede stap van de scan test Netwerk Scanner de verbonden apparaten op beveiligingsproblemen door er verbinding mee te maken en te controleren op beveiligingsproblemen zoals openstaande poorten, zwakke naam en wachtwoord van de router, firmwareproblemen van de router, enz. Deze beveiligingsproblemen kunnen door aanvallers worden misbruikt om controle te verwerven over de router en andere apparaten die hiermee zijn verbonden. Routers en apparaten die door aanvallers zijn overgenomen, kunnen vervolgens worden gebruikt om gegevens over u te verzamelen of zelfs worden ingezet voor DDOS-aanvallen (gedistribueerde denial-of-service), enz.

Netwerk Scanner voorziet u bovendien van een uitgebreide lijst met verbonden apparaten zodat u op de hoogte bent van wie verbinding met uw netwerk heeft. Op basis van deze informatie kunt u de toegang van deze apparaten tot het netwerk beheren of weigeren vanuit de webinterface van uw router. U hebt rechtstreeks toegang tot de webinterface van uw router vanuit Netwerk Scanner door uw router te selecteren en op de optie Webinterface openen te tikken.

U kunt de verbonden apparaten weergeven als een lijst of als visuele weergave:

list-ch-icon Lijstweergave: verbonden apparaten worden weergegeven in een standaard lijstweergave met de router bovenaan, gevolgd door de onlineapparaten en als laatste de geschiedenis van eerder verbonden apparaten.

sonar-cm-icon Sonarweergave: apparaten worden weergegeven in een halfronde visuele weergave met de router in het midden. In de tweede laag vanaf het midden worden de apparaten weergegeven die op dat moment online zijn. In de derde laag wordt een geschiedenis van eerder verbonden apparaten weergegeven. U kunt schakelen tussen apparaten door op de pijlknoppen te tikken of met een cirkelbeweging te scrollen.

Voor eenvoudig apparaatbeheer kunt u een categorie aan de apparaten toewijzen (zoals Smartphone, Tv, Gamingconsole, Computer, enz.) en de standaardfabrieksnaam of het IP-adres van de apparaten wijzigen in een meer begrijpelijke naam (bijvoorbeeld: SM-G955F Sams telefoon, 192.168.1.52 Mariekes computer, enz.).

Als u de naam van een apparaat wilt wijzigen in Netwerk Scanner, gaat u als volgt te werk: tik op het apparaatpictogram in Netwerk Scanner > tik op het potloodpictogram in de rechterbovenhoek, selecteer de apparaatcategorie, typ de naam van het apparaat en tik op OK.