URL-adresbeheer

In het gedeelte voor URL-adresbeheer kunt u HTTP-adressen opgeven die u wilt blokkeren, toestaan of die u van het scannen van inhoud wilt uitsluiten.

SSL/TLS-protocolfiltering inschakelen moet worden geselecteerd als u naast HTTP-webpagina's ook HTTPS-adressen wilt filteren. Anders worden alleen de domeinen toegevoegd van HTTPS-sites die u hebt bezocht, niet de volledige URL.

Websites in de Lijst met geblokkeerde adressen zijn niet toegankelijk, tenzij ze ook staan in de Lijst met toegestane adressen. Websites die staan in de Lijst met adressen die zijn uitgesloten van inhoud scannen worden niet gescand op schadelijke code wanneer ze worden bezocht.

Als u alle HTTP-adressen wilt blokkeren behalve adressen die in de actieve Lijst met toegestane adressen staan, voeg dan * toe aan de actieve Lijst met geblokkeerde adressen.

U kunt de speciale tekens * (sterretje) en ? (vraagteken) gebruiken in lijsten. Het sterretje vervangt elke willekeurige tekenreeks, terwijl het vraagteken elk willekeurig symbool vervangt. Wees voorzichtig met het opgeven van uitgesloten adressen. De lijst mag alleen vertrouwde en veilige adressen bevatten. Ga tevens zorgvuldig om met de symbolen * en ? en zorg ervoor dat deze correct worden gebruikt in deze lijst. Zie HTTP-adres/domeinmasker toevoegen voor informatie over hoe u een heel domein inclusief alle subdomeinen veilig kunt laten overeenkomen. Als u een lijst wilt activeren, selecteert u Lijst actief. Als u een melding wilt krijgen wanneer u een adres invoert van de huidige lijst, selecteert u Op de hoogte gesteld.

note

Specifieke bestandsextensies blokkeren of toestaan

met URL-adresbeheer kunt u ook het openen van bepaalde bestandstypen blokkeren of toestaan tijdens het surften op internet. Als u bijvoorbeeld niet wilt dat uitvoerbare bestanden worden geopend, selecteert u in het vervolgkeuzemenu de lijst waarin u deze bestanden wilt blokkeren en voert u het masker "**.exe" in.

note

Vertrouwde domeinen

Adressen worden niet gefilterd als de instelling Web en e-mail > SSL/TLS > Communicatie met vertrouwde domeinen uitsluiten is ingeschakeld en het domein als vertrouwd wordt beschouwd.

CONFIG_EPFW_SCAN_HTTP_EXCLUDELIST

Besturingselementen

Toevoegen: hiermee maakt u een nieuwe lijst naast de vooraf gedefinieerde lijsten Dit kan handig zijn als u verschillende groepen adressen om logische redenen gescheiden wilt houden. Een voorbeeld: een lijst met geblokkeerde adressen kan adressen bevatten van een externe openbare zwarte lijst, en een andere lijst kan een eigen zwarte lijst zijn, waardoor het eenvoudiger is de externe lijst bij te werken en uw eigen lijst ongewijzigd te laten.

Bewerken: hiermee past u bestaande lijsten aan. Gebruik dit om adressen om toe te voegen of te verwijderen.

Verwijderen: hiermee verwijdert u bestaande lijsten. Dit is alleen mogelijk bij lijsten die zijn gemaakt met Toevoegen, niet bij standaardlijsten.