ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Pokrenuti procesi

Pokrenuti procesi prikazuju pokrenute programe ili procese na računaru, a istovremeno i neprestano obaveštavaju ESET o novim infiltracijama. ESET Endpoint Security pruža detaljne informacije o pokrenutim procesima kako bi zaštitio korisnike pomoću aktivirane tehnologije ESET LiveGrid®.

PAGE_CLOUD

Reputacija – U većini slučajeva, ESET Endpoint Security i ESET LiveGrid® tehnologija dodeljuju objektima (datotekama, procesima, ključevima registra itd.) nivoe rizika pomoću grupe heurističkih pravila koja ispituju karakteristike svakog objekta, a zatim procenjuju mogućnost za zlonamernu aktivnost. Na osnovu ovih heurističkih pravila, objektima se dodeljuje reputacija od 9 – najbolja reputacija (zeleno) do 0 – najgora reputacija (crveno).

Proces – Ime slike programa ili procesa koji je trenutno pokrenut na računaru. Takođe, možete da koristite Windows Task Manager da bi ste videli sve pokrenute procese na računaru. Možete da otvorite upravljač zadacima tako što ćete desnim tasterom miša kliknuti na praznu oblast na traci zadataka, a zatim kliknuti na stavku „Upravljač zadacima“ ili tako što ćete pritisnuti Ctrl+Shift+Esc na tastaturi.

PID – Predstavlja ID pokrenutih procesa u operativnom sistemu Windows.


note

Poznate aplikacije označene zeleno su sigurno čiste (nalaze se na beloj listi) i biće izuzete iz skeniranja jer se time na računaru povećava brzina skeniranja računara na zahtev ili zaštite sistema datoteka u realnom vremenu.

Broj korisnika – Broj korisnika koji koriste datu aplikaciju. Ove informacije prikuplja ESET LiveGrid® tehnologija.

Vreme otkrivanja – Vremenski period od trenutka kada je ESET LiveGrid® tehnologija otkrila aplikaciju.


note

Ako aplikacija ima oznaku nivoa bezbednosti Nepoznato (narandžasto), ne mora da znači da je u pitanju zlonameran softver. Obično se samo radi o novijoj aplikaciji. Ukoliko niste sigurni u svojstva datoteke, upotrebite funkciju za slanje datoteke na analizu u ESET laboratoriju za viruse. Ako se ustanovi da je datoteka zlonamerna aplikacija, njeno otkrivanje će biti dodato u neko od narednih ažuriranja mašine za otkrivanje.

Ime aplikacije – Dato ime programa ili procesa.

Kada kliknete na datu aplikaciju u dnu, sledeće informacije će se pojaviti u dnu prozora:

  • Putanja – Lokacija aplikacije na računaru.
  • Opis – Osobine datoteke zasnovane na opisu koji potiče iz operativnog sistema.
  • Verzija – Informacije od izdavača aplikacije.
  • Preduzeće – Ime prodavca ili procesa aplikacije.
  • Proizvod – Ime aplikacije i/ili ime preduzeća.
  • Veličina – Veličina datoteke u kilobajtima (kB) ili megabajtima (MB).
  • Vreme kreiranja – Datum i vreme kada je aplikacija kreirana.
  • Datum izmene – Poslednji datum i vreme kada je aplikacija izmenjena.

note

Reputaciju je moguće proveriti i za datoteke koje ne predstavljaju pokrenute programe/procese – označite datoteke koje želite da obeležite, desnim tasterom miša kliknite na njih i u kontekstualnom meniju izaberite stavku Napredne opcije > Proveri reputaciju datoteke.

HLPTOOLS_CLOUD_CHECK