ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Prosleđivanje uzoraka na analizu

Ako pronađete sumnjivu datoteku na računaru ili sumnjivu lokaciju na internetu, možete je proslediti na analizu u laboratoriju za istraživanje preduzeća ESET (možda nije dostupno na osnovu konfiguracije opcije ESET LiveGrid®).


important

Nemojte da prosleđujete uzorke ukoliko ne ispunjavaju najmanje jedan od navedenih kriterijuma:

  • Vaš ESET proizvod uopšte nije otkrio uzorak
  • Datoteka je neispravno otkrivena kao pretnja
  • Vaše lične datoteke (koje želite da ESET skenira na malver) ne prihvatamo kao uzorke (ESET laboratoriji za istraživanje ne obavlja skeniranja na zahtev korisnika)
  • Koristite opisnu temu i obuhvatite što više informacija o datoteci (npr. snimak ekrana ili veb lokacija sa koje ste je preuzeli).

Prosleđivanje uzorka vam omogućava da pošaljete datoteku ili lokaciju kompaniji ESET na analizu na neki od ovih načina:

  1. Koristeći dijalog za prosleđivanje uzorka, koji ćete pronaći kada izaberete stavke Alatke > Prosleđivanje uzorka na analizu.
  2. Druga mogućnost je da datoteku prosledite putem e-pošte. Ako vam više odgovara ova opcija, spakujte datoteke pomoću programa WinRAR/ZIP, zaštitite arhivu lozinkom „infected“ i pošaljite na adresu samples@eset.com.
  3. Da biste prijavili bezvrednu e-poštu i lažno pozitivnu bezvrednu e-poštu ili pogrešno kategorizovane veb-lokacije pomoću modula Veb kontrole, pogledajte članak ESET baze znanja.

Kada otvorite Izbor uzorka za analizu, izaberite opis u padajućem meniju Razlog za prosleđivanje uzorka koji najviše odgovara poruci:

Datoteka/lokacija – Putanja do datoteke ili veb lokacije koju nameravate da prosledite.

E-adresa za kontakt – Ova e-adresa za kontakt se šalje preduzeću ESET zajedno sa sumnjivim datotekama i može biti upotrebljena za stupanje u kontakt sa vama ukoliko za analizu budu potrebne dodatne informacije. Unošenje e-adrese za kontakt je opcionalno. Izaberite opciju Prosledi anonimno da biste ostavili prazno polje.


note

Od preduzeća ESET nećete dobiti odgovor osim ako ne bude potrebno da dostavite dodatne informacije. Svakog dana na naše servere stiže desetine hiljada datoteka, zbog čega je nemoguće odgovoriti na sve prosleđene poruke.

Ako se ustanovi da je u pitanju zlonamerna aplikacija ili lokacija, njeno otkrivanje će biti dodato u neko od narednih ažuriranja.