Problemen oplossen met protocolfiltering

Als u problemen ervaart met uw browser of e-mailclient, is de eerste stap om te bepalen of protocolfiltering hiervoor verantwoordelijk is. Probeer protocolfiltering voor de toepassing uit te schaken in Geavanceerde instellingen (denk eraan dit weer in te schakelen als u hiermee klaar bent, anders blijven uw browser en e-mailclient onbeschermd). Als het probleem verdwijnt nadat u deze functie hebt uitgeschakeld, kunt u aan de hand van de volgende veelvoorkomende problemen mogelijk een oplossing toepassen:

Problemen met het bijwerken of beveiligen van communicatie

Als uw toepassing meldt dat een communicatiekanaal niet kan worden bijgewerkt of niet is beveiligd:

Als u SSL-protocolfiltering hebt ingeschakeld, probeer dit dan tijdelijk uit te schakelen. Als dat helpt, kunt u SSL-filtering uitgeschakeld laten en de update zijn werk laten doen door de problematische communicatie uit te sluiten:
Maak de SSL-protocolfiltermodus interactief. Voer de update opnieuw uit. Er wordt een dialoogvenster weergegeven over gecodeerd netwerkverkeer. Zorg dat de toepassing overeenkomt met de toepassing waarvoor u een probleem oplost en dat het certificaat van de server komt waarvan de update afkomstig is. Kies er vervolgens voor de actie voor dit certificaat te onthouden en klik op Negeren. Als er geen relevante dialoogvensters meer worden weergegeven, kunt u de filtermodus terugzetten op Automatisch en zou het probleem opgelost moeten zijn.

Als de toepassing geen browser of e-mailclient is, kunt u die in zijn geheel uitsluiten van protocolfiltering (als u dit voor uw browsers of e-mailclient doet, loopt u een verhoogd risico). Elke toepassing waarvan de communicatie in het verleden is gefilterd, staat al in de lijst als u een uitzondering toevoegt. Het zou dus niet nodig hoeven zijn een toepassing handmatig toe te voegen.

Problemen met toegang tot een apparaat in uw netwerk

Als u geen enkele functie van een apparaat in een netwerk kunt gebruiken (zoals het openen van een webpagina, het gebruik van een webcam of afspelen van video op een mediaplayer), probeer dan de IPv4- en IPv6-adressen van dat apparaat toe te voegen aan de lijst met uitgezonderde adressen.

Problemen met een bepaalde website

U kunt bepaalde websites uitzonderen van protocolfiltering met URL-adresbeheer. Een voorbeeld: als u geen toegang kunt krijgen tot https://www.gmail.com/intl/en/mail/help/about.html, voeg dan *gmail.com* toe aan de lijst met uitgezonderde adressen.

De fout 'Bepaalde toepassingen die het basiscertificaat kunnen importeren zijn nog actief.'

Als u SSL-protocolfiltering inschakelt, zorgt ESET Endpoint Security ervoor dat geïnstalleerde toepassingen de manier waarop het SSL-protocol wordt gefilterd wordt vertrouwd doordat er een certificaat voor deze toepassingen in de certificaatopslag wordt geïmporteerd. Voor bepaalde toepassingen is dit niet mogelijk als de desbetreffende toepassingen worden uitgevoerd. Dit geldt onder andere voor Firefox en Opera. Zorg dat deze toepassingen niet worden uitgevoerd (de beste manier om dit te doen is om Taakbeheer te openen en ervoor te zorgen dat firefox.exe en opera.exe niet op het tabblad Processen worden vermeld). Klik vervolgens op Opnieuw.

Fout over niet-vertrouwde uitgever of ongeldige handtekening

Dit betekent waarschijnlijk dat het importeren zoals hierboven vermeld, is mislukt. Controleer eerst of er nog een vermelde toepassing wordt uitgevoerd. Schakel vervolgens SSL-protocolfiltering uit en schakel het weer in. Voer het importeren vervolgens opnieuw uit.