ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Procesi koji se izvršavaju

Procesi koji se izvršavaju prikazuju programe i procese pokrenute na računalu i ESET se odmah i neprekidno obavještava o novim infiltracijama. ESET Endpoint Security pruža detaljne informacije o procesima koji se izvršavaju kako bi zaštitio korisnike pomoću tehnologije ESET LiveGrid®.

PAGE_CLOUD

Reputacija – u većini slučajeva ESET Endpoint Security i tehnologija ESET LiveGrid® dodjeljuju razine rizika objektima (datotekama, procesima, ključevima registra itd.) s pomoću niza heurističkih pravila koja provjeravaju značajke svakog objekta i zatim procjenjuju moguću zlonamjernu aktivnost. Prema tim heurističkim pravilima objektima se dodjeljuje razina reputacije od 9 – najbolja reputacija (zeleno) do 0 – najgora reputacija (crveno).

Proces – Naziv slike programa ili procesa koji je trenutačno pokrenut na vašem računalu. Također možete upotrijebiti Windows Upravitelj zadataka za pregled svih procesa koji se izvršavaju na računalu. Upravitelj zadataka možete otvoriti tako da desnom tipkom miša kliknete prazno područje na programskoj traci i nakon toga kliknete Upravitelj zadataka, ili možete pritisnuti Ctrl+Shift+Esc na tipkovnici.

PID – To je ID procesa koji su pokrenuti u operacijskim sustavima Windows.


note

Poznate aplikacije označene zeleno definitivno su čiste (nalaze se na popisu pouzdanih adresa) i neće biti skenirane, čime se povećava brzina skeniranja računala na zahtjev ili rezidentne zaštite sistemskih datoteka na računalu.

Broj korisnika – Broj korisnika koji koriste danu aplikaciju. Te podatke prikuplja tehnologija ESET LiveGrid®.

Vrijeme otkrivanja – Vremensko razdoblje koje je proteklo otkada je tehnologija ESET LiveGrid® otkrila aplikaciju.


note

Kada je aplikacija označena kao aplikacija sigurnosne razine Nepoznato (narančasto), možda nije riječ o zlonamjernom softveru. Obično je samo riječ o novijoj aplikaciji. Ako za neku datoteku niste sigurni, možete poslati datoteku na analizu u laboratorij tvrtke ESET za otkrivanje virusa. Ako se ispostavi da je datoteka zlonamjerna aplikacija, njezino otkrivanje dodat će se jednoj od sljedećih aktualizacija modula za otkrivanje virusa.

Naziv aplikacije – Zadani naziv programa ili procesa.

Klikom na određenu aplikaciju na dnu, prikazat će se sljedeće informacije pri dnu prozora:

  • Put – Lokacija aplikacije na vašem računalu.
  • Opis – Značajke datoteke temeljem opisa iz operacijskog sustava.
  • Verzija – informacije od izdavača aplikacije.
  • Tvrtka – Naziv proizvođača ili procesa aplikacije.
  • Program – Naziv aplikacije i/ili poslovni naziv.
  • Veličina – Veličina datoteke u kB (kilobajtima) ili MB (megabajtima).
  • Stvoreno dana – Datum i vrijeme kada je aplikacija stvorena.
  • Promijenjeno – datum i vrijeme kada je aplikacija promijenjena.

note

Reputacija se može provjeriti i za datoteke koje ne djeluju kao programi/procesi koji se izvršavaju – označite datoteke koje želite provjeriti, kliknite ih desnom tipkom miša i iz kontekstnog izbornika odaberite Napredne mogućnosti > Provjeri reputaciju datoteka pomoću sustava ESET LiveGrid®.

HLPTOOLS_CLOUD_CHECK