Povezane mreže

Odeljku „Povezana mreža“ može da se pristupi iz glavnog prozora programa ESET Endpoint Security ako se izaberu sledeće stavke: Podešavanje > Mreža > Povezane mreže.

Prikazuje mreže sa kojima su povezani mrežni adapteri. Nakon što kliknete na vezu ispod naziva mreže, od vas će se tražiti da izaberete tip zaštite (strogo ili dozvoljeno) za mrežu sa kojom se povezujete preko mrežnog adaptera. Druga mogućnost je da kliknete na točkić GEAR_black i izmenite ovu postavku u naprednim podešavanjima. Ovo podešavanje definiše koliko je vaš računar dostupan ostalim računarima na mreži.

Možete da se povežete sa tri tipa mrežne lokacije:

Javna mreža – Ovaj tip mrežne lokacije je za javna mesta i nije pouzdan. Vaš uređaj neće biti vidljiv na mreži i nećete moći da vidite druge uređaje na mreži. Otkrivanje mreže je podrazumevano deaktivirano za javne mreže.

Kućna ili kancelarijska mreža – Za razliku od javne mreže, možete da delite resurse sa drugim računarima na LAN mreži u privatnoj mreži. Izaberite opciju Kućna ili kancelarijska mreža kada prepoznajte uređaje na mreži i smatrate ih pouzdanim.

Mreža domena – Vaš administrator mreže kontroliše ovaj tip mrežne lokacije i ne možete da izaberete ili promenite ovaj tip mreže. Tip mrežne lokacije domena se otkriva kada je lokalni računar član usluga Active Directory Domain Services. Kontrolor domena može da potvrdi lokalni računar za taj domen preko jedne od mrežnih veza.

Izbor mrežne lokacije može vam pomoći da osigurate da je računar uvek podešen na odgovarajući nivo bezbednosti.

Ako kliknete na opciju Mrežni adapteri u donjem desnom uglu prozora, moći ćete da prikažete svaki mrežni adapter pojedinačno i profil zaštitnog zida i pouzdanu zonu koji su mu dodeljeni. Detaljnije informacije potražite u odeljku Mrežni adapteri.


note

Kada izaberete Koristi Windows podešavanje, prozor se ne prikazuje i mreža sa kojom ste povezani se automatski označava u skladu sa podešavanjima za Windows. Ovo podešavanje dovodi do toga da određene funkcije (na primer, deljenje datoteka i udaljena radna površina) postaju dostupne preko novih mreža.